THE ROLLING STONES DAGBOEK: AUGUSTUS

 

AUGUSTUS 1963

In de Decca studio in het Engelse West Hampstead nemen The Rolling Stones op 8 augustus 1963 de nummers Bye Bye Johnny van Chuck Berry en You Better Move On van Arthur Alexander op. De productie is in handen van Andrew ‘Loog’ Oldham. Bye Bye Johnny en You Better Move On verschijnen op 10 januari 1964 op een EP waarop ook Poison Ivy en Money op staan. De EP verkoopt zo goed in Engeland dat hij zelfs in de single-hitparade terecht komt.  In de EP-lijst staat hij 14 weken op nummer 1.

 

Op vrijdag 9 augustus 1963 wordt door de Engelse commerciële tv-zender ITV de eerste aflevering van Ready Steady Go! uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door de 35-jarige Keith Fordyce en de 19-jarige Cathy McGowan. Iedere aflevering beginnen zij met de kreet: The Weekend Starts Here! Billy Fury en Brian Poole & The Tremeloes zijn de eerste artiesten die in het programma optreden. De tune van Ready Steady Go! is Wipe Out van The Surfaris. Begin 1964 wordt de tune 5-4-3-2-1 van Manfred Mann. 23 december 1966 wordt de laatste aflevering (nummer 175) uitgezonden door ITV. Mick Jagger en Chris Farlowe zijn de laatste gasten. Zij zingen Out Of Time en (I can’t get no) Satisfaction.

 

In de Londense buitenwijk Richmond wordt op 11 augustus 1963 het allereerste Annual Jazz And Blues Festival gehouden. The Rolling Stones zijn de hoofdact.

 

    

 

       

Boven: presentator Jos Brink, Trix and The Paramounts en André van Duin.

Onder: Ritchie Clark, The Telstars (Wim Goosen (l) en Piet Oomen) en The Fouryo’s.

 

AUGUSTUS 1964

Zaterdagmorgen 8 augustus 1964 arriveren The Rolling Stones om 5 voor half 11 met een vliegtuig van de BEA op Schiphol. De groep is door Paul Acket van het maandblad Muziek Express naar Nederland gehaald voor een concert in het Kurhaus in Scheveningen. Op Schiphol geven The Rolling Stones een korte persconferentie. Daarna gaat het gezelschap, onder toezicht van Paul Acket naar hotel Terminus in Den Haag. In de Theresiastraat, waar het kantoor van Acket is, worden foto’s van The Rolling Stones gemaakt met een opengeslagen Muziek Expres in hun handen. In het Kurhaus begint op 8 uur het voorprogramma met Trix and The Paramounts, bandparodist André van Duin, Ritchie Clark & The Ricochets, het duo The Telstars en The Fouryo’s. Zij worden aangekondigd door Jos Brink. Het publiek wil echter niets anders dan The Rolling Stones zien. Vooral The Telstars en The Fouryo’s worden met boe-geroep ontvangen. Een filmploeg van TV-Noordzee, dat net met uitzenden vanaf het REM-eiland is begonnen, verhoogt met felle filmlampen de onrust in de zaal. Om negen uur is het pauze. Er sneuvelen enkele ruiten. Wanneer Bill Wyman achter het gordijn zijn basgitaar staat te stemmen, stormt het publiek naar voren. Jos Brink kondigt vier Rolling Stones aan. Een blunder die niet wordt gewaardeerd. Het optreden begint met Beautiful Delilah, gevolgd door Walking The Dog. De fans zijn niet in de hand te houden. Het microfoonsnoer van Mick Jagger wordt kapot getrokken en is niet meer te horen. Inmiddels trapt de knokploeg van Paul Acket wild om zich heen. De politie doet zijn best om het podium vrij van fans te houden.

Tijdens het tweede nummer, Hi Heel Sneakers, vliegen de eerste leuningen en stoelzittingen door de lucht. Bij het derde nummer, Susie Q, weet Joost den Draayer een Veronica-microfoon onder de neus van Mick Jagger te duwen. Op de vraag “Have you ever seen something like this?” zegt Mick alleen maar “No!”. Als het publiek niet meer is te houden, wordt de stroom op het podium uitgeschakeld. The Rolling Stones doden de tijd met het spelen van een akoestische versie van Not Fade Away. Om kwart voor tien beëindigt de politie het eerste concert van The Rolling Stones in Nederland. De volgende dag zijn zij alweer op weg naar Manchester voor het volgende optreden.

 

As Tears Go By van Marianne Faithfull komt op 13 augustus 1964 de Engelse hitparade binnen. Het nummer is geschreven door Mick Jagger en Keith Richards. Marianne’s debuut-single bereikt de negende plaats.

 

De EP Five By Five van The Rolling Stones wordt op 14 augustus 1964 uitgebracht. Op Five By Five staan If You Need Me, Empty Heart, Confessin’ The Blues, Around And Around en het instrumentale 2120 South Michigan Avenue. De nummers zijn op 11 juni 1964 in de Chess studio’s aan de 2120 South Michigan Avenue in Chicago opgenomen. Op de hoes van Five By Five schrijft producer/manager Andrew Oldham: “Deze nieuwe EP is opgenomen in Chicago tijdens hun recente tournee door de VS. Het is weer een schoolvoorbeeld van opwindende zangpartijen en een uniek instrumentaal geluid. Bij wijze van bedankje aan jullie, hun vrienden en fans, hebben wij op deze plaat nog een vijfde song toegevoegd”.

 

AUGUSTUS 1965

Hang On Sloopy van de Amerikaanse groep The McCoys is op 20 augustus 1965 de eerste single die in Europa door Immediate Records wordt uitgebracht. De platenmaatschappij is opgericht door Andrew Loog Oldham, de manager van The Rolling Stones. Mick Jagger en Keith Richards schrijven heel wat liedjes voor de artiesten van Immediate Records, o.a. Wastin’ Time voor Jimmy Tarbuck, Think en Out Of Time voor Chris Farlowe, Sittin’ On A Fence voor Twice As Much en Back Street Girl voor Nicky Scott. De 21-jarige gitarist Jimmy Page, later van Led Zeppelin, is een belangrijk man voor het label. Hij produceert en arrangeert veel van de singles waarop hij zelf ook meespeelt. Financieel gaat het slecht met Immediate Records. Na 84 singles is het in februari 1970 afgelopen voor de platenmaatschappij. In de 4½ jaar dat Immediate Records heeft bestaan, halen 24 singles de Britse hitparade, waarvan negen de Top 10. Out Of Time van Chris Farlowe en (If Paradise Is) Half As Nice van Amen Corner bereiken in Engeland de eerste plaats. In Nederland heeft Immediate Records één nummer 1-hit. Vanaf 25 mei 1968 staat Lazy Sunday van The Small Faces vier weken bovenaan in de Top 40.

 

Bijna drie maanden na de Amerikaanse release wordt in Engeland op 20 augustus 1965 (I Can’t Get No) Satisfaction van The Rolling Stones uitgebracht. In Engeland staat The Spyder And The Fly op de B-kant, in de rest van Europa is dat The Under Assistent West Coast Promotion Man. Het nummer is gemaakt met een knipoog naar George Sherlock, de promotieman van London Records, die in 1964 de eerste Amerikaanse toernee van The Rolling Stones heeft begeleid. In Nederland is (I Can’t Get No) Satisfaction al op 7 augustus 1965 uitgebracht. Eén week later komt de single op de vierde plaats van de Veronica Top 40 binnen. Daarna staat hij vier weken op nummer 2 achter Help! van The Beatles. Vanaf 18 september 1965 staat (I Can’t Get No) Satisfaction vijf weken op nummer 1. Het is de tweede nummer 1-hit voor The Rolling Stones in Nederland. Het is de enige plaat van The Rolling Stones die meerdere malen de Nederlandse hitparade heeft gehaald. Op 22 augustus 1970 komt Satisfaction voor de tweede keer binnen. Hij haalt de negentiende plaats. Op 6 december 1975 is de single goed voor een tipparade notering.17 november 1990 komt Satisfaction voor de derde keer de Nederlandse Top 40 binnen. Hij bereikt de achttiende plaats.

 

Out Of Our Heads van The Rolling Stones verdringt op 21 augustus 1965 Beatles VI van de eerste plaats in de Amerikaanse album-hitparade. Na drie weken wordt de eerste plaats overgenomen door de soundtrack van de Beatles-film Help!. In Amerika is een andere versie van Out Of Our Heads uitgebracht dan in Europa. Op de Amerikaanse persing staan Mercy Mercy, Hitch Hike, The Last Time, That's How Strong My Love Is, Good Times, I'm Alright (Live), (I Can't Get No) Satisfaction, Cry To Me, The Under Assistant West Coast Promotion Man, Play With Fire, The Spider And The Fly en One More Try.

 

Op 23 augustus 1965 spuit beveiligingspersoneel van de BBC-tv-studio in Manchester voor de deur zo’n tweehonderd baldadige fans van The Rolling Stones nat. De groep is in Manchester voor een aflevering van Top Of  The Pops die op 2 september 1965 wordt uitgezonden. The Rolling Stones spelen hun nieuwe single (I Can’t Get No)  Satisfaction.

 

Voor de veertiende keer in hun carrière staan The Rolling Stones op 27 augustus 1965 in Ready Steady Go!. In het tv-programma van de Engelse commerciele zender ITV spelen zij Apache, Cry To Me, Mercy Mercy en (I Can’t Get No) Satisfaction. Dezelfde dag wordt Allen Klein, naast Andrew ‘Loog’ Oldham, manager van The Rolling Stones.

 

In de Alpha Studios in Aston in Birmingham worden op 29 augustus 1965 opnamen gemaakt voor het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars dat op 4 september 1965 zal worden uitgezonden door de Britse commerciële omroep ABC. Jim Dale is de presentator. In dit programma wordt opgetreden door Herman's Hermits, Unit 4+2, Lulu, Chubby Checker en The Rolling Stones. Die playbacken twee liedjes, waaronder hun nieuwe single (I Can’t Get No) Satisfaction.

 

AUGUSTUS 1966

Tussen 3 en 11 augustus en op 31 augustus 1966 nemen The Rolling Stones in de RCA studio in Hollywood Have You Seen Your Mother, Baby, Standing In The Shadow op. 8 september 1966 wordt dit nummer in de IBC Studio in Londen afgemaakt. 23 september 1966 wordt de single in Europa uitgebracht op Decca F 12497. Op de B-kant staat Who’s Driving Your Plane dat ook tussen 3 en 11 augustus 1966 in Hollywood is opgenomen. 15 oktober 1966 komt de single de Nederlandse Top 40 binnen op nummer 8. Hij bereikt de tweede plaats.

 

Op 13 augustus 1966 komt Sittin’ On A Fence van Twice As Much binnen op 34 in de Nederlandse Top 40. Deze single bereikt de tiende plaats. Sittin’ On A Fence is een compositie van Mick Jagger en Keitg Richards van The Rolling Stones. Hun manager Andrew ‘Loog Oldham is de producer van Sittin’ On A Fence. De single is uitgebracht op Immediate IM 033. Dit label is in augustus 1965 door Andrew ‘Loog’ Oldham opgericht. Jimmy Page is één van de muzikanten op Sittin’ On A Fence. Twice As Much bestaat uit Dave Skinner en Andrew Rose. Tot 1968 blijft dit duo bij elkaar. Sittin’ On A Fence is in de uitvoering van The Rolling Stones te vinden op Flowers. Dit album wordt op 15 juli 1967 uitgebracht.

 

Mother’s Little Helper komt op 20 augustus 1966 binnen op 32 in de Nederlandse Top 40. Uniek, want de andere kant van de single (Decca 15 051) Lady Jane staat inmiddels al op zes in de versie van The Rolling Stones en van David Garrick. Lady Jane bereikt de vijfde plaats. Mother’s Little Helper blijft op nummer zeven steken.

 

AUGUSTUS 1967

Op Decca 15 080 wordt op 18 augustus 1967 de dertiende single van The Rolling Stones uitgebracht. De plaat heeft in veel landen een dubbele A-kant – We Love You en Dandelion. De opnamen van We Love You zijn op 13 en 21 juni en op 2 en 19 juli 1967 in de Olympic Studios in Londen. Op de laatste opnamedag nemen John Lennon, Paul McCartney, Mick Jagger en Keith Richards nog wat achtergrondvocalen op. We Love You begint met het geluid van ratelende deuren van een gevangenis. Dit is een verwijzing naar de arrestaties van twee leden van The Rolling Stones voor het bezit van verdovende middelen in juni 1967. Mick Jagger krijgt één jaar en Keith Richards drie maanden voorwaardelijk. Producer Andrew Oldham heeft de ratelende deuren op een geluidseffectenplaat gevonden. Met de opnamen van Dandelion wordt op 12 juni 1967 begonnen. De track wordt op 13 juni en 2 juli 1967 afgemaakt. In Nederland haalt We Love You/Dandelion de eerste plaats in de Top 40. In Engeland blijft de single op de achtste plaats steken. In Amerika kiest men Dandelion als A-kant. Die bereikt in de Billboard Hot 100 de veertiende plaats. We Love You blijft op vijftig steken.

 

Op 26 augustus 1967 vertrekken The Beatles, Mick Jagger, Marianne Faithfull, Prudence Farrow en een hoop persmensen met de trein naar Bangor in Wales. Hier krijgen zij een cursus transcendente meditatie van de Maharishi. Cynthia Lennon wordt bij vertrek op het perron van het station in Londen door een politieagent tegengehouden. Hij denkt dat zij een fan is. Beatles-assistent Neil Aspinall brengt haar later met de auto naar Bangor in Wales. Een dag later keren The Beatles terug naar Londen i.v.m. de dood van hun manager Brian Epstein.

 

AUGUSTUS 1968

Street Fighting Man van The Rolling Stones wordt op 31 augustus 1968 uitgebracht. De single komt op 21 september 1968 de Veronica Top 40 binnen op nummer 13. Hij bereikt de achtste plaats op 28 september 1968.

 

AUGUSTUS 1969

Keith Richards en Anita Pallenberg krijgen op 10 augustus 1969 een zoon. Marlon Richards is hun eerste kind. Op deze foto is Marlon acht dagen oud.

 

Mick Jagger raakt op 18 augustus 1969 gewond. Tijdens de opnamen van de film Ned Kelly in Australië wordt hij getroffen door een echte kogel i.p.v. door een losse flodder.

 

AUGUSTUS 1970

In New York gaat op 2 augustus 1970 de film Performance van Donald Cammell en Nicolas Roeg in première. De hoofdrollen worden gespeeld door Mick Jagger, Anita Pallenberg en James Fox. De twee jaar oude film trekt bij iedere voorstelling lange rijen bezoekers. Mick Jagger krijgt uitstekende kritieken voor zijn rol als Turner. In de film zingt hij Memo From Turner. Het nummer wordt in Nederland in november 1970 op single uitgebracht. Hij bereikt de vijfde plaats in de Top 40.

 

In het Zweedse Malmö beginnen The Rolling Stones, versterkt met de blazers Bobby Keys en Jim Price, op 30 augustus 1970 aan een nieuwe Europese tournee die tot 9 oktober 1970 zal duren. Zij geven in totaal twintig concerten in o.a. Helsinki, Stockholm, Kopenhagen, Hamburg, West-Berlijn, Keulen, Parijs en Rome. Het laatste concert is op 9 oktober 1970 in de Amsterdamse RAI.

 

AUGUSTUS 1971

Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Charlie Watts en de vader van de overleden Brian Jones dagen op 31 augustus 1971 de voormalige managers van The Rolling Stones, Andrew Loog Oldham en Eric Easton, voor de rechter. Zij zijn er achtergekomen dat de twee in 1963 een geheime overeenkomt met Decca Records zouden hebben gesloten waarbij de managers veertien procent en The Rolling Stones zes procent royalties ontvangen. Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Charlie Watts en de vader van Brian Jones eisen een evengroot aandeel.

 

Door hun vorige platenmaatschappij Decca wordt op 29 augustus 1971 Gimme Shelter van The Rolling Stones uitgebracht. Op dit album staat een live-registratie van het gratis concert dat de groep op 6 december 1969 op het terrein van de Altamont Speedway in Livermore in het noorden van Californië heeft gegeven. Er komen driehonderdduizend mensen op dit evenement af. Op aanraden van The Grateful Dead worden Hell’s Angels ingehuurd als ordedienst. Het concert wordt opgenomen voor de concertfilm Gimme Shelter. Hierin is te zien hoe de achttienjarige Meredith Hunter wordt doodgeslagen door Alan David Pissaro van de Hell’s Angels. Gimme Shelter gaat op 6 december 1970 in de Amerikaanse bioscopen draaien. Op 14 januari 1971 wordt Alan David Pissaro vrijgesproken door het gerechtshof van Alameda County. Hij zegt te hebben gehandeld uit zelfverdediging. Later eist hij 200.000 dollar schadevergoeding van The Rolling Stones wegens schending van zijn privacy. Op 25 september 1971 komt het album Gimme Shelter de Nederlandse LP Top 20 binnen. Hij haalt de zeventiende plaats.

 

AUGUSTUS 1973

Tussen november 1972 en juli 1973 zijn The Rolling Stones het album Goats Head Soup aan het opnemen. Op 17 augustus 1973 wordt de single Angie in Europa uitgebracht. Op de B-kant staat Silver Train. Inspiratiebron voor Angie is de vrouw van David Bowie. Het nummer is in november 1972 in de Dynamic Sound Studio op Jamaica opgenomen. Mick Jagger wordt begeleid door Keith Richards en pianist Nicky Hopkins. Op 8 september 1973 komt Angie de Nederlandse Top 40 binnen. Vanaf 20 oktober 1973 staat de single vier weken op de eerste plaats.

 

Op 31 augustus 1973 wordt Goat’s Head Soup uitgebracht. Het is het veertiende officiële album van The Rolling Stones in Europa. De tien tracks zijn tussen november 1972 en juli 1973 opgenomen in studio’s in Londen, New York en Jamaica. Jimmy Miller is producer van Goat’s Head Soup. Het album komt op 22 september 1973 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Het bereikt de tweede plaats.

 

AUGUSTUS 1974

Op 17 augustus 1974 komt It’s Only Rock’n’Roll de Nederlandse Top 40 binnen. Hij haalt de zeventiende plaats.

 

The Rolling Stones zijn op 21 augustus 1976 de hoofd-act op het Engelse Knebworth Festival. Andere sterren zijn Lynyrd Skynyrd, Hot Tuna, Todd Rundgren en 10 cc.

 

AUGUSTUS 1975

Made In The Shade van The Rolling Stones bereikt op 7 augustus 1975 de gouden status in de Verenigde Staten. Dit verzamelalbum is op 13 juli 1975 in Amerika uitgebracht. Op de LP staan o.a. Brown Sugar, Bitch, Tumblin’ Dice en Angie. Made In The Shade komt op 21 juni 1975 de Billboard-albumlijst binnen. De plaat bereikt de zesde plaats.

 

Met een concert in het Rich-stadion in Buffalo in New York beëindigen The Rolling Stones op 8 augustus 1975 een serie optredens in Amerika en Canada. Deze tournee is op 1 juni 1975 in Baton Rouge in Louisiana van start gegaan. In totaal geven The Rolling Stones 45 concerten in 27 steden. Deze tournee levert The Rolling Stones een bruto bedrag van tien miljoen dollar op.

 

AUGUSTUS 1976

The Rolling Stones zijn op 21 augustus 1976 de hoofd-act op het Engelse Knebworth Festival. Andere sterren zijn Lynryd Skynyrd, Hot Tuna, Todd Rundgren en 10cc.

 

AUGUSTUS 1978

The Rolling Stones beginnen op 23 augustus 1978 met de opnamen van hun twintigste album Emotional Rescue. In april 1980 worden de opnamen afgerond. Emotional Rescue is in diverse studio’s in Parijs, New York en de Bahama’s opgenomen. Het album komt op 12 juli 1980 binnen in de Nederlandse LP Top 50. Emotional Rescue staat vanaf 19 juli 1980 vier weken bovenaan. Naast de titelsong staan op dit album Dance (Part 1), Summer Romance, Send It To Me, Let Me Go, Indian Girl, Where The Boys Go, Down In The Hole, She's So Cold en All About You.

 

AUGUSTUS 1981

Eén week na de Amerikaanse release wordt op 14 augustus 1981 in Europa de single Start Me Up van The Rolling Stones uitgebracht. Op de B-kant staat No Using You. Deze 25ste single van The Rolling Stones is afkomstig van het album Tattoo You. Dit verschijnt eind augustus 1981. Start Me Up haalt de zevende plaats in de Engelse hitparade. In de Nederlandse Top 40 bereikt de single de negende plaats.

 

(Si Si) Je Suis Un Rock Star is de titel van de solosingle van Bill Wyman die op 3 juni 1981 verschijnt. Terry Taylor speelt gitaar, Bruce Rowland drumt en Bill Wyman zingt en speelt alle andere instrumenten. Op de B-kant, Rio De Janeiro, wordt Bill geholpen door drummer Slim Jim Phantom van The Stray Cats. (Si Si) Je Suis Un Rock Star komt in Nederland op 15 augustus 1981 de Top 40 binnen. Hij staat zeven weken genoteerd en haalt de dertiende plaats.

 

In Amerika wordt op 18 augustus 1981 Tattoo You uitgebracht. Dit 26ste album van The Rolling Stones is tussen februari 1979 en juni 1981 opgenomen. In de albumlijst van Billboard staat Tattoo You vanaf 19 september 1981 negen weken op de eerste plaats. In Europa wordt de LP op 28 augustus 1981 uitgebracht. Vanaf 26 september 1981 staat Tattoo You twee weken aan top in de Nederlandse Album Top 100. Op deze plaat staan Start Me Up, Hang Fire, Slave, Little T & A (Tits & Ass), Black Limousine, Neighbours, Worried About You, Tops, Heaven, No Use In Crying en Waiting On A Friend.

 

AUGUSTUS 1983

In New York wordt op 20 augustus 1983 Tyrone Wood geboren. Hij is het tweede kind van Ron Wood en Jo Howard.

 

AUGUSTUS 1984

In de Hitkrant van 9 augustus 1984 staat in een artikel over The Rolling Stones dat bassist Bill Wyman het zat is om nog langer de dienstknecht van Mick Jagger te zijn. “Ik heb me net zo hard ingespannen om van The Stones de band te maken die het vandaag is. Ik verschuil me vaak achter de grote boxen op het podium maar dat wil niet zeggen dat er in de achterlinies niet wordt gewerkt. Samen met drummer Charlie Watts moet ik de boel bij elkaar houden. Wanneer wij de fout in gaan, kunnen Mick, Keith en Ron een geslaagd optreden wel vergeten”, aldus Bill Wyman. Een paar jaar later verlaat hij The Rolling Stones.

 

AUGUSTUS 1985

In het Lenox Hill-ziekenhuis in New York wordt op 28 augustus 1985 James Jagger geboren. Hij is de zoon van Rolling Stones-zanger Mick Jagger en zijn vriendin Jerry Hall. James Jagger weegt ruim zes pond. De bevalling duurt zo’n zestien uur. Mick Jagger wijkt geen seconde van het kraambed. Als de dokter hem vraagt of hij de navelstreng wil doorknippen, zegt Mick Jagger: “Daar heb ik jou toch voor ingehuurd?”. Jerry Hall en Mick Jagger hebben al een dochter. Elizabeth Scarlet is op 2 maart 1984 geboren. Uit zijn relatie met de zangeres Marsha Hunt is Kalis in november 1970 geboren. Bianca Rose Perez Moreno is de moeder van zijn tweede dochter Jade. Die is in oktober 1971 geboren.

 

Dancing In The Street, het nummer dat Mick Jagger en David Bowie speciaal voor Live Aid hebben opgenomen, komt op 31 augustus 1985 de Nederlandse Top 40 binnen. De single staat vanaf 12 oktober 1985 twee weken bovenaan.

 

AUGUSTUS 1986

Op 22 augustus 1986 krijgt de famile van Wesley Allen Shelton zo’n 4,7 miljoen dollar toegewezen. De 22-jarige jongen was in oktober 1981 bij een concert van The Rolling Stones in het Murphy Astrodome in Houston in Texas doodgeschopt. De familie heeft het Astrodome aansprakelijk gesteld. In hun ogen is de bewaking in 1981 tijdens het concert flink tekortgeschoten.

 

AUGUSTUS 1989

Mixed Emotions van The Rolling Stones wordt op 17 augustus 1989 uitgebracht. De single haalt in Amerika de vijfde plaats. In Nederland bereikt Mixed Emotions de tiende plaats in de Top 40. In Engeland blijft de single op nummer 36 steken.

 

Voor het eerst sinds acht jaar beginnen The Rolling Stones weer aan een grote tournee door de Verenigde Staten. De Steel Wheels Tour start op 31 augustus 1989 in het JFK stadion in Philadelphia. In het voorprogramma staat Living Colour. De Stones openen met Start Me Up, gevolgd door Bitch en Shattered. Dan valt ineens alle stroom uit en verdwijnt de groep van het podium. Tien minuten later komen ze terug om hun show af te maken.

 

AUGUSTUS 1990

The Urban Jungle Tour van The Rolling Stones wordt op 25 augustus 1990 afgesloten met een spectaculair concert in het Wembley-stadion in Londen. Deze Europese tournee is op 18, 19 en 21 mei 1990 met drie uitverkochte concerten in de Rotterdamse Kuip van start gegaan. The Urban Jungle Tour trekt kriskras door Europa - van Rotterdam tot Hannover, van Bazel tot Gotenburg, van Glasgow tot Praag. In vier maanden tijd hebben  zo’n bijna tweeëneenhalf miljoen mensen de concerten van The Rolling Stones bezocht.

 

AUGUSTUS 1994

The Rolling Stones beginnen op 1 augustus 1994 aan een nieuwe wereldtournee. Het eerste concert van The Voodoo Lounge Tour is op

1 augustus 1994 voor 55.000 fans in het Robert F. Kennedy-stadion in Washington D.C.

 

AUGUSTUS 1995

Mick Jagger en Keith Richards geven op 16 augustus 1995 aan computergigant Microsoft toestemming om Start Me Up te gebruiken bij de introductie van Windows 95-software. Het is voor de eerste keer dat The Rolling Stones akkoord gaan met het gebruik van hun muziek voor reklame-doeleinden. Mick en Keith ontvangen maar liefst 12 miljoen dollar van Microsoft.

 

Op 29 en 30 augustus 1995 zijn de laatste twee optredens van The Rolling Stones’ Voodoo Lounge World Tour 94/95 in het Feyenoordstadion in Rotterdam. In het voorprogramma staat Big Country. Naast de bruisende show doen The Rolling Stones ook een akoestische sessie op barkrukken. Keith Richards mag weer een paar nummers zingen om Mick Jagger te laten uitrusten. Sympathy For The Devil wordt opgeluisterd met grote opblaasmonsters. Mick Jagger komt uit het podium omhoog. Het publiek zingt uit volle borst mee. Tijdens Jumpin’ Jack Flash lijkt alles op tilt te slaan. Overal draaien lampen, er ontploft vuurwerk en een “cobra” spuwt vuur juist als men dit niet verwacht. Met Start Me Up gaat de groep verder alsof zij net zijn begonnen, maar de finale laat niet lang op zich wachten. Typisch The Rolling Stones: stoppen als je het niet verwacht.

 

AUGUSTUS 1997

Bitter Sweet Symphony van The Verve komt op 2 augustus 1997 binnen op 27 in de Nederlandse Top 40. Deze single bereikt de elfde plaats. In Bitter Sweet Symphony wordt een fragment gebruikt uit The Last Time in de uitvoering van The Andrew Oldham Orchestra uit 1966. Aanvankelijk heeft The Verve toestemming gekregen om The Last Time te gebruiken. Nadat Bitter Sweet Symphony is verschenen menen de betrokkenen  dat het fragment “te herkenbaar” is te horen. Allen Klein, de vroegere manager van The Rolling Stones, eist één miljoen pond sterling. Later komt hier nog een claim van twee miljoen euro van Andrew Oldham overheen. Door het Britse hooggerechtshof worden beide eisen ingewilligd. Alle rechten van Bitter Sweet Symphony gaan naar ABKCO Music die de rechten van The Last Time beheert.

 

Bij de Brooklyn Bridge in New York houden The Rolling Stones op 18 augustus 1997 een persconferentie om hun Bridges To Babylon-tournee aan te kondigen. De groep arriveert in een rode Cadillac uit 1955 die wordt bestuurd door zanger Mick Jagger. The Rolling Stones maken bekend dat deze tournee op 18 september 1997 in Chicago van start gaat. Drie dagen later verschijnt hun nieuwe album Bridges To Babylon. Een jaar later, op 19 september 1998, is het laatste optreden van deze tournee in het Ali Sami Yen-stadion in Istanboel in Turkije.

 

AUGUSTUS 1998

In het kader van hun Bridges To Babylon-tournee geven The Rolling Stones op 11 augustus 1998 een concert in het Luzhniki-stadion in Moskou. Het is de eerste keer dat de Britse groep in Rusland optreedt. Niet alleen The Rolling Stones worden door de stromende regen drijfnat, ook de 70.000 aanwezige fans.

 

AUGUSTUS 2000

Op 25 augustus 2000 overlijdt Jack Nitzsche aan een hartaanval. De musicus is in de jaren zestig verantwoordelijk voor de arrangementen in The Wall Of Sound van Phil Spector. Daarnaast heeft hij gearrangeerd voor Frankie Laine, Doris Day, Tim Buckley, Bobby Darin, Sonny & Cher en Tim Buckley. Ook arrangeert hij in 1966 Expecting To Fly van Neil Young voor de groep Buffalo Springfield. Hij speelt piano op Let’s Spend The Night Together van The Rolling Stones. Samen met Sonny Bono schrijft hij in 1963 Needles And Pins voor Jackie DeShannon. Haar versie haalt de 84-ste plaats in de Amerikaanse Hot 100. In 1964 wordt Needles And Pins een grote hit in de uitvoering van The Searchers. Jack Nitzsche is 63 jaar geworden. Hij laat vrouw Garcia Ann May en zoon Jack Nitzsche Jr. achter.

 

Bert Richards overlijdt op 30 augustus 2000 aan de gevolgen van een hartaanval. Keith Richads is bij hem als hij sterft. Bert Richards is 85 jaar geworden.

 

AUGUSTUS 2003

Op 11 augustus 2003 geven The Rolling Stones een concert in het Feyenoordstadion in Rotterdam. Het is het Nederlandse eerste optreden van de Licks World Tour die 4 juni 2003 in München van start is gegaan. Op 12 augustus 2003 hebben The Rolling Stones een vrije dag. De dertiende staan zij wederom in De Kuip. 15 augustus 2003 wordt een concert in de Ahoy in Rotterdam gegeven.

Op 16 augustus 2003 staan de heren in Vredenburg in Utrecht en op 19 augustus 2003 in de Amsterdam ArenA. Het concert van 20 augustus 2003 wordt afgelast omdat Mick Jagger last van zijn keel heeft. Dit concert wordt op 22 september 2003 ingehaald.

 

AUGUSTUS 2004

In het Kurhaus in Scheveningen wordt op 8 augustus 2004 een reünie georganiseerd voor fans die veertig jaar eerder, op 8 augustus 1964, het legendarische eerste Nederlandse concert van The Rolling Stones hebben bijgewoond. Er wordt opgetreden door de Rolling Stones-coverband Flip The Switch. Zij spelen veertig jaar na dato de vijf liedjes die The Rolling Stones in het Kurhaus ten gehore hebben gebracht. Van twee tot vier uur ’s middags wordt Het Steenen Tijdperk rechtstreeks vanuit het Kurhaus op Radio 2 uitgezonden. AVRO-presentator Hans Schiffers praat met o.a. enkele artiesten die in het voorprogramma van The Rolling Stones hebben gestaan, oud-politieagent Willem Taal, Harm Wilts (in 1964 lid is van de particuliere beveiligingsploeg van organisator Paul Acket) en Diederick Jansen. Die is als zestienjarige fan bij het Kurhaus-optreden aanwezig geweest. Als aandenken heeft hij een stoelleuning mee naar huis genomen.

 

Een woordvoerder van The Rolling Stones maakt op 14 augustus 2004 bekend dat drummer Charlie Watts keelkanker heeft. De tumor is in juni 2004 ontdekt tijdens een kleine operatie. Sindsdien wordt Charlie Watts bestraald. Volgens de woordvoerder maakt de drummer het goed. Iedere dag gaat hij te voet van zijn huis naar het ziekenhuis in Chelsea voor zijn behandeling. In het najaar van 2004 hoopt Charlie Watts weer met The Rolling Stones aan de slag te gaan. In Parijs gaat de groep werken aan een nieuw album.

 

Rod Stewart en Ron Wood stonden maandag

30 augustus 2004 weer als oude vrienden op het podium. Stewart en Wood zaten tot eind 1975 in The Faces. De hereniging, waar ook nog toetsenist Ian McLagan bij aanwezig was, vond plaats tijdens Rod's concert in The Hollywood Bowl. Ron Wood begeleidde Rod Stewart bij vijf nummers, waaronder de oude Faces-hit Stay With Me. Tijdens de finale speelden ze gedrieën de Faces-klassieker Ooh La La. Rod Stewart waarschuwde zijn publiek nog dat het misschien wat ruw kan klinken, omdat ze weinig tijd hadden gehad om te oefenen. Ron Wood zei daarop: “Daar zijn wij goed in. De boel verpesten, baby”.

 

AUGUSTUS 2005

Als The Rolling Stones een gezin zouden vormen dan zou Mick Jagger de moeder zijn. Dat zegt Keith Richards in augustus 2005 tegen het weekblad Newsweek. Het feit dat Jagger als hij op staat weet waar hij gaat eten en wie hij moet bellen verbijsterd de gitarist keer op keer. Zelf is Keith Richard niet zo’n planner.

 

Arnold Schwarzenegger wil op

12 augustus 2005 ruim veertig mensen uitnodigen die met hem op 21 augustus 2005 een concert van The Rolling Stones in Boston willen bijwonen. Zij moeten hiervoor wel elk tienduizend dollar (ruim achtduizend euro) betalen. De gouverneur van Californië wil dit geld gebruiken om de campagne te financieren voor zijn herverkiezing. Het management van The Rolling Stones laat weten dat de groep niets met deze inzamelingsactie te maken wil hebben. Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts beginnen in Boston aan hun Bigger Bang-wereldtournee. Streets Of Love, met op de B-kant Rough Justice, is de nieuwe single van The Rolling Stones die op 22 augustus 2005 uitkomt in Nederland. A Bigger Bang, het nieuwe album van The Rolling Stones, ligt op 6 september 2005 in de winkels.

 

The Rolling Stones komen naar Nederland. Aldus gitarist Keith Richards in een interview met het televisieprogramma Twee Vandaag dat op 22 augustus 2005 wordt uitgezonden op Nederland 2. “Natuurlijk komen wij naar Nederland'', zegt Keith Richards. Waar en wanneer de band komt optreden is nog niet duidelijk. Vanaf 21 augustus 2005 gaat in Boston hun wereldtournee van start om hun nieuwe album A Bigger Bang te promoten. Dit is het eerste studioalbum van The Rolling Stones in acht jaar. A Bigge Bang ligt op 6 september 2005 in de platenwinkel. Uiteindelijk geven The Rolling Stones slechts één concert in Nederland. Op 31 juli 2006 in de Amsterdam ArenA.

 

In het Fenway Park-stadion in Boston is op 21 augustus 2005 de aftrap van de A Bigger Bang-wereldtournee van The Rolling Stones. Voor 35.000 enthousiaste fans laat de band zich vooral van zijn ruige kant zien. Volgens een recensie zijn The Rolling Stones altijd op zoek naar pure magie. Dat gebeurt in Boston halverwege de show als Mick Jagger een vocaal duel aangaat met één van de achtergrondzangeressen in The Night Time, een liedje van Ray Charles. Terwijl diens karakteristieke hoofd op het videoscherm verschijnt, verliest Mick Jagger Jagger in een gospelachtig vraag- en antwoordspel het duel. Pure soul! Alleen dit moment bewijst al dat het muzikale hart van The Rolling Stones nog altijd klopt en bovendien op de juiste plaats zit.

 

Radio 2 heeft vanaf 29 augustus 2005 een week lang de primeur van A Bigger Bang van The Rolling Stones. Dit album is verkozen tot Radio 2 CD. Mick Jagger en Keith Richards vertellen iedere middag in Schiffers.FM aan Hans Schiffers over de totstandkoming van A Bigger Bang. De AVRO-presentator heeft begin augustus 2005 in het Canadese Toronto een exclusief gesprek met de twee Rolling Stones opgenomen. A Bigger Bang ligt op 6 september 2005 in de winkel.

 

Bronnen: Rolling With The Stones van Bill Wyman. Plakboeken Ton van Draanen. Diverse Internetsites. The Rolling Stones in Nederland van René Spork. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1956 - 2001 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Meer weten over The Rolling Stones?

Kijk op WWW.ROBBIESTONE.NL of http://www.fortylicksfanclub.com

 

© Ton van Draanen, 2006. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl

 

© OP DE INHOUD VAN DEZE WEBSITE RUST COPYRIGHT. ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VAN DE WEBMASTER, PER EMAIL TE BEREIKEN OP TON.VANDRAANEN@QUICKNET.NL, IS HET OVERNEMEN VAN TEKSTEN EN GEGEVENS

NIET TOEGESTAAN.