BUDDY HOLLY DAGBOEK 1956

 

In de Bradleyís Barn Studio in Nashville in Tennessee neemt Buddy Holly op 26 januari 1956 zijn allereerste single op. Hij wordt op Blue Days Black Nights en Love Me begeleid door zijn groep The Three Tunes. De groep bestaat uit sologitarist Sonny Curtis, slaggitarist Grady Martin en bassist Don Guess. De single wordt geproduceerd door Owen Bradley. Naast deze single worden ook Donít Come Back Knockiní en Midnight Shift op de band vastgelegd. Foto: Buddy Holly en zijn vriendin Echo McGuire in 1956.

 

Buddy Holly tekent op 8 februari 1956 een overeenkomst met Decca Records. In dit contract is per ongeluk de e uit Buddy Holleys achternaam weggelaten. De zanger besluit om Buddy Holly dan maar als artiestennaam te gebruiken.

 

Tussen februari en april 1956 zijn Buddy Holly & The Three Tunes voor het eerst in de NorVaJak Studio in Clovis in New Mexico voor plaatopnamen. Deze studio is eigendom van Norman Petty. Opgenomen worden Baby Wonít You Come Out Tonight, I Guess I Was Just A Fool, Itís Not My Fault, Iím Gonna Set My Foot Down. Changing All Those Changes, Rock-A-Bye Rock en Because I Love You. Als deze songs worden in 1962 door The Fireballs van een nieuwe orkestband voorzien. Zij verschijnen in februari 1963 op de LP Reminiscing.

 

Alan Freed is vanaf 7 april 1956 op het CBS Radio Network te horen als presentator van zijn Rock & Roll Party. Dit is een baanbrekend radioprogramma waarin iedere week de grote sterren van rockíníroll in optreden, zoals Chuck Berry, Bill Haley & His Comets, Buddy Holly & The Crickets en Frankie Lymon & The Teenagers.

 

Blue Days Black Nights van Buddy Holly wordt op 16 april 1956 in Amerika op Decca 29854 uitgebracht. Op de B-kant staat Love Me. De single is een bescheiden hit in de omgeving van zijn woonplaats Lubbock in Texas.

 

In Lubbock krijgt Buddy Holly op 14 mei 1956 een recept van de opticien om zich contactlenzen te laten aanmeten. Hij heeft deze lenzen slechts korte tijd gedragen, omdat hij er nooit aan heeft kunnen wennen. Zijn bril wordt zijn handelsmerk.

 

Na het zien van de film The Searchers met John Wayne in de hoofdrol schrijft Buddy Holly op 31 mei 1956 het liedje Thatíll Be The Day. Dit is een uitspraak die John Wayne vaak doet in deze western.

 

Buddy Holly, Sonny Curtis, Don Guess en Jerry Allison zijn op 22 juli 1956 in de Bradleyís Barn Studio in Nashville om voor Decca enkele nummers op te nemen. Dit zijn I'm Changing All Those Changes, Girl On My Mind, Rock Around With Ollie Vee, Ting-A-Ling en That'll Be The Day. Thatíll Be The Day wordt op Decca 30434 uitgebracht. De single wordt geen hit.

 

Buddy Holly is op 15 november 1956 in Nashville voor plaatopnamen. In de de Bradleyís Barn Studio neemt hij Modern Don Juan en You Are My One Desire op. Ook Rock Around With Ollie Vee wordt opnieuw op de band vastgelegd. Buddy Holly wordt begeleid door enkele sessie-muzikanten waaronder saxofonist Boots Randolph, pianist Floyd Cramer, gitarist Grady Martin en pianist/producer Owen Bradley. Platenmaatschappij Decca keurt de opnamen af en verbreekt het contract met de twintigjarige zanger uit Lubbock in Texas.

 

In de Venture Studio in Lubbock van Buddy Holly zijn oude schoolvriend Bobby Peeples worden door de zanger in november en december 1956 enkele liedjes opgenomen die in 1963 en 1968 door Norman Petty en The Fireballs zijn bewerkt Ė Gone, Have You Ever Been Lonely, Brown Eyed Handsome Man, Good Rockiní Tonight, Rip It Up, Blue Monday, Blue Suede Shoes, Shake Rattle And Roll, Bo Diddley enAinít Got No Home. Ook worden de twee instrumentale composities Honky Tonk en Holly Hop op de band vastgelegd.

 

Op Decca 30166 wordt op 24 december 1956 de single Modern Don Juan/You Are My Desire uitgebracht. Ook deze tweede single van Buddy Holly & The Three Tunes wordt geen hit.

 

Retour hoofdpagina Buddy Holly Dagboek

 

Bronnen: The Buddy Holly Center, Lubbock; The Buddy Holly Story geschreven door John Tobler; British Hit Singles van David Roberts; British Hit Albums van Paul Gambaccini,

Tim en Jonathan Rice; Billboard Top Pop Singles & Albums van Joel Whitburn; Hitdossier en Albumdossier van Johan van Slooten; www.peterkoelewijn.nl; diverse internetsites en archief Ton van Draanen.

 

© 2005, Ton van Draanen.

 

Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl