THE ROLLING STONES DAGBOEK: JANUARI

 

JANUARI 1961

Op 21 januari 1961 maakt Bill Wyman zijn podiumdebuut met zijn eerste groep The Cliftons in de Starlight Ballroom in Penge. Eén van de snaren van zijn basgitaar en zijn plectrum gaan kapot. Het is de eerste en meteen ook de laatste keer dat Bill Wyman geen reserve plectrum bij zich heeft.

 

JANUARI 1963

Charlie Watts stapt op 9 januari 1963 op bij Blues Incorporated, de band van Alexis Korner en wordt drummer bij The Rolling Stones. Vijf dagen later maakt hij zijn debuut tijdens een optreden in The Flamingo Jazz Club in de Londense wijk Soho.

 

In de Marquee Club in London treden op 17 januari 1963 The Cyril Davis All Stars en The Velvets op. Onder aan het affiche staat vermeld dat “de nieuwe groep” The Rolling Stones ook zal optreden.

 

JANUARI 1964

Door de BBC wordt op 1 januari 1964, om zes over half zeven ’s avonds, de allereerste aflevering van Top Of The Pops uitgezonden. Dit programma wordt vanuit een oude kerk in Manchester gepresenteerd door Jimmy Savile. The Rolling Stones openen de show met I Wanna Be Your Man. Hierna volgen Dusty Springfield met I Only Want To Be With You, The Dave Clark Five met Glad All Over, The Hollies met Stay en The Swinging Blue Jeans met Hippy Hippy Shake. Tot slot van de eerste Top Of The Pops worden filmfragmenten getoond van Cliff Richard & The Shadows, Freddie & The Dreamers en The Beatles.

Die doen I Want To Hold Your Hand.

 

Op 3 en 4 januari 1964 en op 24 en 25 februari 1964 wordt de eerste LP van The Rollings Stones opgenomen in de Regent Sound Studio in Londen. Tell Me is het enige nummer dat door Mick Jagger en Keith Richards is geschreven. Now I’ve Got A Witness is een compositie van de hele groep onder de naam Nanker Phelge. Little By Little is van Phelge en Phil Spector. Op dit nummer speelt Phil Spector op de maracas. Gene Pitney is op piano te horen. Ian Stewart speelt piano op Tell Me en Can I Get A Witness. Op Now I’ve Got A Witness en You Can Make It If You Try speelt Ian Stewart orgel. Het album wordt op 17 april 1964 uitgebracht.

 

The Rolling Stones, The Ronettes, Marty Wilde, The Swinging Blue Jeans en Dave Berry & The Cruisers beginnen op 6 januari 1964 aan een twee weken durende tournee door Groot-Brittannië onder de titel Group Scene 1964. Het eerste optreden is in het Granada Theatre in Londen.

 

Poison Ivy, Money, You Better Move On en Bye Bye Johnny zijn vier liedjes van  The Rolling Stones die op 10 januari 1964 door Decca op een EP met als nummer DFE 8560 worden uitgebracht. Bye Bye Johnny en You Beter Move On zijn op 8 augustus 1963 in de Decca Studio in West Hampstead opgenomen. Poison Ivy en Money zijn op 14 november 1963 in de De Lane Lea Studio in Londen opgenomen. De EP verkoopt zo goed in Engeland dat hij zelfs in de single-hitparade terechtkomt. In de EP-lijst staat hij veertien weken op nummer 1.

 

Binnen één minuut en 42 seconden wordt op 10 januari 1964 Not Fade Away de derde single van The Rolling Stones opgenomen. Het is een hommage aan Buddy Holly, de zanger van het origineel, met een flinke scheut Bo Diddley. Not Fade Away wordt opgenomen in de Regent Sound Studio in Londen. De single is geproduceerd door Andrew Loog Oldham. De techniek wordt verzorgd door Bill Farley. Op 21 februari 1964 wordt Not Fade Away, met op de B-kant Little By Little, in Engeland uitgebracht. Deze single verkoopt beter dan hun eerste twee singles Come On en I Wanna Be Your Man. Not Fade Away is met zijn derde plaats de eerste top tien-notering voor The Rolling Stones in Engeland.

 

JANUARI 1965

In de allereerste Nederlandse Top 40 die op 2 januari 1965 door Radio Veronica wordt uitgezonden staan drie singles van The Rolling Stones – Tell Me, Little Red Rooster en Time Is On My Side. De hitparade is tussen 2 en 4 uur ’s middags te beluisteren en wordt gepresenteerd door Joost den Draayer.

 

The Rolling Stones staan op 15 januari 1965 voor de tiende keer in het Engelse televisieprogramma Ready Steady Go!. Zij spelen What A Shame, Time Is On My Side en Down The Road Apiece. Dezelfde dag wordt op Decca LK 4661 de tweede LP van The Rolling Stones uitgebracht. The Rolling Stones No. 2 is tussen 10 juni en 8 november 1964 opgenomen in de Chess Studios in Chicago, de Regent Sound Studio in Londen en de RCA Studios in Los Angeles. Op The Rolling Stones No. 2 staan o.a. Everybody Needs Somebody To Love, What A Shame, Under The Boardwalk, Off The Hook en Pain In My Heart.

 

In de RCA Studios in Hollywood nemen The Rolling Stones op 18 januari 1965 The Last Time en Play With Fire op. Op Play With Fire speelt Phil Spector akoestische gitaar en Jack  Nitszche gitaar en klavecimbel. Omdat producer Andrew Loog Oldham niet tevreden is met de zang van Mick Jagger op The Last Time, worden diens vocalen op 18 februari 1965 opnieuw opgenomen. Een week later, op 26 februari 1965, wordt de single in Engeland uitgebracht. Amerika volgt op 13 maart 1965. Deze zesde single is voor The Rolling Stones hun derde nummer 1-hit in Engeland. In Nederland haalt The Last Time de tweede plaats in de Top 40.

 

The Rolling Stones en The Kinks treden op 20 januari 1965 voor het eerst op in Shindig, het muziekprogramma van de Amerikaanse televisiezender ABC.

 

The Rolling Stones en Roy Orbison komen op 21 januari 1965 aan in Australië voor een tournee. Op het vliegveld van Sydney worden zij door drieduizend gillende fans ontvangen. Het eerste optreden is op 22 januari 1965 in Sydney. Tot 30 januari 1965 worden iedere dag twee concerten gegeven in Australië. Van 1 t/m 13 februari 1965 toeren The Rolling Stones door Nieuw-Zeeland. Naast Rob Orbison staan ook The Newbeats in het voorprogramma.

 

Door de Engelse commerciële tv-zender ABC wordt op 30 januari 1965 een aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Hierin zijn o.a. The Rolling Stones te zien. Zij doen een playback-optreden van drie nummers van hun nieuwe LP The Rolling Stones No. 2. Het muziekprogramma is op 13 januari 1965 opgenomen.

 

JANUARI 1966

In het BBC-televisieprogramma Top Of The Pops zingen The Rolling Stones op 20 januari 1966 hun nieuwe single 19th Nervous Breakdown.

 

JANUARI 1967

Op 13 januari 1967 wordt op Decca F.12546 de single Let’s Spend The Night Together van The Rolling Stones uitgebracht. Op de B-kant staat Ruby Tuesday. Dit is in Groot-Brittannië de twaalfde single van de groep. Beide songs zijn op 16 november 1966 in de Olympic Studio in Londen opgenomen. In Nederland komt Let’s Spend The Night Together op 21 januari 1967 de Top 40 binnen. Hij bereikt de tweede plaats.

 

The Rolling Stones treden op 15 januari 1967 voor de vijfde keer in hun carrière op in The Ed Sullivan Show. Zij spelen Let's Spend The Night Together. Op verzoek van Ed Sullivan is de tekst veranderd in Let’s Spend Some Time Together. Nadat Ed Sullivan het publiek heeft gevraagd vooral het theater niet te slopen, spelen The Rolling Stones Ruby Tuesday. In aflevering 902 van dit televisieprogramma treedt eveneens Petula Clark op. Zij zingt Elusive Butterfly en Colour My World.

 

Op Decca SKL 4852 wordt op 20 januari 1967 Between The Buttons uitgebracht. Dit is de zesde LP van The Rolling Stones. Het album is tussen 3 en 11 augustus 1966 opgenomen in de RCA Studio in Hollywood. In november 1966 is Between The Buttons in de Olympic Studios in Londen afgemaakt. Op het album staan o.a. Yesterday’s Papers, Connection, All Sold Out en Something Happened To Me Yesterday.

 

Op 21 januari 1967 komt Let’s Spend The Night Together de Nederlandse Top 40 binnen. De single bereikt de tweede plaats.

 

The Rolling Stones weigeren op 22 januari 1967 mee te werken aan de traditionele finale van het Britse televisieprogramma Sunday Night At The London Palladium. Alle artiesten nemen gewoonlijk, aan het slot van de uitzending, afscheid van het publiek op een ronddraaiend podium. The Rolling Stones willen zich hier niet voor lenen. Hun houding leidt tot een schandaal in de Britse pers.

 

The Rolling Stones treden op 26 januari 1967 op in Top Of The Pops. In dit BBC-televisieprogramma zingen zij hun nieuwe single Let’s Spend The Night Together.

 

JANUARI 1971

In Londen gaat op 4 januari 1971 de film Performance in première. Het is een film van Donald Cammell en Nicolas Roeg. De hoofdrollen worden gespeeld door James Fox als Chas, Mick Jagger als Turner en Anita Pallenberg, de vriendin van Keith Richards, speelt Pherber. Memo From Turner wordt als eerste solo-single van Mick Jagger uitgebracht. In Engeland komt deze single op 14 november 1970 de hitparade binnen. Hij bereikt de 32-ste plaats. In Nederland komt Memo From Turner dezelfde week de Veronica Top 40 binnen. Hier is de single goed voor een vijfde plaats.

 

In het St. Teresa’s ziekenhuis in de Londense wijk Wimbledon wordt op 8 januari 1971 Chloe Taylor geboren. Zij is de dochter van Rolling Stones-gitarist Mick Taylor en zijn vriendin Rose Miller.

 

JANUARI 1973

The Rolling Stones moeten op 9 januari 1973 een tournee door Japan annuleren omdat Mick Jagger geen visum krijgt. Hij heeft een strafblad omdat hij in 1969 voor drugsgebruik is veroordeeld. Teleurgesteld reageert Mick Jagger: “Ik neem geen drugs. Ik keur het gebruik van drugs niet goed. Ik vind het gebruik van drugs onverstandig, behalve wanneer je er heel voorzichtig mee omgaat.”

 

The Rolling Stones maken op 15 januari 1973 bekend dat zij op 18 januari 1973 in Los Angeles een benefietvoorstelling zullen geven voor de slachtoffers van de aardbeving in Nicaragua op 23 december 1972. De achttienduizend toegangskaarten zijn binnen een paar uur uitverkocht. Dit optreden brengt ruim tweehonderdduizend dollar op. Mick Jagger schenkt daarnaast nog eens honderdvijftigduizend dollar. De zanger is erg betrokken bij deze natuurramp, omdat zijn vrouw Bianca uit Nicaragua komt.

 

The Rolling Stones treden op 21 en 22 januari 1973 op in het Honolulu International Centre in Hawaii. De concerten worden door zo’n 25.000 fans bezocht.

 

JANUARI 1974

Op 26 januari 1974 komt Star Star de Nederlandse Top 40 binnen. De single blijft op de 21ste plaats steken. Star Star staat slechts vijf weken genoteerd.

 

JANUARI 1975

Ain’t Too Proud To Beg staat vanaf 11 januari 1975 genoteerd in de Nederlandse tipparade. De single wordt geen hit in de Top 40.

 

The Rolling Stones logeren vanaf 22 januari 1975 een paar weken in het Hilton Hotel in Rotterdam. ’s Nachts repeteert de groep in de kleine zaal van De Doelen. Voor de deur staat een mobiele opnamestudio. Op 23 januari 1975 wordt Melody opgenomen. Dit nummer verschijnt op de LP Black And Blue die in april 1976 wordt uitgebracht. Op 6 februari 1975 zijn The Rolling Stones uit Nederland vertrokken.

 

JANUARI 1977

Keith Richards wordt op 10 januari 1977 tot een boete van 750 pond veroordeeld nadat hij in mei 1976 met cocaïne is betrapt.

 

Keith Richards wordt op 11 januari 1977 door een Londense rechtbank tot een boete van 750 pond veroordeeld. Bovendien moet hij 250 pond proceskosten betalen. De politie heeft in mei 1976 cocaïne in zijn auto aangetroffen nadat de Rolling Stones-gitarist een ongeluk heeft gekregen.

 

Op 12 januari 1977 wordt Keith Richards tot een boete van 750 pond wegens het bezit van cocaïne. Die is in mei 1976 in zijn Bentley gevonden nadat hij een botsing had gehad.

 

JANUARI 1984

Alexis Korner verliest op 1 januari 1984 zijn strijd tegen kanker. De Godfather Of The British Blues is in 1928 in Parijs geboren. In 1961 richt hij in Londen met mondharmonicaspeler Cyril Davies de groep Alexis Korner Blues Incorporated op. Zij spelen iedere donderdagavond in de Marquee Club in Londen. Deze groep brengt talenten voort als Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Paul Jones, Long John Baldry, Charlie Watts, Dick Taylor, Ginger Baker, Jack Bruce en Dick Heckstall Smith. Samen met de Deense zanger Peter Thorup richt Alexis Korner in 1969 CCS op. Whole Lotta Love is in 1970 de eerste hit voor CCS. In Nederland heeft de groep veel succes met Tap Turns On The Water. Deze single bereikt in 1971 de 21-ste plaats in de Top 40. Alexis Korner is 55 jaar geworden.

 

JANUARI 1985

Ron Wood en Jo Howard trouwen met elkaar op 2 januari 1985 in Gerrards Cross in het Engelse graafschap Buckinghamshire. Er komen talloze vrienden naar deze bruiloft van de gitarist van The Rolling Stones, zoals Peter en Wendy Asher, Jeff Beck, Ringo Starr en Barbara Bach, Rod Stewart en Kelly Emberg, Peter Frampton, Bill Wyman, Charlie Watts en Keith Richards. In november 2009 wordt de scheiding tussen Ron Wood en Jo Howard door een rechter uitgesproken. De gitarist heeft zijn vrouw in juli 2008 verlaten voor het veel jongere Russische model Ekaterina Ivanova. Zij is geboren op 18 december 1987. Ron Wood is veertig jaar ouder.

 

Say You Will, met op de B-kant Shot Of Your Mouth wordt op 26 januari 1985 uitgebracht op CBS 651248. Dit is de derde single van het album Primitive Cool. Say You Will, geschreven door Mick Jagger en Dave Stewart, komt niet verder dan 84 in de Nationale Hitparade.

 

JANUARI 1987

Keith Richards van The Rolling Stones maakt op 18 januari 1987 bekend dat hij een solo-LP gaat opnemen. Talk Is Cheap wordt in oktober 1988 uitgebracht. Op 22 oktober 1988 komt de LP de Nederlandse Album Top 100 binnen. Talk Is Cheap bereikt de 37-ste plaats.

 

JANUARI 1988

The Beach Boys, The Beatles, The Drifters, The Supremes, Bob Dylan, Berry Gordy Jr., Woody Guthrie, Ledbelly en Les Paul worden op 20 januari 1988 geïntroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Paul McCartney weigert naar de plechtigheid in New York te komen. Hij wil niet met George Harrison en Ringo Starr op één podium staan, omdat de drie ex-Beatles nog steeds meningsverschillen hebben. Mike Love van The Beach Boys beledigt in zijn dankwoord bijna iedereen in de muziekindustrie. Vooral Diana Ross, Paul McCartney, Bruce Springsteen en Mick Jagger krijgen er van langs.

 

JANUARI 1989

The Rolling Stones, The Ink Spots, The Soul Stirrers, Bessie Smith, Phil Spector, Dion DiMucci, Otis Redding, Stevie Wonder en The Temptations worden op 18 januari 1989 geïnstalleerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Tijdens het feest in New York treden Mick Jagger en Keith Richards op. Bruce Springsteen brengt een eerbetoon aan Roy Orbison, de zanger die in december 1988 aan een hartstilstand is overleden.

 

JANUARI 1990

Almost Hear You Sigh, de derde single van het album Steel Wheels, wordt op 22 januari 1990 uitgebracht. Op de B-kant staat Break My Spell. De single verschijnt in ons land pas in april 1990 op de markt. Op 19 mei 1990 komt Almost Hear You Sigh de Nederlandse Top 40 binnen. De single blijft op dertien steken.

 

Jerry Hall maakt op 26 januari 1990 haar debuut als actrice in het toneelstuk Bus Stop dat in het Palace Theatre in Watford in Londen in première gaat. De vrouw van Mick Jagger speelt de rol van een zangeres, Cheri.

 

JANUARI 1992

Op 4 januari 1992 komt een live-versie van Jumpin’ Jack Flash de Nationale Hitparade binnen. De single staat vijf weken genoteerd en bereikt de 67-ste plaats.

 

Mick Jagger is op 16 januari 1992 in Hollywood voor de première van

Freejack. In deze film speelt hij de rol van Victor Vacendak. Emilio Estevez is te zien als Alex Furlong en Anthony Hopkins speelt Ian McCandless. Freejack is geregisseerd door Geoff Murphy.

 

JANUARI 1993

Nadat hij op 9 december 1992 bekend heeft gemaakt dat hij The Rolling Stones zal verlaten, stapt Bill Wyman op 6 januari 1993 daadwerkelijk uit de band. Hij wordt opgevolgd door Darryl Jones. Die heeft gespeeld bij Miles Davis, Sting, Peter Gabriel en Madonna.

 

JANUARI 1995

Op 14 januari 1995 beginnen The Rolling Stones aan het Zuid-Amerikaanse gedeelte van de Voodoo Lounge Tour met een optreden in Mexico-Stad. Na Brazilië en Argentinië wordt op 19 februari 1995 het laatste concert in Chili gegeven. Op 24 februari 1995 wordt de tournee vervolgd met optredens in o.a. Zuid-Afrika en Japan.

 

JANUARI 2003

In Engeland is op 17 januari 2003 een bijzondere versie van Too Many Cooks opgedoken. Dit nummer van Willie Dixon is in 1974 opgenomen door Rolling Stones-zanger Mick Jagger en ex-Beatle John Lennon. Deze opname kan het niet als single worden uitgebracht omdat de twee bij verschillende platenmaatschappijen onder contract staan. Too Many Cooks wordt op 20 februari 2003 geveild. De huidige eigenaar hoopt er meer dan twintig pond voor te krijgen. Dit is het bedrag dat hij in 1999 voor Too Many Cooks heeft betaald.

 

Een optreden van The Rolling Stones in de Madison Square Garden in New York wordt op 18 januari 2003 rechtstreeks uitgezonden door het Amerikaanse kabelstation HBO (Home Box Office).

 

JANUARI 2005

De inmiddels 57-jarige zangeres Marianne Faithfull laat op 2 januari 2005 weten spijt te hebben dat haar one night stand met Keith Richards niet langer heeft geduurd. De zangeres heeft het slippertje gemaakt in de tijd dat zij in de jaren zestig met Mick Jagger een relatie had. "Eigenlijk hield ik helemaal niet van Mick. Ik wilde veel liever Keith." De relatie tussen de zangeres en Mick Jagger heeft vijf jaar geduurd. "Keith dacht dat het beter zou zijn voor The Rolling Stones als ik zou uitgaan met de zanger van de groep. Maar eigenlijk had ik hem moeten zeggen: “Ik hou juist van jou”, denkt Marianne Faithfull. De zangeres is begin december 2004 overigens getroffen door een beroerte. Om die reden is haar concert in het Amsterdamse Paradiso voorlopig verschoven naar mei 2005.

 

Bronnen: Rolling With The Stones van Bill Wyman. Plakboeken Ton van Draanen. Diverse Internetsites. The Rolling Stones in Nederland van René Spork. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1956 - 2005 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Meer weten over The Rolling Stones?

Kijk op WWW.ROBBIESTONE.NL of http://www.fortylicksfanclub.com

 

© Ton van Draanen, 2006. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl

 

© OP DE INHOUD VAN DEZE WEBSITE RUST COPYRIGHT. ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VAN DE WEBMASTER, PER EMAIL TE BEREIKEN OP TON.VANDRAANEN@QUICKNET.NL, IS HET OVERNEMEN VAN TEKSTEN EN GEGEVENS

NIET TOEGESTAAN.