THE ROLLING STONES DAGBOEK: OKTOBER

 

OKTOBER 1959

Op 23 oktober 1959, zijn 23-ste verjaardag, trouwt Bill Wyman in de Christ Church in Penge met Diane Cory. De huwelijksreis is niet meer dan een weekend in Birmingham, omdat Bill Wyman geen rooie cent heeft in die tijd. Het nieuwe echtpaar gaat bij de ouders van Bill Wyman inwonen. Een paar weken later verhuizen zij naar Woodbine Grove in Penge.

 

OKTOBER 1960

Volgens de overlevering raken Mick Jagger en Keith Richards aan de praat, als zij elkaar op 25 oktober 1960 tegenkomen in een trein. Negen jaar eerder hebben zij samen drie jaar op de Wentworth Junior Country Primary School in Dartford gezeten.

 

OKTOBER 1961

Op 23 oktober 1961 wordt Julian Mark Jones geboren. Hij is de enige zoon van de latere Rolling Stones-gitarist Brian Jones en zijn vriendin Pat Andrews. Julian Mark is het derde kind van de dan negentienjarige Brian Jones. Tegenwoordig noemt Julian Mark zichzelf Brian Jones Jr.

 

OKTOBER 1962

Op 26 oktober 1962 nemen The Rolling Stones in de studio van jazzgitarist Curly Clayton, bij het stadion van voetbalclub Arsenal in Londen, in eigen beheer een grammofoonplaat op. De groep bestaat uit zanger Mick Jagger, gitaristen Brian Jones en Keith Richard, pianist Ian Stewart en drummer Tony Chapman. Opgenomen worden You Can't Judge A Book By The Cover van Bo Diddley, Soon Forgotten van Muddy Waters en Close Together van Jimmy Reed. Een paar dagen later sturen The Rolling Stones deze opnamen naar Neville Skrimshire van EMI Records. Zij krijgen geen reactie. Bij platenmaatschappij Decca is de reactie: "Jullie komen nergens met die zanger." Een versleten exemplaar van deze demo heeft Tony Chapman op 6 april 1988 bij de Philips' Rock'n'Roll Memorabilia-veiling in Londen 6000 pond opgeleverd.

 

OKTOBER 1963

Op 7 oktober 1963 nemen The Rolling Stones in de De Lane Lea Music Studio in Londen de nummers I Wanna Be Your Man en Stoned op. Na het intrekken van Poison Ivy als opvolger van de eerste single Come On heeft de groep een nieuwe single nodig. Op 10 september 1963 zijn The Rolling Stones aan het repeteren in Studio 51 in Soho als manager Andrew Loog Oldham op Leicester Square John Lennon en Paul McCartney uit een taxi ziet stappen. Oldham schiet hen aan en voordat men het in de gaten heeft zitten de twee Beatles in de repetitieruimte met de Stones I Wanna Be Your Man te zingen. Op 1 november 1963 wordt de single op Decca F 11.764 in Engeland uitgebracht. Hij bereikt de twaalfde plaats. I Wanna Be Your Man hebben The Beatles, met Ringo Starr als zanger, op 11 september 1963 opgenomen voor het album With The Beatles. Die LP ligt vanaf 22 november 1963 in de platenwinkels.

 

OKTOBER 1964

The Rolling Stones zeggen op 9 oktober 1964 een tournee door Zuid-Afrika af als zij vernemen dat zij alleen voor een blank publiek mogen optreden.

 

De 23-jarige Rolling Stones-drummer Charlie Watts trouwt op 14 oktober 1964 in Bradford met de drie jaar oudere Shirley Ann Shepherd. Hun vrienden Jeanette en Andy Hoogenboom zijn getuige. Charlie en Shirley Ann hebben elkaar leren kennen op de kunstacademie in Londen. Zij krijgen één dochter. Seraphine Watts wordt op 18 maart 1968 in een ziekenhuis in Howe geboren.

 

Het optreden van The Rolling Stones op 20 oktober 1964 in L’Olympia in Parijs loopt behoorlijk uit de hand. 150 fans worden gearresteerd. Er wordt voor ruim 2000 euro schade aangericht. De in Frankrijk wonende Engelse zanger Vince Taylor staat in het voorprogramma.

 

In Amerika wordt op 24 oktober 1964 12x5 van The Rolling Stones uitgebracht. De LP is een uitgebreide versie van de Engelse EP 5x5. Op het album staan o.a. Around And Around, Confessin’ The Blues, If You Need Me, Empty Heart, It’s All Over Now, Congratulations, Time Is On My Side, Susie Q en If You Need Me. Het album is tussen 25 februari en 29 september 1964 in de Regent Studio in Londen en de Chess Studio in Chicago opgenomen. De LP 12x5 bereikt de derde plaats in de Amerikaanse albumlijst.

 

Op 25 oktober 1964 treden The Rolling Stones voor het eerst op in The Ed Sullivan Show. In aflevering 806 van het Amerikaanse tv-programma speelt de groep Time Is On My Side en Around And Around.

 

OKTOBER 1965

Get Off Of My Cloud van The Rolling Stones wordt op 22 oktober 1965 in Europa uitgebracht. Op de B-kant staat I’m Free. In Amerika wordt de single twintig dagen later uitgebracht met The Singer Not The Song als B-kant. Get Off Of My Cloud is op 5 september 1965 in de RCA Studio in Hollywood Get Off Of My Cloud opgenomen. Op 13 november 1965 komt de single de Nederlandse Top 40 binnen. Get Off Of My Cloud bereikt de derde plaats.

 

Op 22 oktober 1965 treden The Rolling Stones op in Ready Steady Go!. Zij brengen Cry To Me, She Said Yeah en de nieuwe single Get Off Of My Cloud ten gehore. Het is voor de zestiende keer dat The Rolling Stones in het populaire televisieprogramma van de Engelse commerciële zender ITV staan.

 

Mede door het succes van Yesterday van The Beatles besluit Mick Jagger op 26 oktober 1965 As Tears Go By op te nemen. Hij heeft het nummer, samen met Keith Richards, in 1964 voor Marianne Faithfull geschreven. Mick Jagger wordt begeleid door een strijkkwartet. De andere leden van The Rolling Stones doen niet mee. As Tears Go By wordt in de IBC Studio in Londen opgenomen. De single, met op de B-kant 19th Nervous Breakdown, komt op 19 februari 1966 de Veronica Top 40 binnen. As Tears Go By bereikt de tweede plaats.

 

OKTOBER 1966

The Rolling Stones treden op 7 oktober 1966 in Ready Steady Go! op. In het ITV-popprogramma speelt de groep Have You Seen Your Mother Baby Standing In The Shadow, Lady Jane en Paint It Black.

 

Have You Seen Your Mother Baby, Standing In The Shadow komt op 15 oktober 1966 de Veronica Top 40 binnen. De single haalt de derde plaats.

 

OKTOBER 1970

Op 9 oktober 1970 geven The Rolling Stones een concert in een uitverkochte RAI in Amsterdam. Het voorprogramma wordt verzorgd Buddy Guy en Junior Wells. Simon Vinkenoog is de presentator van de avond. Bobby Keys en Jim Price zijn de vaste gastmuzikanten van The Rolling Stones. Later op de avond spelen Leon Russell een Stephen Stills mee. De Stones spelen o.a. Jumpin' Jack Flash, Roll Over Beethoven, Sympathy For The Devil, Stray Cat Blues, Love In Vain, Brown Sugar, Honky Tonk Women en Street Fighting Man. Met dit optreden in Nederland verdienen The Rolling Stones 140.000 gulden. Het concert is georganiseerd door Paul Acket.

 

OKTOBER 1971

Zes maanden nadat Bianca en Mick Jagger in St. Tropez zijn getrouwd, wordt op 21 oktober 1971 hun dochter Jade geboren in Parijs.

 

OKTOBER 1973

In het kader van hun Europese tournee geven The Rolling Stones in oktober 1973 drie concerten in de Rotterdamse Ahoy’. Er is één concert op zaterdag 13 oktober 1973 en twee op zondag 14 oktober 1973. Het voorprogramma wordt verzorgd door Billy Preston And His Krackers. Het optreden van The Rolling Stones begint met Brown Sugar, gevolgd door o.a. Gimme Shelter, Happy, Tumbling Dice, Star Star, Dancing With Mr. D. en Angie.

 

Omdat The Rolling Stones op 13 en 14 oktober 1973 drie concerten geven in Ahoy’ in Rotterdam, houdt Radio Veronica op 12 oktober 1973 van 12 uur ’s middags tot 12 uur ’s nachts een Rolling Stones Dag. Er wordt uitsluitend muziek van de Britse groep gedraaid afgewisseld, met historisch materiaal dat door de Nederlandse Rolling Stones Fanclub aan de zender is afgestaan. Platenmaatschappij Decca heeft voor deze gelegenheid Sympathy For The Devil op single uitgebracht. Omdat het nummer 6 minuten en 18 seconden duurt heeft Veronica-technicus Juul Geleick een single edit van het nummer gemaakt. Op 20 oktober 1973 komt Sympathy For The Devil de Veronica Top 40 binnen. Hij bereikt de veertiende plaats. In dezelfde Top 40 van 20 oktober 1973 stijgt Angie naar de eerste plaats. De single staat drie weken bovenaan.

 

OKTOBER 1974

Op 15 oktober 1974 wordt in Amerika It’s Only Rock‘n’Roll van The Rolling Stones uitgebracht. Op het album staan o.a. Ain’t Too Proud To Beg, Time Waits For No One, Luxury, Dance Little Sister, Fingerprint File en de titelsong. De LP is tussen 14 november 1973 en 27 mei 1974 opgenomen. In Amerika heeft It’s Only Rock‘n’Roll twee maanden nodig om de top van de albumlijst te bereiken. In Europa wordt de LP op 18 oktober 1974 uitgebracht.

 

OKTOBER 1976

Op 30 oktober 1976 wordt Jessie James Wood geboren. Hij is de zoon van Rolling Stones-gitarist Ron Wood en diens vrouw Krissy Findley.

 

OKTOBER 1977

Tussen 7 oktober 1977 en 22 februari 1978 nemen The Rolling Stones in de Pathé Marconi Studio in Parijs de LP Some Girls op. Naast The Rolling Stones spelen Ian McLagan piano en orgel, Sugar Blue mondharmonica en Mel Collins saxofoon. Op het album staan o.m. Miss You, Beast Of Burden, Some Girls en Respectable. Op 16 juni 1978 wordt het negentiende officiële album van The Rolling Stones uitgebracht. In Amerika bereikt Some Girls de eerste plaats in de Billboard Album Top 100. In Nederland en Engeland komt de LP niet verder dan een tweede plaats.

 

OKTOBER 1978

Op 6 oktober 1978 biedt Mick Jagger dominee Jesse Jackson zijn verontschuldigingen aan. Die maakt bezwaar tegen de passage “Black girls just love to get fucked all night long” in de tekst van Some Girls. Hij noemt het “beledigend en racistisch” en “vernederend voor zwarten en vrouwen”. Mick Jagger weigert de tekst te veranderen.

 

Op 22 oktober 1978 wordt Leah Wood geboren. Zij is het eerste kind van Rolling Stones-gitarist Ron Wood en zijn vriendin Jo Howard. Ron heeft al een zoon, Jesse, uit een eerdere relatie.

 

In Toronto in Canada bekent Keith Richards op 24 oktober 1978 voor de rechtbank dat hij heroïne heeft gebruikt. Hij wordt veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk.

 

Na Miss You is Respectable de tweede single die van het album Some Girls wordt uitgebracht. Respectable komt op 28 oktober 1978 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij komt niet verder dan de achttiende plaats.

 

OKTOBER 1980

In oktober 1980 wordt She’s So Cold van het album Emotional Rescue op single uitgebracht. Op 18 oktober 1980 komt She’s So Cold de Nederlandse tipparade binnen. De single flopt.

 

OKTOBER 1981

Tijdens een concert van The Rolling Stones op 28 oktober 1981 in het Murphy Astrodome in Houston in Texas wordt Wesley Allen Shelton doodgeschopt. De familie van de 22-jarige jongen stelt het Astrodome aansprakelijk. In hun ogen is de bewaking tijdens het concert flink tekortgeschoten. Zij beginnen een rechtszaak. Op 22 augustus 1986 krijgt de familie van Wesley Allen Shelton bijna vijf miljoen dollar toegewezen.

 

OKTOBER 1982

Mick Jagger begint op 2 oktober 1982 aan zijn eerste solo-wereldtournee.

 

Vanaf 14 oktober 1982 draait de vijfde film waarin The Rolling Stones te zien zijn in de Nederlandse bioscopen. De rolprent Time's On My Side is gemaakt tijdens de tournee die de Stones in het najaar van 1981 in Amerika maakten.

 

OKTOBER 1986

Keith Richards organiseert op 16 oktober 1986 in St. Louis een feestavond voor Chuck Berry die op 18 oktober 1986 zestig jaar wordt. Met Eric Clapton, Robert Cray, Bobby Keys, Ingrid Berry, Steve Jordan en Julian Lennon brengt Keith Richards een ode aan de oude meester. Uiteraard speelt Chuck Berry zelf mee in de finale. Het hele concert wordt vastgelegd op film. Onder de titel Hail Hail Rock And Roll is de film in 1987 in de bioscoop te zien.

 

OKTOBER 1988

Op 22 oktober 1988 komt Talk Is Cheap van Keith Richards de Nederlandse Album Top 100 binnen. Het album komt niet verder dan nummer 37. Op Talk Is Cheap wordt Keith Richards bijgestaan door Michael Doucet, Maceo Parker, Buckwheat Zydeco, Ivan Neville, Johnnie Johnson, Bernie Worrell en Bootsy Collins. In Nederland worden drie singles van het album uitgebracht. Alle drie doen niets in de hitparade.

 

OKTOBER 1992

Op 31 oktober 1992 komt Main Offender van Keith Richards de Nederlandse Album Top 100 binnen. Het tweede solo-album van de Rolling Stones-gitarist komt niet verder dan de 29-ste plaats.

 

OKTOBER 1994

Op 15 oktober 1994 komt You Got Me Rocking de Nederlandse Top 40 binnen. Het is na Love Is Strong, de tweede single van het album Voodo Lounge. You Got Me Rocking komt niet verder dan de 35-ste plaats.

 

Op 22 oktober 1994 overlijdt Jimmy Miller in Denver aan een leverkwaal. Hij is vooral bekend als producer van The Rolling Stones. Tussen 1968 en 1973 produceerde Jimmy Miller de albums Beggars Banquet, Let It Bleed, Sticky Fingers, Exile On Main Street en Goat’s Head Soup. Later produceert hij platen van o.a. Motorhead en Primal Scream. Jimmy Miller is 52 jaar geworden.

 

OKTOBER 1996

The Rolling Stones Rock And Roll Circus wordt op 12 oktober 1996 op video uitgebracht. Mick Jaggers idee een eigen tv-show te maken is op 13 november 1968 wereldkundig gemaakt in de Daily Mirror. De opnamen kosten 20.000 pond. Mick Jagger hoopt dat Rock And Roll Circus 250.000 pond zal opbrengen als het aan diverse tv-zenders wordt verkocht. De opnamen zijn op 10 en 11 december 1968 gemaakt in de Intertel Studio in Londen. The Rolling Stones hebben hun favoriete collega´s uitgenodigd voor een optreden, zoals John Lennon, Eric Clapton, Jethro Tull, The Who, Mitch Mitchell en Taj Mahal. Nadat Mick Jagger de rushes ziet, staat hij erop dat een gedeelte van de show wordt overgedaan. Helaas is het er nooit van gekomen. De opnamen verdwijnen tot 1996 in de kast. Op 12 oktober 2004 is de tv-show op dvd verschenen.

 

OKTOBER 1997

Op 4 oktober 1997 komt Anybody Seen My Baby de Nederlandse Top 40 binnen. De single is afkomstig van het album Bridges To Babylon. Anybody Seen My Baby bereikt de vijfde plaats.

 

The Rolling Stones moeten op 14 oktober 1997 een optreden voor het nieuwe MTV-programma Live From The 10-Spot afzeggen. Mick Jagger heeft veel last van zijn keel. Niemand minder dan David Bowie is bereid op te komen draven om de rechtstreekse uitzending niet in het water te laten vallen.

 

OKTOBER 2004

De drummer van de Rolling Stones Charlie Watts heeft weer zin om te toeren met de band. De drummer is genezen van keelkanker. In een interview met de Britse krant The Mirror vertelt zanger Mick Jagger  op 2 oktober 2004: "Charlie heeft al zijn behandelingen achter de rug en hij is gezond verklaard". De ziekte is vier maanden geleden bij de 63-jarige Charlie Watts ontdekt toen de drummer een knobbel in zijn nek ontdekte. Hij bezocht direct een ziekenhuis. Na een biopsie werd geconstateerd dat het knobbeltje kwaadaardig was. Watts is nu aan het herstellen van verschillende behandelingen. Mick Jagger heeft net samengewerkt met voormalig Eurythmics muzikant Dave Stewart aan de muziek voor de film 'Alfie'. Jagger vertelde dat de Rolling Stones bezig zijn met het plannen van een wereldtournee. Daarnaast gaan ze binnenkort beginnen aan nieuwe nummers. "Keith Richards en ik hebben veel liedjes geschreven voor een nieuw album van de Rolling Stones".

 

OKTOBER 2005

Het concert van The Rolling Stones in het Scott-stadion in het Amerikaanse Charlottesville wordt op 6 oktober 2005 na acht songs onderbroken voor een bommelding. Het podium en een deel van het veld wordt door de politie onderzocht. De bommelding is bij de lokale krant The Times-Dispatch binnengekomen. Na een half uur kunnen The Rolling Stones hun optreden voortzetten.

 

Op 26 oktober 2005 wordt bekend dat de platenmaatschappij Virgin en de Noord-Amerikaanse koffieketen Starbucks eind november 2005 een nieuw album van The Rolling Stones uitbrengen. Rarities 1971-2003 is niet alleen in de vestigingen van Starbucks in de Verenigde Staten en Canada te verkrijgen, maar ook in de reguliere platenwinkels. In Europa wordt dit album van The Rolling Stones uitgebracht door EMI. Op Rarities 1971-2003 staan zestien tracks waaronder dance-mixen van Miss You en Harlem Shuffle, live-versies van Tumbling Dice en Beast Of Burden en enkele B-kantjes, waaronder Let It Rock.

 

Bronnen: Rolling With The Stones van Bill Wyman. Plakboeken Ton van Draanen. Diverse Internetsites. The Rolling Stones in Nederland van René Spork. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1956 - 2005 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Meer weten over The Rolling Stones?

Kijk op WWW.ROBBIESTONE.NL of http://www.fortylicksfanclub.com

 

© Ton van Draanen, 2006. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl

 

© OP DE INHOUD VAN DEZE WEBSITE RUST COPYRIGHT. ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VAN DE WEBMASTER, PER EMAIL TE BEREIKEN OP TON.VANDRAANEN@QUICKNET.NL, IS HET OVERNEMEN VAN TEKSTEN EN GEGEVENS

NIET TOEGESTAAN.