THE ROLLING STONES DAGBOEK: JULI

 

JULI 1938

In Pittenween in East Fife in Schotland wordt op 18 juli 1938 Ian Stewart geboren. Zijn leven lang is hij bevriend met The Rolling Stones. Hij is als pianist veel te horen op plaatopnamen van de groep, maar hij is bovenal roadmanager. Ian overlijdt op 12 december 1985. Hij is 47 jaar geworden.

 

JULI 1943

Zanger Mick Jagger wordt op 26 juli 1943 in Dartford in Engeland geboren.  Hij is de oudste zoon van Joe Jagger en Eva Scutts. Joe en Eva zijn op 7 december 1940 getrouwd in de Holy Trinity Kerk in Dartford. Joe Jagger is op 13 april 1913 geboren. Eva Scutts op 6 april 1913. Zij is op 18 mei 2000 overleden aan een hartaanval.

 

JULI 1962

Alexis Korner’s Blues Incorporated heeft voor 12 juli 1962 een optreden aangeboden gekregen in de Jazz Club van BBC Radio. De groep moet echter die avond ook in de Marquee Club in Londen spelen. Alexis Korner vraagt Mick Jagger, Keith Richards, Ian Stewart en Brian Jones hem die avond te vervangen. Brian Jones stelt voor om onder de naam The RollinStones op te treden. Bij dit eerste optreden bestaat de groep uit zanger Mick Jagger, gitaristen Brian Jones en Keith Richards, pianist Ian Stewart, bassist Dick Taylor en drummer Mike Avory. Een maand later hebben The RollinStones een vaste stek in de Ealing Club in Londen. Mike Avory heeft alleen de eerste avond meegespeeld. Hij wordt opgevolgd door Tony Chapman. Begin 1963 stapt Dick Taylor op. Zijn plek wordt overgenomen door Bill Wyman. Charlie Watts vervangt Tony Chapman. Op 3 maart 1963 tekent de groep een contract met Andrew Loog Oldham. Hij wordt hun manager. Ook wordt RollinStones veranderd in Rolling Stones. Dick Taylor richt zijn eigen groep The Pretty Things op. Mike Avory wordt drummer bij The Kinks van Ray Davies.

 

JULI 1963

Op 6 juli 1963 staan The Rolling Stones voor de tweede keer in hun carrière in het Engelse tv-programma ‘Thank Your Lucky Stars’. Zij spelen het nummer ‘Come On’ van Chuck Berry.

 

JULI 1964

The Rolling Stones treden op 17 juli 1964 op in The Joe Loss Show. Zij spelen It’s All Over Now, If You Need Me, Confessin’ The Blues, Carol en Mona. Joe Loss richt in 1929 een dansorkest op waarmee hij vóór de Tweede Wereldoorlog vanuit de Astoria Ballroom in Londen radio-uitzendingen verzorgt voor de BBC. Vera Lynn heeft haar debuut gemaakt bij The Joe Loss Orchestra.

 

De single It’s All Over Now komt op 18 juli 1964 de Nederlandse hitparade binnen. Dit is de eerste Nummer 1-hit voor The Rolling Stones in ons land.

 

Op 23 juli 1964 bevalt Linda Lawrence van een onwettig kind van Brian Jones. De gitarist van The Rolling Stones laat de jongen Julian Mark noemen. Het is zijn tweede zoon met die naam. Op 23 oktober 1961 heeft een andere vriendin van Brian Jones, Pat Andrews, de eerste Julian Mark Jones op de wereld gezet. Die noemt zich tegenwoordig Brian Jones jr. In oktober 1964 wordt nog een zoon van Brian Jones geboren. Zijn moeder is Dawn Malloy, een meisje waar Brian Jones drie maanden verkering mee heeft gehad. Rolling Stones-manager Andrew ‘Loog’ Oldham laat haar een verklaring tekenen, omdat Brian Jones niets meer met haar te maken wil hebben. Brian Jones heeft vermoedelijk in totaal vijf onwettige kinderen gekregen.

 

The Rolling Stones treden op 23 juli 1964 op in Top Gear. Zij spelen Around And Around, If You Need Me, I Can’t Be Satisfied en Crackin’ Up. Top Gear is een radioprogramma van de BBC dat wordt gepresenteerd door Brian Matthew.

 

24 juli 1964 spelen The Rolling Stones in de Empress Ballroom in Blackpool.

Zij krijgen 750 pond voor twee sets van

24 minuten. De zaal zit propvol met 7000 uitzinnige fans. Tijdens de tweede set loopt het uit de hand. Een groep dronken Schotten baant zich een weg naar het podium, schrijft Bill Wyman in zijn boek Rolling With The Stones. Bij het podium aangekomen, beginnen de Schotten te spugen. Keith Richards vraagt hen een paar keer hiermee op te houden. Wanneer het uit de hand loopt, maken 50 agenten een eind aan het optreden. De schade is een concert-piano, een geleend drumstel van Charlie Watts en twee gitaarversterkers. Die kunnen bij het grofvuil.

 

JULI 1965

De EP Got Live If You Want It komt op 3 juli 1965 de Nederlandse Top 40 binnen op nummer 25. Hij bereikt de negende plaats.

 

Op 22 juli 1965 krijgen Bill Wyman, Mick Jagger en Brian Jones een boete van 5 pond omdat zij in Londen tegen de muur van een benzinestation hebben staan plassen.

 

Vrijdag 30 juli 1965 wordt Out Of Our Heads in Amerika uitgebracht.

De opnamen van het vierde album van The Rolling Stones zijn in de RCA Studio in Hollywood en de Chess Studio in Chicago gemaakt. Op de LP staan o.a. Mercy Mercy, The Last Time, Satisfaction, Cry To Me en Play With Fire. Out Of Our Heads wordt in Engeland op 24 september 1965 uitgebracht. Op de Engelse versie staan zes andere nummers dan op het Amerikaanse album. Zo zijn het live opgenomen I’m Alright, Satisfaction en The Last Time vervangen door Heart Of Stone, Gotta Get Away en I’m Free.

 

JULI 1966

‘Lady Jane’ en ‘Mother’s Little Helper’, twee nummers van het Rolling Stones-albumAftermath’, die worden op 2 juli 1966 op single uitgebracht. In Nederland haalt zowel de A-kant als de B-kant de Top 40. ‘Lady Jane’ komt op 16 juli 1966 binnen en bereikt de vijfde plaats. ‘Mother’s Little Helper’ komt op 20 augustus 1966 binnen en haalt de zevende plaats.

 

JULI 1967

In de lente van 1967 zit Bill Wyman thuis op zijn Thomas-orgel te spelen als het liedje In Another Land bij hem opkomt. Hij maakt er een demo van. Op 13 juli 1967 zijn Bill drummer Charlie Watts en studio-pianist Nicky Hopkins in de Olympic-studio in Londen. Er is niet veel te doen en iedereen besluit om te vertrekken. Technicus Glyn Johns vraagt aan Bill of hij geen liedje heeft dat zij kunnen opnemen. Hij laat In Another Land horen. Ze besluiten het op te nemen. Bill is niet tevreden over zijn zangpartij. Hij vraagt Steve Marriott van The Small Faces, die in een andere ruimte van de Olympic-studio aan het opnemen is, om hem te assisteren. In Another Land wordt op 2 december 1967 in Amerika als solo-single van Bill Wyman uitgebracht. Op de B-kant staat The Lantern door The Rolling Stones.

Hij bereikt de 87-ste plaats in de Billboard Top 100.

 

JULI 1968

26 juli 1968 maakt fotograaf Barry Feinstein, voor de hoes van het album Beggars Banquet van The Rolling Stones, in Los Angeles een foto van een toiletmuur vol graffiti. Platenmaatschappij Decca weigert het album met deze foto uit te brengen.  Na veel intensief overleg wordt de LP op 7 december 1968 uitgebracht met een neutraal hoesontwerp.

 

JULI 1969

In de vroege ochtend van 3 juli 1969 wordt Brian Jones bewusteloos in het zwembad van zijn huis in Cotchford in Sussex gevonden. In paniek proberen zijn Zweedse vriendin Anna Wohlin en de gasten Frank Thorogood en Janet Lawson hem te reanimeren. Het mag niet baten. Brian Jones is 27 jaar geworden. In juli 1997 bekent Frank Thorogood op zijn sterfbed dat hij Brian onder water had geduwd. De twee hadden ruzie gekregen, omdat Frank nog geld van de ex-Rolling Stone tegoed had.

 

4 juli 1969 wordt in Engeland ‘Honky Tonk Women’ als veertiende single van The Rolling Stones uitgebracht. Het nummer is tussen 12 mei en 12 juni 1969 in de Olympic Studio in Londen opgenomen. De B-kant ‘You Can’t Always Get What You Want’ is opgenomen op 17 en 28 november 1968 en 15 en 29 mei 1969. Op het nummer is een 60-koppig koor te horen en speelt Al Kooper op piano, vleugel en hoorn. Jack Nitzsche heeft het arrangement gemaakt.

 

5 juli 1969 geven The Rolling Stones een gratis concert in het Hyde Park in Londen. Mick Jagger begint het optreden met het voorlezen van het gedicht ‘Adonis’ van Shelley ter nagedachtenis aan de drie dagen eerder overleden gitarist Brian Jones. In iets minder dan een uur spelen de Stones veertien nummers. Onder het 250.000-koppige publiek bevinden zich bekende mensen als Paul en Linda McCartney, Eric Clapton, Donovan, Chris Barber, Marianne Faithfull, Steve Winwood en Mama Cass.

 

6 juli 1969 vertrekken Mick Jagger en Marianne Faithfull naar Australië waar de film Ned Kelly wordt opgenomen. Mick speelt de hoofdrol van de ‘outlaw’. Marianne speelt een bijrol.

 

In Australië doet de aan heroïne verslaafde Marianne Faitfull op 8 juli 1969 een zelfmoordpoging. Zij neemt een overdosis. Marianne wordt in een kliniek opgenomen om af te kicken.

 

Onder grote belangstelling wordt ex-Rolling Stones-gitarist Brian Jones op 10 juli 1969 begraven op het kerkhof van de parochiekerk in Cheltenham. Naast Brians ouders, zuster en zoon Julian zijn ex-vriendinnen Linda Lawrence en Suki Porter aanwezig. Ook The Rolling Stones zijn naar de begrafenis gekomen. Alleen Mick Jagger laat verstek gaan. Hij is in Australië voor filmopnamen.

 

Op 19 juli 1969 komt de single Honky Tonk Women de Veronica Top 40 binnen. De single bereikt de vierde plaats.

 

JULI 1970

The Rolling Stones besluiten op 29 juli 1970 geen zaken meer te doen met ABKCO, de maatschappij van Allen Klein. Hij is sinds 1967 de zakenwaarnemer van de groep. Als de groep bekend maakt een eigen platenmaatschappij te beginnen, werkt Allen Klein dit tegen en wordt hij de laan uitgestuurd.

 

JULI 1972

Zestig relschoppers worden op 4 juli 1972 bij een concert van The Rolling Stones in Washington DC gearresteerd. De rest van de 48.000 toeschouwers merkt er weinig van.

 

In Montreal in Canada ontploft op 17 juli 1972 één bom onder een van de vrachtwagens met apparatuur van The Rolling Stones. Niemand raakt gewond. 32 speakerboxen zijn onbruikbaar geworden. Radiostations in Montreal krijgen meer dan 50 telefoontjes van groeperingen die deze aanslag opeisen. De werkelijke dader wordt echter niet gevonden. Het optreden van The Rolling Stones in het Forum in Montreal gaat die avond gewoon door. Alleen wordt Stevie Wonder, die de hele Noord-Amerikaanse tournee het voorprogramma verzorgt, vervangen door Martha and the Vandellas.

 

Mick Jagger wordt op 19 juli 1972 in Warwick in de Amerikaanse staat Rhode Island gearresteerd omdat hij een fotograaf heeft geslagen. Als de andere leden van The Rolling Stones zich ermee bemoeien, worden ook zij in de boeien geslagen door de politie. Gelukkig dient de fotograaf geen aanklacht in. The Rolling Stones vrijgelaten. ’s Avonds staat de groep op het podium in Boston in Massachusetts.

 

JULI 1973

In Musicland in München nemen The Rolling Stones op 24 juli 1973 It’s Only Rock’n’Roll op. De demo is in de privé-studio van Ron Wood van The Faces gemaakt. Hierop spelen Mick Jagger en Ron Wood op gitaar, Willie Weeks op bas en Kenny Jones van The Faces op drums. Eén jaar later, op 26 juli 1974, wordt It’s Only Rock’n’Roll op single uitgebracht. Het nummer wordt vooral bekend door de clip. Die eindigt in een groot schuimbad waarin drummer Charlie Watts kopje onder gaat. In de Nederlandse Top 40 komt de single op 17 augustus 1974 binnen. Hij bereikt de zeventiende plaats.

 

JULI 1975

Keith Richards en Ron Wood van The Rolling Stones, hun beveiligingsman Jim Callagahan en Freddie Sessler, een vriend van Keith Richards, worden op 6 juli 1975 door de verkeerspolitie bij een benzinestation in Fordyce in de Amerikaanse staat Arkansas aangehouden. De agenten treffen drugs en een mes van achttien centimeter aan in hun auto. Keith Richards, Ron Wood, Jim Callagahan en Freddie Sessler worden in de boeien geslagen en naar de gevangenis van Fort Ash gebracht. Nadat zij op borgtocht zijn vrijgelaten, nemen de vier een vliegtuig naar Dallas in Texas waar zij net op tijd arriveren voor het optreden van The Rolling Stones in The Cotton Bowl.

 

JULI 1978

Na het verschijnen van de LP ‘Some Girls’ van The Rolling Stones maken enkele beroemdheden bezwaar tegen de hoes. Zij vinden dat zij belachelijk worden gemaakt. Op 5 juli 1978 wordt met het drukken van de hoes gestopt. Eerst moeten deze problemen worden opgelost.

 

Omdat The Rolling Stones op 9 juli 1978 een rustdag hebben tijdens een uitgebreide tournee door Amerika organiseert hun gitarist Keith Richards in Chicago een jamsessie met Muddy Waters. Hij is één van de grote voorbeelden van The Rolling Stones. De groep is vernoemd naar zijn compositie RollinStone uit 1950.

 

JULI 1980

Emotional Rescue komt op 5 juli 1980 de Nederlandse Top 40 binnen.

De derde alarmschijf van The Rolling Stones haalt de achtste plaats.

 

JULI 1986

Voor het eerst sinds 5 jaar maakt Bob Dylan weer een tournee door Amerika. Hij speelt in juli 1986 drie keer in Madison Square Garden in New York met Tom Petty & The Heartbreakers. Veel collega’s komen naar het concert. Zo ook Ron Wood met zijn vrouw Jo en zijn zoon Jesse James uit zijn eerste huwelijk met Krissy Findley.

 

JULI 1987

Keith Richards, de gitarist van The Rolling Stones, tekent op 17 juli 1987 een contract bij Virgin Records. Zijn eerste solo-album Talk Is Cheap ligt in oktober 1988 in de platenwinkel. Op 22 oktober 1988 komt Talk Is Cheap de Nederlandse Album Top 100 binnen. Hij komt niet verder dan 37. Op Talk Is Cheap wordt Keith Richards bijgestaan door Michael Doucet, Maceo Parker, Buckwheat Zydeco, Ivan Neville, Johnnie Johnson, Bernie Worrell en Bootsy Collins. In Nederland worden drie singles van dit album uitgebracht. Alle drie doen niets in de hitparade.

 

JULI 1990

The Rolling Stones geven op 7 juli 1990 het laatste van drie uitverkochte concerten in het Wembley-stadion in Londen. Het concert wordt rechtstreeks op de BBC uitgezonden. Deze live-registratie wordt uitgebracht op de illegale dubbel-CD Seventh Of July. The Rolling Stones zijn op 18 mei 1990 in het Feyenoordstadion in Rotterdam aan hun Urban Jungle-tournee door Europa begonnen. Deze tournee wordt op 25 augustus 1990 afgesloten als The Rolling Stones wederom in het Wembley-stadion in Londen optreden.

 

JULI 1992

Assisi Jackson wordt op 2 juli 1992 geboren. Zij is de dochter van Piers Jackson en Jade Jagger, de dochter van Mick Jagger en Bianca Rose Perez Moreno. Assisi is het eerste kleinkind van de Rolling Stones-zanger. Jade en Piers zijn na 10 jaar in 1998 uit elkaar gegaan.

 

JULI 1994

Voor het eerst in vijf jaar verschijnt op 11 juli 1994 een nieuw studio-album van The Rolling Stones. Voodoo Lounge is geproduceerd door Don Was en The Glimmer Twins (Mick Jagger en Keith Richards). Voodoo Lounge is de opvolger van Steel Wheels. Voor het eerst in de geschiedenis openen wereldwijd platenwinkels rond middernacht hun deuren om de eerste exemplaren van Voodoo Lounge te verkopen. Op 23 juli 1994 komt de CD de Nederlandse Album Top 100 binnen. Vanaf 30 juli 1994 staat Voodoo Lounge twee weken aan de top. Er komen drie singles van dit album - You Got Me Rocking, Out Of Tears en Love Is Strong. De andere tracks op Voodoo Lounge zijn Sparks Will Fly, The Worst, New Faces, Moon Is Up, I Go Wild, Brand New Car, Sweethearts Together, Suck On The Jugular, Blinded By Rainbows, Baby Break It Down, Thru And Thru en Mean Disposition.

 

Op 19 juli 1994 geven The Rolling Stones een verrassingsoptreden in de

R-P-M-club in Toronto in Canada. De groep treedt een half uur op voor duizend fans. The Rolling Stones zijn een paar weken in Toronto om te repeteren voor de Voodoo Lounge-tournee die op 1 augustus 1994 in Washington DC van start gaat. Tijdens deze tournee is Darryl Jones de nieuwe bassist. Hij is de opvolger van Bill Wyman die The Rolling Stones in 1991 heeft verlaten.

 

JULI 1995

Voor het eerst sinds vijf jaar staan The Rolling Stones op 9 juli 1995 weer op de planken in Groot-Brittannië. In het Don Valley Stadion in Sheffield is het eerste van vijf concerten in hun geboorteland. The Rolling Stones zijn sinds juni 1995 bezig met het Europese gedeelte van de Voodoo Lounge Tour. Deze tournee wordt op 30 augustus 1995 afgesloten in de Rotterdamse Kuip.

 

The Rolling Stones nemen op 19 juli 1995 het nummer Like A Rolling Stone van Bob Dylan op. Het is één van de nummers die op het album Stripped komen te staan. Deze cd ligt op 13 november 1995 in de winkels. Van Like A Rolling Stone verschijnt een single-edit. Die komt op 18 november 1995 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij komt niet verder dan 14.

 

JULI 1998

In het kader van het Europese gedeelte van de Bridges to Babylon-wereldtournee geven The Rolling Stones op 1 juli 1998 het eerste van vier concerten in de Amsterdam Arena. Op de live-cd ‘No Security’, die later dat jaar uitkomt, zijn de eerste zes nummers afkomstig van de Arena-concerten.

 

JULI 1999

Jerry Hall stapt op 9 juli 1999 naar de rechter om echtscheiding van Mick Jagger aan te vragen. Uit een DNA-onderzoek blijkt dat de Rolling Stones-zanger de vader is van de zoon van de Braziliaanse actrice Luciana Giminez Morad. Lucas Morad Jagger is op 16 mei 1999 geboren. Op 13 augustus 1999 blijkt voor een Londense rechtbank dat Mick Jagger en Jerry Hall nooit officieel voor de wet zijn getrouwd. Tijdens de huwelijksplechtigheid op 21 november 1990 op Bali blijken geen geldige documenten te zijn getekend.

 

JULI 2004

De dochter van Mick Jagger en de zoon van John Lennon worden op 20 juli 2004 gevraagd een duet te zingen. Elizabeth Jagger en Sean Lennon hebben al een aantal maanden een relatie en zijn benaderd door twee Amerikaanse platenmaatschappijen. Volgens insiders twijfelt Elizabeth nog heel erg of ze dit wel moet doen. Ze ziet het niet zo zitten om met haar lover samen te werken in een studio. Een paar dagen later wordt bekend dat Elizabeth Jagger haar relatie met Sean Lennon heeft verbroken. Ze blijven goede vrienden.

 

Ron Wood meldt zich op 23 juli 2004 bij een afkickcentrum voor alcoholverslaafden in Londen. De gitarist heeft in vier jaar tijd al drie keer hulp gezocht. “Het probleem doet zich altijd voor als hij niet op tournee is met de Stones. Hij heeft er moeite mee zijn dagen te vullen. Elke dag drinkt hij acht glazen Guinness, twee flessen wodka en een fles Sambuca”, aldus een kennis van Ron Wood.

 

JULI 2006

The Rolling Stones beginnen op 11 juli 2006 in Milaan in Italië aan het Europese gedeelte van hun Bigger Bang Tour. In eerste instantie zou deze tournee op 27 mei 2006 in Barcelona in Spanje van start gaan. Omdat hun gitarist Keith Richards eind april 2006, tijdens een vakantie op de Fiji Eilanden, uit een palmboom zou zijn gevallen is de start van deze tournee uitgesteld. Ook worden er enkele live-data afgelast, zoals het concert op 30 juli 2006 in de Amsterdam ArenA. The Rolling Stones treden alleen op 31 juli 2006 op in Nederland.

 

The Biggest Mistake is de nieuwe single van The Rolling Stones die op 17 juli 2006 wordt uitgebracht. Deze track is afkomstig van hun album A Bigger Bang. The Biggest Mistake is te koop als CD-single en als een ouderwetse 45 toerenplaat op vinyl. Als bonustrack staat op de 45 toerenplaat een live-registratie van Hand Of Fate op de B-kant. Deze song is op 11 juli 2003 in L’Olympia in Parijs opgenomen. Op de CD-single staan naast The Biggest Mistake nog Dance (Part One) en Make Me Run. Ook deze live-tracks zijn opgenomen in L’Olympia in Parijs. The Biggest Mistake van The Rolling Stones komt op 29 juli 2006 binnen op 92 in de Mega Top 100. Hij blijft op 77 steken.

 

In het kader van hun A Bigger Bang-wereldtournee treden The Rolling Stones op 31 juli 2006 op in de Amsterdam ArenA. Het voorprogramma wordt verzorgd door Toots & The Maytals. Van hun laatste album spelen The Rolling Stones alleen Oh No Not You Again en Rough And Justice. De rest van hun repertoire bestaat vanavond uit klassiekers zoals Start Me Up, Sympathy For The Devil, Jumping Jack Flash en (I Can’t Get No) Satisfaction. Deze wereldtournee hebben The Rolling Stones tot nu toe 400 miljoen dollar opgeleverd.

 

Bronnen: Rolling With The Stones van Bill Wyman. Plakboeken Ton van Draanen. Diverse Internetsites. The Rolling Stones in Nederland van René Spork. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1956 - 2005 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Meer weten over The Rolling Stones?

Kijk op WWW.ROBBIESTONE.NL of http://www.fortylicksfanclub.com

 

© Ton van Draanen, 2007. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl

 

© OP DE INHOUD VAN DEZE WEBSITE RUST COPYRIGHT. ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VAN DE WEBMASTER, PER EMAIL TE BEREIKEN OP TON.VANDRAANEN@QUICKNET.NL, IS HET OVERNEMEN VAN TEKSTEN EN GEGEVENS

NIET TOEGESTAAN.