THE ROLLING STONES DAGBOEK: MAART

 

MAART 1962

Blues Incorporated speelt op 17 maart 1962 in de Ealing Club in Londen. Tijdens het debuut-optreden bestaat de groep uit zanger Alexis Korner, drummer Charlie Watts, mondharmonica-speler Cyril Davis en de gitaristen Dick Heckstall-Smith, Dave Stevens en Andy Hoogenboom.  In latere samenstellingen zijn bassist Jack Bruce en Mick Jagger leden van Blues Incorporated.

 

Bill Wyman en zijn vrouw Diane Corry krijgen op 29 maart 1962 een zoon. Zij noemen hem Stephen Paul Wyman.

 

MAART 1963

The Rolling Stones staan op 5 maart 1963 in Studio 51 in Soho in Londen en op 9 maart 1963 in het Wooden Bridge Hotel in Guildford in Surrey.

 

MAART 1964

Op 5 maart 1964 komt de Amerikaanse zanger Gene Pitney de Engelse hitparade binnen met That Girl Belong To Yesterday. De compositie van Mick Jagger en Keith Richards haalt de zevende plaats.

 

Tussen 31 januari 1964 en 31 mei 1964 zijn The Rolling Stones op tournee door Engeland. Het is een package tour waarin ook andere Engelse artiesten optreden. Bekende sterren als Jet Harris, Mike Berry, Billie Davis, Mike Sarne The Swinging Blue Jeans en Johnny Leyton.

 

MAART 1965

Op 3 maart 1965 zijn The Rolling Stones in Amerika om in het tv-programma Shindig promotie te doen voor de nieuwe single The Last Time. Twee dagen later begint de groep aan een tournee door Groot-Brittannië die begint in het Regal Theatre in Edmonton in Londen en eindigt op 18 maart 1965 in het ABC Theatre in Romford in Essex. De concerten op de eerste drie dagen worden door technicus Glyn Johns opgenomen. De nummers Everybody Needs Somebody To Love, Pain In My Heart, Route 66, I’m Moving On en I’m Alright worden op 11 juni 1965 op de EP Got Live If You Want It. Tijdens de tournee worden twee optredens per avond gegeven. In het voorprogramma staan The Konrads, Dave Berry & The Cruisers, The Hollies, The Original Checkmates en de Amerikaanse meidengroep Goldie & The Gingerbreads.

 

Op 20 maart 1965 komt The Last Time de Veronica Top 40 binnen.

De single (Decca 12 104) bereikt de tweede plaats.

 

Na een paar dagen rust, beginnen The Rolling Stones op 26 maart 1965 aan een korte tournee door Scandinavië. Tijdens het concert in Kopenhagen op 28 maart 1965 worden Mick Jagger en Bill Wyman van The Rolling Stones geëlektrocuteerd nadat Mick twee microfoonstandaards heeft aangeraakt. Bill ligt enige tijd bewusteloos op het toneel. In zijn boek Rolling With The Stones schrijft Bill Wyman: “Ik probeerde mijn bas en mijn versterker uit, terwijl Mick de microfoons testte. De versterkers waren niet geaard en plotseling werden Mick en ik de aarding. Ik kreeg een enorme schok en viel flauw. Ik was een paar minuten buiten westen. Toen ik bijkwam, was ik helemaal nat van het zweet. Het was vreselijk”.

 

MAART 1966

2 maart 1966 is de laatste dag van een tournee door Australië en Nieuw-Zeeland die op 18 februari in Sydney is begonnen.

 

Tussen 6 en 9 maart 1966 zijn The Rolling Stones in de RCA Studio in Hollywood om negen nummers voor het nieuwe album Aftermath op te nemen. Stupid Girl, Lady Jane, Under My Thumb, Flight 505, High And Dry, Out Of Time, It’s Not Easy, I Am Waiting en What To Do. Tijdens dezelfde opname-sessies wordt de nieuwe single Paint It Black opgenomen. Aftermath ligt op 15 april in de winkel. De hoes is een ontwerp van Sandy Beach, een schuilnaam voor Andrew Loog Oldham. Paint It Black wordt op 7 mei 1966 op single uitgebracht.

 

Na Australie en Nieuw-Zeeland is Europa aan de beurt om The Stones te zien. Het eerste optreden is op 26 maart 1966 in de Brabanthallen in Den Bosch. In het voorprogramma (dat om 8 uur begint) staan o.a. The Outsiders, The Bintangs, Peter & the Blizzards en The Bats. De optredens worden door Radio Veronica discjockey Jan van Veen aan elkaar gepraat. Jaren later zegt Wally Tax dat zijn Outsiders The Stones volledig wegspeelde. Ja, ja.

 

Omdat ze nogal tekeer gaan, worden op 29 maart 1966 zo’n tachtig Rolling Stones-fans gearresteerd tijdens een optreden in L’Olympia in Parijs.

 

MAART 1967

Op dinsdag 7 maart 1967 mag Brian Jones het ziekenhuis in het Franse Tarn, niet ver van Toulouse verlaten waar hij eind februari met een astma-aanval is opgenomen. Samen met zijn vriendin Anita Pallenberg vliegt hij terug naar Londen. De volgende dag verschijnt het persbericht dat Brian is benaderd om de soundtrack te schrijven voor de Duitse inzending naar het Filmfestival in Cannes.

 

The Rolling Stones beginnen op 25 maart 1967 aan een Europese tournee die in Zweden begint. Bij aankomst op het vliegveld van Malmö, op 24 maart, wordt alle bagage streng gecontroleerd op drugs. De koffer van Mick Jagger, die de sleutel is kwijtgeraakt, wordt helemaal gesloopt. Bil Wyman en Mick Jagger worden in aparte kamertjes gefouilleerd.

 

MAART 1968

Op 18 maart 1968 wordt Seraphine Watts geboren in een ziekenhuis in Howe. Zij is het enige kind uit het huwelijk van Charlie Watts en Shirley Ann Shepherd. Zij trouwden op 14 oktober 1964 in Bradford.

 

Op 12 en 29 maart 1968 wordt in de Olympic Studio in Londen Jumpin’ Jack Flash opgenomen. De single wordt geproduceerd door Jimmy Miller. Het is zijn eerste productie voor The Roliing Stones.

 

MAART 1969

In maart 1969 wordt er gewerkt aan nieuwe opnamen voor ondermeer het album Sticky Fingers. Op 15 maart 1969 is Jack Nitzsche in de Olympic Studio in Londen om mee te werken aan de opname van You Can’t Always Get What You Want. Het nummer komt op de B-kant te staan van Honky Tonk Women die op 4 juli 1969 wordt uitgebracht.

 

MAART 1970

Begin 1970 heeft de groep grote problemen met hun manager Allen Klein. Op 17 maart 1970 stuurt Keith Richards hem een telex: “Wanneer ik dingen geregeld wil hebben, doe jij ze niet. Bel s.v.p. vandaag Sir Edward Lewis van Decca en regel het geld waar wij recht op hebben. Wij hebben al sinds januari geen geld meer ontvangen. Wij hebben recht op 8000 pond. Ik wil nu meteen resultaten zien.”

In de Olympic Studio in Londen worden deze maand enkele nummers opgenomen voor het album Exile On Main Street dat twee jaar later uitkomt.

 

MAART 1971

Omdat ze hebben besloten Engeland om belastingtechnische redenen te verlaten, houden The Rolling Stones een Farewell Tour door Engeland. Het laatste optreden is op 14 maart 1971 in het Londense Roundhouse. Op vrijdag 26 maart 1971 wordt in de Marquee Club in Londen een tv-special opgenomen. The Stones spelen Live With Me, Dead Flowers, Let It Rock, Midnight Rambler, Satisfaction, Bitch en de nieuwe single Brown Sugar. In het publiek zitten o.a. Jimmy Page, Andrew Oldham, Rick Greech en Eric Clapton. Ook club-eigenaar Harold Pendleton staat in de zaal. Als Keith hem ziet, rent hij naar de rand van het podium en haalt met zijn gitaar naar hem uit. Voor de opnamen had Mick Jagger namelijk ruzie met Pendleton gehad, omdat die weigerde een bord met de clubnaam boven het podium te verwijderen. Vier dagen later wordt een groot afscheidsfeest gegeven in het Skindles Hotel in Maidenhead voor familie en vrienden. 1 april 1971 geven The Rolling Stones een persbericht uit waarin staat dat de groep de eerste belastingballingen in de rockwereld zijn. Hierna verhuizen alle leden van de groep naar Zuid Frankrijk. Voorlopig voor 21 maanden.

 

MAART 1975

The Rolling Stones zijn eind maart 1975 bezig met plaatopnamen in de Musicland Studio in München. De sessie begint op woensdag 25 maart met Hand Of Fate. Op zondag 29 maart nemen The Stones, met Billy Preston op piano, Crazy Mama op. Maandag 30 maart wordt Hot Stuff opgenomen en op dinsdag 31 maart Memory Motel. Donderdag 2 april 1975 is Ron Wood van The Faces in de Musicland Studio. Hij speelt een rif die The Rolling Stones wel aardig vinden. Samen met Ron en Billy Preston wordt het nummer uitgewerkt dat als Hey Negrita het openingsnummer van de B-kant van het album Black And Blue wordt. Het album wordt een jaar later, op 20 april 1976, uitgebracht.

 

MAART 1976

Tara Richards wordt op 26 maart 1976 in Genève in Zwitserland geboren. Hij is het derde kind van Keith Richards en Anita Pallenberg. Tara is vernoemd naar Tara Browne, de Guinness-erfgenaam. Hij overlijdt na 10 weken aan een griepvirus.

 

MAART 1981

Op 9 maart 1981 komt het verzamelalbum The Rolling Stones Sucking In The Seventies op de markt. Een compilatie van rariteiten, remixes en live-opnamen. Het is één van de slechts verkochte albums van The Rolling Stones.

 

MAART 1984

Op 2 maart 1984 wordt Elisabeth Jagger geboren. Zij is de dochter van Mick Jagger en Jerry Hall.

 

MAART 1986

Harlem Shuffle van The Rolling Stones is in de week van 8 maart 1986 de alarmschijf. De single komt een week later de Nederlandse Top 40 binnen. Deze cover van de Bob & Earl-hit uit 1969 bereikt de vijfde plaats.

 

MAART 1988

Mick Jagger geeft op 23 maart 1988 voor het eerst een solo-optreden in Japan. Tijdens een concert in Nagoya zingt hij nummers van zijn solo-albums She’s The Boss uit 1985 en Primitive Cool uit 1987. Hij zingt ook enkele Stones-klassiekers zoals Let’s Spend The Night Together en Brown Sugar.

 

MAART 1989

The Rolling Stones beginnen op 9 maart 1989 in de Blue Wave Studio van Eddy Grant op het eiland Barbados met de repetities voor de Steel Wheels tournee door de VS. Het eerste concert is op 31 augustus 1989 in Philadelphia. De tournee gaat tot 20 december 1989 duren.

 

MAART 1990

Terrifying komt op 17 maart 1990 de Mega Top 100 binnen.

Het is één van de nummers van het album Steel Wheels uit 1989.

Terrifying bereikt de 58ste plaats.

 

MAART 1993

The Rolling Stones maken op 18 maart 1993 bekend dat Darryl Jones de nieuwe bassist van de groep is. Hij is de opvolger van Bill Wyman die op 6 januari 1993 The Rolling Stones na dertig jaar heeft verlaten. Darryl Jones heeft gespeeld bij Miles Davis, Sting, Peter Gabriel en Madonna.

 

MAART 1995

The Rolling Stones geven op 6 maart 1995 de eerste van negen concerten in Tokio de hoofdstad van Japan. Het is voor het eerst in vijf jaar dat de groep weer in Japan optreedt. Opmerkelijk zijn de akoestische versies van Angie en Sweet Virginia halverwege dit eerste concert.

 

MAART 2000

Op 15 maart 2000 moet Mick Jagger, zanger van The Rolling Stones, van de rechter zijn alimentatie voor het Braziliaanse fotomodel Luciana Morad verhogen tot tienduizend dollar. Hij heeft moeten erkennen dat hij de vader is van haar zoon Lucas die in mei 1999 is geboren. Luciana Morad heeft een schadeloosstelling van tien miljoen dollar geëist.

 

Mick Jagger keert op 30 maart 2000 voor één keer terug naar zijn middelbare school in zijn geboorteplaats Dartford in het Engelse graafschap Kent. De zanger van The Rolling Stones opent een naar hem vernoemd atelier op deze school. Mick Jagger zegt dat hij er “de ergste jaren” van zijn leven heeft doorgebracht.

 

MAART 2003

De Chinese autoriteiten laten The Rolling Stones op 12 maart 2003 weten dat de Britse groep tijdens hun optredens op 1 en 4 april 2003 in Shanghai en in Beijing vier liedjes niet mag spelen. Dit zijn Brown Sugar, Honky Tonk Women, Beast Of Burden en Let's Spend The Night Together. Beide Chinese concerten worden op 28 maart 2003 afgelast n.a.v. de sars-epidemie.

 

Bronnen: Rolling With The Stones van Bill Wyman. Plakboeken Ton van Draanen. Diverse Internetsites. The Rolling Stones in Nederland van René Spork. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1956 - 2005 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Meer weten over The Rolling Stones?

Kijk op WWW.ROBBIESTONE.NL of http://www.fortylicksfanclub.com

 

© Ton van Draanen, 2006. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl

 

© OP DE INHOUD VAN DEZE WEBSITE RUST COPYRIGHT. ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VAN DE WEBMASTER, PER EMAIL TE BEREIKEN OP TON.VANDRAANEN@QUICKNET.NL, IS HET OVERNEMEN VAN TEKSTEN EN GEGEVENS

NIET TOEGESTAAN.