THE ROLLING STONES DAGBOEK: NOVEMBER

 

NOVEMBER 1963

Op 1 november 1963 wordt I Wanna Be Your Man als tweede single van The Rolling Stones op Decca F 11.764 in Engeland uitgebracht. Op de B-kant staat het instrumentale Stoned. I Wanna Be Your Man is geschreven door John Lennon en Paul McCartney van The Beatles. Stoned is geschreven door Nanker Phelge. Brian Jones is op het idee gekomen om het nummer aan Nanker Phelge toe te schrijven. De hele groep deelt zodoende in de royalties. Phelge is de achternaam van Jimmy Phelge, een kennis van de groep. Nanker is ‘een gekke bek’ die Brian Jones vaak trekt. I Wanna Be Your Man en Stoned zijn op 7 oktober 1963 in de De Lane Lea Music Studio in Londen opgenomen. Op 14 november 1963 komt I Wanna Be Your Man de Engelse hitparade binnen. Hij blijft op de twaalfde plaats steken.

 

Op 14 november 1963 is de groep in de De Lane Lea Studio in Londen voor het opnemen van de nummers Poison Ivy en Money. Eric Easton is de producer. Samen met You Better Move On en Bye Bye Johnny verschijnen deze twee songs op 10 januari 1964 op een titelloze Decca EP met als nummer DFE 8560.

 

The Rolling Stones maken op 22 november 1963 opnamen voor Ready Steady Go!. Het is hun tweede optreden in dit Engelse tv-programma. Zij spelen I Wanna Be Your Man.

 

NOVEMBER 1964

In de RCA Studio in Hollywood worden op 2 november 1964 Heart Of Stone, Everybody Needs Somebody To Love, Down Home Girl en Pain In My Heart opgenomen. Heart Of Stone wordt op 19 december 1964 in Amerika op single uitgebracht. In Europa verschijnt het op de EP Heart Of Stone. De andere drie liedjes zijn bestemd voor de LP The Rolling Stones No.2 die vanaf 15 januari 1965 in de platenwinkels ligt.

 

Op 8 november 1964 wordt in de Chess Studio in Chicago het nummer What A Shame opgenomen. De compositie van Mick Jagger en Keith Richard verschijnt op 19 december 1964 op de B-kant van Heart Of Stone. De single wordt alleen in Amerika uitgebracht. Hij bereikt de negentiende plaats in de Billboard Hot 100. In Europa is What A Shame één van de vier nummers op de EP Heart Of Stone. Die komt op 3 april 1965 de Veronica Top 40 binnen. Hij bereikt de zesde plaats.

 

Little Red Rooster wordt op 13 november 1964 op Decca F 12014 uitgebracht. Op de B-kant staat Off The Hook van Nanker Phelge. The Rolling Stones hebben Little Red Rooster op 2 september 1964 in de Regent Sound Studio in Londen opgenomen. Het nummer is geschreven door Willie Dixon. Howlin’ Wolf is de eerste die Little Red Rooster op de plaat zet. Hij doet dit in 1961. De single van The Rolling Stones komt op 2 januari 1965 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij bereikt de vierde plaats. Tegelijk met de single verschijnt op 13 november 1964 de biografie Our Own Story van The Rolling Stones. Het boek is geschreven door Pete Goodman.

 

The Rolling Stones staan op 20 november 1964 voor de achtste keer in het Engelse televisieprogramma Ready Steady Go!. Zij spelen Little Red Rooster, Around And Around, Everybody Needs Somebody To Love en Off The Hook. Drie dagen later arriveren zij te laat voor radio-opnamen van de BBC-programma’s Top Gear en Saturday Club. De omroep laat de groep weten dat zij op een zwarte lijst worden geplaatst.

 

Mick Jagger wordt op 27 november 1964 door een Engelse rechtbank veroordeeld tot een boete van zestien pond wegens roekeloos rijden in Tottenham.

 

NOVEMBER 1965

De politie maakt op 1 november 1965 na vijf minuten een eind aan het optreden in het War Memorial Auditorium in Rochester in de staat New York als drieduizend fans het podium bestormen. De groep is van 29 oktober t/m 6 december 1965 op tournee in de Verenigde Staten. The Rolling Stones doen 37 optredens in 38 dagen. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Rocking Ramrods, The Vibrators en Patti LaBelle & The Blue Bells.

 

Voor de zesde keer in hun loopbaan treden The Rolling Stones op 6 november 1965 op in Shindig. Zij spelen Good Times en Have Mercy. In aflevering zevenenzestig van dit televisieprogramma van de Amerikaanse zender ABC treden ook Jackie Wilson, Fontella Bass, The Strangeloves en Billy Joe Royal op.

 

In het Hilton Hotel in New York ontmoeten Bob Dylan en Robbie Robertson op 6 november 1965 Brian Jones. De drie halen hun gitaren en versterkers tevoorschijn en jammen tot de vroege morgen.

 

Op 13 november 1965 komt Get Off Of My Cloud de Nederlandse Top 40 binnen. De single (Decca 22 265), met op de B-kant I’m Free, bereikt de derde plaats.

 

30 november wordt op 30 november 1965 in de Amerikaanse staat Colorado uitgeroepen tot Rolling Stones Dag.

 

NOVEMBER 1966

Op 16 november 1966 worden in de Olympic Studios in Londen door Let’s Spend The Night Together en Ruby Tuesday opgenomen. Andrew Loog Oldham is de producer en Glyn Johns doet de techniek. Op 13 januari 1967 wordt de single op Decca F.12546 uitgebracht. Het is in Groot-Brittannië de twaalfde single van de groep. In Nederland komt Let’s Spend The Night Together op 21 januari 1967 de Top 40 binnen.

Hij bereikt de tweede plaats.

 

NOVEMBER 1968

Gitarist Brian Jones koopt op 13 november 1968 Cotchford Farm in Sussex in Engeland. In het landhuis heeft A.A. Milne, de schrijver van Winnie The Pooh, gewoond.

 

Onder productionele leiding van Jimmy Miller wordt op 17 november 1968 in de Olympic Studios in Londen begonnen met de opname van You Can’t Always Get What You Want. Op 28 november 1968 wordt er verder gewerkt aan dit nummer waarvoor op 15 en 29 mei 1969 nog twee opname-dagen nodig zijn. Op You Can’t Always Get What You Want is een zestigkoppig koor te horen. Al Kooper speelt piano, vleugel en hoorn. Jack Nitzsche heeft het arrangement gemaakt. Op 4 juli 1969 wordt You Can’t Always Get What You Want in Engeland uitgebracht als B-kant van Honky Tonk Women. Het is de veertiende single van The Rolling Stones.

 

Enkele uren nadat Yoko Ono op 22 november 1968 een miskraam heeft gekregen, krijgt de vriendin van Mick Jagger, Marianne Faithfull, ook een miskraam.

 

NOVEMBER 1969

Voor het eerst in drie jaar beginnen The Rolling Stones op 7 november 1969 aan een tournee door de Verenigde Staten. Het eerste optreden is in Fort Collins in Colorado. Het laatste concert is op 30 november 1969 in Palm Beach in Florida. Tijdens deze tournee kondigt ceremoniemeester Sam Cutler The Rolling Stones voor het eerst aan als The Greatest Rock And Roll Band In The World. Verschillende favoriete groepen en artiesten verzorgen het voorprogramma, o.a. B.B. King, Ike en Tina Turner, Chuck Berry, The Moody Blues en Iron Butterfly.

 

Jim Morrison wordt samen met een vriend op 11 november 1969, na een vlucht van Los Angeles, op het vliegveld van Phoenix in Arizona gearresteerd. Tijdens de vlucht heeft hij in een dronken bui stewardessen beledigd. De aanklacht tegen de Doors-zanger wordt later ingetrokken. Jim Morrison is naar Phoenix gekomen om een concert van The Rolling Stones bij te wonen.

 

Op 23 november 1969 wordt in Amerika aflevering 1013 van The Ed Sullivan Show uitgezonden. Het programma is opgenomen in CBS Television City in Los Angeles. The Rolling Stones zijn voor de zesde keer in het programma. Zij zijn aan de westkust voor een concert in het kader van hun Amerikaanse tournee. De groep weigert naar New York te reizen voor een optreden in The Ed Sullivan Show. Daarom besluit Ed Sullivan om het programma in Los Angeles op te nemen. The Rolling Stones spelen Gimme Shelter, Love In Vain en Honky Tonk Women. Andere optredens zijn er van Ed Ames en Ella Fitzgerald.

 

Op 24 november 1969 bereikt het album Let It Bleed in Amerika de gouden status.

 

Op 27 en 28 november 1969 treden The Rolling Stones op in de Madison Square Garden in New York. Opnamen van deze twee concerten, evenals die van een optreden in Baltimore op 26 november 1969, verschijnen op 4 september 1970 op Get Yer Ya-Ya’s Out! Uniek is dat van de groep alleen Charlie Watts (met een ezel) op de hoes staat afgebeeld. Get Yer Ya-Ya’s Out! bereikt de eerste plaats in de Engelse albumlijst. In Amerika blijft het album op de zesde plaats steken. Op 19 september 1970 komt Get Yer Ya-Ya’s Out de Nederlandse LP Top 20 binnen. Hij haalt de vierde plaats.

 

NOVEMBER 1970

Karis Jagger wordt op 4 november 1970 geboren. Zij is de dochter van Mick Jagger en Marsha Hunt. Mick heeft haar begin 1970 ontmoet als zijn relatie met Marianne Faithfull voorbij is. Marsha Hunt is dan één van de sterren in de Londense opvoering van de musical Hair. Na een paar maanden verbreekt Mick Jagger deze relatie nadat hij Bianca Perez Morena de Macias heeft ontmoet. Pas in 1978 erkent hij Karis als zijn dochter.

 

In de week van 7 november 1970 is Memo From Turner van Mick Jagger de alarmschijf van Radio Veronica. Eén week later komt de eerste solo-single van de Stones-zanger de Nederlandse Top 40 binnen. Hij bereikt de vijfde plaats. Memo From Turner is afkomstig uit Performance. Die film is op 28 mei 1970 in New York in première gegaan. Performance is een film van Donald Cammell en Nicolas Roeg. De hoofdrollen worden gespeeld door James Fox als Chas, Mick Jagger als Turner en Anita Pallenberg, de vriendin van Keith Richards, speelt Pherber. In Engeland komt Memo From Turner ook op 14 november 1970 de hitparade binnen. Hij komt niet hoger dan nummer 32.

 

NOVEMBER 1979

Op 2 november 1979 wordt de echtscheiding uitgesproken tussen Mick en Bianca Jagger. De Rolling Stones-zanger heeft sinds december 1977 een verhouding met Jerry Hall. Mick Jagger en Bianca Perez Morena de Macias zijn op 12 mei 1971 in St. Tropez in Frankrijk getrouwd. Zij hebben samen één dochter. Jade Jagger is op 21 oktober 1971 geboren.

 

Anita Pallenberg, de vriendin van Keith Richards, wordt op 29 november 1979 vrijgesproken van de moord op een 17-jarige Scott Cantrell die als manusje-van-alles bij de Rolling Stones-gitarist in South Salem in de Amerikaanse staat New York heeft gewerkt. De jongen heeft zichzelf op 20 juli 1979 door het hoofd geschoten bij een spelletje Russische roulette. Naar verluidt ligt Scott Cantrell met Anita Pallenberg in bed naar televisie te kijken. Dit incident brengt een definitief einde aan de toch al wankele relatie tussen Anita Pallenberg en Keith Richards.

 

NOVEMBER 1981

Waiting On A Friend wordt op 17 november 1981 in Amerika uitgebracht. Het is de tweede single van het album Tattoo You.  Waiting On A Friend komt op 5 december 1981 de Billboard Hot 100 binnen. Hij bereikt de dertiende plaats. Tien dagen na de Amerikaanse release wordt Waiting On A Friend in Europa uitgebracht. In Nederland komt de single op 5 december 1980 de Top 40 binnen. Waiting On A Friend haalt de negende plaats.

 

In de Checker Board Lounge in Chicago vindt op 22 november 1981 een jamsessie plaats tussen Muddy Waters, Buddy Guy en de drie Rolling Stones Mick Jagger, Keith Richards en Ron Wood. De sessie wordt gefilmd en is in menige documentaire over The Rolling Stones te zien. De groep is in Chicago voor twee concerten die zij op 23 en 25 november 1981 geven in de Rosement Horizon.

 

In het kader van hun Still Life Tour staan The Rolling Stones op 25 november 1981 in de Rosement Horizon in Chicago. Het concert wordt opgenomen. Start Me Up is één van de nummers die naderhand op het album Still Life komt te staan.

 

NOVEMBER 1983

Undercover Of The Night komt op 12 november 1983 de Nederlandse Top 40 binnen. De single haalt de vijfde plaats.

 

NOVEMBER 1986

Mick Jagger is vanaf half november 1986 ruim een maand in Nederland om in de Wisseloord Studio in Hilversum opnamen te maken voor zijn tweede solo-LP Primitive Cool. Hij laat o.a. Jeff Beck uit Engeland overkomen om enkele gitaarpartijen te spelen. Mick Jagger heeft een groot huis in Bussum gehuurd waar dag en nacht de fotografen van de roddelbladen op de loer liggen. Op 12 december 1986 geeft Mick Jagger aan fotograaf Rob Verhorst toestemming om enkele foto’s te maken in de Wisseloord Studio. Deze worden afgedrukt in De Hitkrant van 10 januari 1987. Op 12 december 1986 krijgt Mick Jagger uit handen van Ruud Röben en Jos Lauwers van platenmaatschappij CBS een gouden plaat van de LP Dirty Works. Van dit Rolling Stones-album zijn in Nederland 50.000 exemplaren verkocht.

 

NOVEMBER 1987

Op 28 november 1987 komt Say You Will de Nationale Hitparade binnen. Het is de twee solo-single van het album Primative Cool van Mick Jagger. Say You Will blijft op nummer 87 steken.

 

NOVEMBER 1990

Op 12 november 1990 breekt Ron Wood beide benen als hij op de snelweg M-4 bij Marlborough in het Engelse Wiltshire wordt aangereden door een auto. Om onduidelijke redenen probeert de gitarist de snelweg over te steken.

 

(I Can’t Get No) Satisfaction komt op 17 november 1990 opnieuw binnen in de Nederlandse Top 40. Hij bereikt de achttiende plaats. Het voor de derde keer dat de single in de Top 40 staat. Vanaf 18 september 1965 staat de single twee weken bovenaan. Het is de tweede nummer 1-hit voor The Rolling Stones in Nederland. Op 22 augustus 1970 komt (I Can’t Get No) Satisfaction voor de tweede keer binnen. Hij haalt de negentiende plaats. Op 6 december 1975 is de single goed voor een tipparade notering.

 

Mick Jagger en Jerry Hall wonen al dertien jaar samen, als zij besluiten op 21 november 1990 op het romantische eiland Bali met elkaar te trouwen. De kinderen Elisabeth en James zijn bruidsmeisje en bruidsjonker. Rolling Stones-tourmanager Alan Dunn is getuige tijdens de zes uur durende ceremonie. In 1992 heeft Mick een relatie met de 25-jarige Italiaanse actrice Carla Bruni.  Jerry Hall is ziedend en vraagt echtscheiding aan. De Rolling Stones-zanger verbreekt de relatie met Carla Bruni en blijft bij zijn vrouw. Op 16 oktober 1996 verschijnen berichten in de krant dat Jerry Hall wederom wil scheiden. Ook nu gaat een scheiding niet door. Ze raakt zelfs weer in verwachting. Op 9 december 1997 wordt Gabriel Jagger geboren. Als blijkt dat de Braziliaanse actrice Luciana Giminez Morad een kind van Mick Jagger verwacht, vraagt Jerry Hall opnieuw echtscheiding aan. Op 16 mei 1999 is Luciana Giminez Morad bevallen van een zoon die zij Lucas Morad Jagger noemt. Op 13 augustus 1999 blijkt in de Londense rechtbank dat Mick Jagger en Jerry Hall niet officieel voor de wet zijn getrouwd, omdat er op Bali geen documenten zijn getekend tijdens de plechtigheid.

 

NOVEMBER 1991

The Rolling Stones sluiten op 20 november 1991 voor 45 miljoen dollar een platencontract af met Virgin Records. Dat maakt ze de bestbetaalde popgroep ter wereld. In het contract staat ondermeer dat The Rolling Stones in zes jaar tijd tenminste drie albums moeten afleveren.

 

NOVEMBER 1994

Out Of Tears komt op 26 november 1994 de Nederlandse Tipparade binnen. De derde single van het album Voodoo Lounge blijft in de tipparade steken.

 

NOVEMBER 1995

Stripped wordt op 14 november 1995 uitgebracht. Op het album staan akoestische versies van nummers als Like A Rolling Stone, Dead Flowers, Not Fade Away, Wild Horses en Let It Bleed. Die zijn opgenomen tijdens de Voodoo Lounge-wereldtournee van 1995 in kleine zalen als L’Olympia in Parijs, Paradiso in Amsterdam en de Brixton Academy in Londen. Op 25 november 1995 komt Stripped de Nederlandse Album Top 100 binnen. Hij bereikt de derde plaats.

 

Op 18 november 1995 komt een single-edit van Like A Rolling Stone de Nederlandse Top 40 binnen. Hij komt niet verder dan de veertiende plaats. The Rolling Stones nemen de compositie van Bob Dylan op 19 juli 1995 op in de Brixton Academy in Londen. Like A Rolling Stone staat in een langere versie op het album Stripped. Diezelfde achttiende november 1995 is een optreden vanuit Dallas live via internet te volgen. De techniek staat nog in zijn kinderschoenen, waardoor het geluid en het beeld slecht zijn. Daarom wordt het optreden na twintig minuten gestopt.

 

NOVEMBER 1998

Op 3 november 1998 verschijnt No Security. Het live-album is opgenomen tijdens de Bridges To Babylon-wereldtournee. De eerste zes nummers zijn opgenomen tijdens hun optredens in de Amsterdam ArenA in juli 1998. Opvallend op No Security is het duet van Mick Jagger en Dave Matthews in Memory Hotel, Taj Mahal is te horen in Corrina en Joshua Redman speelt de saxofoon-solo in Waiting For A Friend. Op 14 november 1998 komt No Security de Nederlandse Top 100 binnen. Hij bereikt de elfde plaats.

 

NOVEMBER 2001

Met zijn tienkoppige formatie The Jazz Tentet debuteert drummer Charlie Watts op 6 november 2001 in de beroemde Blue Note Jazz Club in New York. De groep geeft zes avonden achter elkaar twee optredens per avond.

 

Op 20 november 2001 wordt Goddess In The Doorway van Mick Jagger uitgebracht. Op de eerste dag worden er in Engeland slechts 954 exemplaren van dit album verkocht. In Nederland komt Goddess In The Doorway op 1 december 2001 de Album Top 100 binnen. Hij bereikt de elfde plaats.

 

NOVEMBER 2002

De schatrijke David Bonderman uit Texas huurt op 16 november 2002 The Rolling Stones in voor een optreden tijdens een feest ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag in het Hard Rock Hotel in Las Vegas. De band krijgt hiervoor ruim zes miljoen euro.

 

NOVEMBER 2004

Mick Jagger speelt onbewust de hoofdrol in een Duitse reclamecampagne. Het bedrijf Haeftling, dat kleren laat maken door gevangenen, gebruikt mensen als Buth Cassidy en Mick Jagger als uithangbord. Mick Jagger in 1967 in het huis van Keith Richards opgepakt voor het bezit van drugs. Hij zit enkele dagen vast, maar wordt vrijgesproken. "We willen één hedendaags uithangbord voor de campagne en toevallig is het Mick Jagger die erop staat", zegt Stephan Bohle van de Haeftling-kledinglijn. "We hebben zijn toestemming niet gevraagd, we hopen eigenlijk dat hij er niets van te horen krijgt. We voeren toch geen campagne in Engeland, dus hopelijk kan het hem niets schelen", aldus Bohle in de Belgische krant Het Laatste Nieuws van 27 november 2004. Naast Mick Jagger en Butch Cassidy is Bonnie Parker van het duo Bonnie en Clyde op een uithangbord te zien. Het Duitse bedrijf heeft in twaalf gevangenissen in Duitsland en Zwitserland weknemers. De criminelen maken onder meer handgemaakte hemden, beddengerief en laarzen.

 

The Rolling Stones gaan een nieuw album opnemen, nu Charlie Watts aan de beterende hand is. De drummer geneest van keelkanker. Het lijkt erop dat hij spoedig is hersteld. "Het gaat een stuk beter met Charlie", zegt Mick Jagger in een interview in het Amerikaanse tijdschrift Steppin' Out van 27 november 2004. Ook zullen The Rolling Stones binnenkort op tournee gaan. Mick Jagger zegt verder in het interview: "Keith Richards en ik hebben nieuw materiaal geschreven voor het volgende album van The Rolling Stones. Dat zijn we nu in Parijs aan het opnemen. Don Was is de producer. Het album moet in de zomer van 2005 klaar zijn. Ik weet niet wanneer we precies op tournee zullen gaan, maar waarschijnlijk zal dat zijn na het opnemen van de cd. Ik zou graag een keer willen spelen in het nieuwe Wembley Stadion", aldus Mick Jagger in Steppin´Out.

 

NOVEMBER 2005

Op 28 november 2005 wordt Rain Fall Down van The Rolling Stones in Nederland op single uitgebracht. Dit liedje is, net als hun vorige single Streets Of Love, afkomstig van het album A Bigger Bang. Streets Of Love is zeer succesvol geweest. Deze single heeft het record van (I Can’t Get No) Satisfaction uit 1965 geëvenaard door binnen te komen op vijf in de Nederlandse hitparade. Rain Fall Down wordt in een aantal remix-versies uitgebracht. De videoclip van Rain Fall Down is opgenomen tijdens het concert van The Rolling Stones in Atlanta op 15 oktober 2005. Rain Fall Down komt op 3 december 2005 binnen op 31 in de Mega Top 100. Een week later is hij alweer gezakt naar 36.

 

NOVEMBER 2006

Art Wood overlijdt op 3 november 2006 aan prostaatkanker. Hij is de oudere broer van Ron Wood. Art Wood begint zijn muzikale carrière begin jaren zestig met The Art Wood Combo. Naderhand wordt de naam veranderd in The Artwoods. Andere leden van deze groep zijn John Lord, Keef Hartley, Derek Griffiths en Don Wilson. Don Wilson wordt opgevolgd door Malcolm Pool. In 1966 hebben The Artwoods met I Take What I Want, een bescheiden hit in Engeland. Zij brengen negen singles, een EP en een LP op de markt. Als The Artwoods stoppen wordt Art Wood graficus. Hij is 69 jaar geworden.

 

Joe Jagger overlijdt op 11 november 2006 aan een longontsteking. De vader van Mick Jagger is een week eerder in een ziekenhuis in het Engelse graafschap Surrey opgenomen nadat hij is gevallen. Mick Jagger heeft op 10 november 2006 afscheid genomen van zijn vader. Dezelfde dag vliegt hij terug naar Las Vegas voor een optreden in het kader van de A Bigger Bang-tournee van The Rolling Stones. Joe Jagger is in besloten kring begraven. Hij is 93 jaar geworden.

 

Billboard meldt op 25 november 2006 dat de A Bigger Bang-tournee van The Rolling Stones sinds het voorjaar van 2005 een recordbedrag van 437 miljoen dollar (omgerekend 335 miljoen euro) heeft opgebracht. Hiermee heeft de Britse groep de Vertigo-tournee van U2 uit 2005 en 2006 ruimschoots ingehaald. Die heeft meer dan 333 miljoen dollar (omgerekend 255 miljoen euro) opgebracht. Drieëneenhalf miljoen fans hebben één van de tot nu toe 110 optredens van de A Bigger Bang-tournee van The Rolling Stones bezocht.

 

Bronnen: Rolling With The Stones van Bill Wyman. Plakboeken Ton van Draanen. Diverse Internetsites. The Rolling Stones in Nederland van René Spork. Diverse jaargangen van Het Aanzien. Top 40 Hitdossier 1956 - 2005 van Johan van Slooten. USA Top Pop Singles van Joel Whitburn en Guinness World Records ‘British Hit Singles’.

 

Meer weten over The Rolling Stones?

Kijk op WWW.ROBBIESTONE.NL of http://www.fortylicksfanclub.com

 

© Ton van Draanen, 2006. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl

 

© OP DE INHOUD VAN DEZE WEBSITE RUST COPYRIGHT. ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VAN DE WEBMASTER, PER EMAIL TE BEREIKEN OP TON.VANDRAANEN@QUICKNET.NL, IS HET OVERNEMEN VAN TEKSTEN EN GEGEVENS

NIET TOEGESTAAN.