BUDDY HOLLY DAGBOEK 1936 -1955

 

Charles Hardin Holley wordt op 7 september 1936 geboren in Lubbock in Texas. Hij is de jongste van de vier kinderen van Lawrence en Ella Holley. Hoewel hij is vernoemd naar zijn beide grootvaders wordt Charles Hardin door zijn ouders Buddy genoemd. Het is een muzikaal gezin. Buddy leert viool en piano spelen. In 1941 doen Buddyís oudere broers, Larry en Travis, mee aan een talentenjacht. De kleine Buddy verstoort hun optreden met zijn speelgoed-viool. Uiteindelijk mag hij zelf Down The River Of Memories zingen. Hij wordt beloond met vijf dollar. Als hij de gitaar ontdekt, is Buddy Holly verkocht. My Two-Timin' Woman van Hank Snow is het eerste liedje dat Buddy Holly in 1949 opneemt op de bandrecorder van zijn ouders. Op de Junior High School in Hutchinson maakt hij hetzelfde jaar kennis met Bob Montgomery. Samen maken zij in 1952 thuis in Lubbock een privť-opname van Take These Shackles From My Heart en I'll Just Pretend. Begin 1953 later nemen zij ook Footprints In The Show van Bill Monroe thuis op. In september 1953 begint KDAV-Radio als eerste radiostation in de Verenigde Staten met het programmeren van uitsluitend country & western-muziek. Op dit station presenteert Hipockets Duncan iedere zondag een programma waarin lokaal talent een kans krijgt. Buddy Holly vormt inmiddels een duo met Jack Neal. Zij maken hun radio-debuut in The Sunday Party van Hipockets Duncan. Op 10 november 1953 nemen Buddy & Jack de liedjes I Hear The Lord Callin' For Me en I Saw The Moon Cry Last Night in de studio van KDAV op. Beide liedjes zijn van de hand van Jack Neal.

Als Jack Neal in 1954 trouwt, gaat Buddy Holly met zijn oude maatje Bob Montgomery optreden als Buddy & Bob. Op hun visitekaartje noemen zij zich ďWestern & Bop PerformersĒ. Zij treden in Lubbock en omstreken op tijdens schoolavonden, tienerfeestjes en braderieŽn. Zij zijn geregeld op KDAV-Radio te horen. Later wordt het duo versterkt met Larry Welborn. Op 19 februari 1954 treedt het trio op tijdens een liedjeswedstrijd op Lubbock High School. Zij winnen met Flower Of My Heart.

 

1955

Het zal in april 1955 zijn geweest dat Buddy, Bob & Larry de kans krijgen in de Nesman Recording Studio in Wichita Falls enkele liedjes op te nemen - Flower Of My Heart, Door To My Heart, Soft Place In My Heart, Gotta Get You Near Me Blues, I Gambled My Heart, Down The Line, You And I Are Through, Baby Let's Play House en Queen Of The Ballroom. Op deze opnamen wordt het trio geassisteerd door violist Sonny Curtis en de bassisten Don Guess en Jerry Allison. Veel van deze opnamen worden in juni 1964 door producer Norman Petty bewerkt. The Fireballs zorgen hierbij voor de nieuwe orkestband. Deze heropnamen worden in 1965 uitgebracht op de LP Holly In The Hills.

 

Onzeker is het jaar waarin Buddy & Bob in de studio van het radiostation KDAV in Lubbock in Texas de liedjes Baby Itís Love, Memories en Queen Of The Ballroom hebben opgenomen. Men gaat uit van 1955. Ook deze opnamen zijn in 1964 door The Fireballs bewerkt voor de LP Holly In The Hills.

 

De twintigjarige Elvis Presley treedt op 13 februari 1955 ís middags op in het Fair Park Colosseum . Buddy, Bob & Larry verzorgen het voorprogramma. ís Avonds staat Elvis Presley in The Cotton Club in Lubbock.

 

In de Nesman Recording Studio in Wichita Falls in Texas nemen Buddy Holly, Bob Montgomery, Larry Welborn en Jerry Allison in de zomer van 1955 Down The Line en Baby Letís Play House op. Deze twee liedjes worden in juni 1964 door The Fireballs van een nieuwe orkestband voorzien. Down The Line is te vinden op de LP Holly In The Hills uit 1965.

 

Elvis Presley is op 3 juni 1955 in Lubbock in Texas. Hij brengt een bezoek aan de Johnson-Connelly Pontiac Showroom. ís Avonds treedt hij op in The Fair Park Coliseum.

 

Because You Love Me is een liedje dat Sonny Curtis op 7 juni 1955 in de Nesman Recording Studio in Wichita Falls opneemt. De zanger/gitarist wordt begeleid door Buddy Holly (gitaar), Jerry Allison (drums) en Larry Welborn (bas).

 

In augustus 1955 worden in de Nesman Recording Studio in Wichita Falls de liedjes Iíll Miss My Heart, You And I Are Through, Baby Itís Love, Memories en Queen Of The Ballroom opgenomen. De liedjes worden gezongen door het duo Buddy Holly en Bob Montgomery. Zij worden begeleid door Sonny Curtis op gitaar en viool, Don Guess of Larry Welborn op bas. Het is niet zeker of deze sessie inderdaad in de Nesman Recording Studio heeft plaatsgevonden. Het kan zijn dat deze opnamen in de Jim Beck Studio in Dallas in Texas zijn gemaakt. Ook deze opnamen zijn in 1964 door The Fireballs bewerkt.

 

De negentienjarige Buddy Holly, Bob Montgomery en Larry Welborn staan op 14 oktober 1955 in het voorprogramma van Bill Haley & The Comets in het Fair Park Coliseum in hun woonplaats Lubbock in Texas. Onder het publiek bevindt zich Eddie Crandall uit Nashville. Hij is talentscout en manager van Marty Robbins. Eddie Crandall is ervan overtuigd dat hij Buddy Holly aan een platencontract kan helpen. Een dag later treedt Elvis Preley op in The Cotton Club in Lubbock. Ook nu staan Buddy Holly, Bob Montgomery en Larry Welborn in het voorprogramma.

 

Gone, Have You Ever Been Lonely, Brown-Eyed Handsome Man, Bo Diddley, Good RockiníTonight, Rip It Up, Blue Monday, Honky Tonk, Blue Suede Shoes, Shake Rattle & Roll, Ainít Got No Home en The Holly Hop zijn enkele liedjes die Buddy Holly in 1955 en 1956 thuis in Lubbock in Texas heeft opgenomen. Ook deze liedjes zijn door The Fireballs in 1963, 1964, 1965 en 1968 van nieuwe orkestbanden voorzien in de studio van Norman Petty. Deze versies worden op de LP Holly In The Hills (1965) en Giant (1969) uitgebracht.

 

Op 7 december 1955 wordt in de Nesman Recording Studio in Wichita Falls een demo opgenomen voor Decca. Buddy Holly zingt Baby Wonít You Come Out Tonight, I Guess I Was Just A Fool, Donít Come Back Knockiní en Love Me. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de zanger begeleid door gitarist Sonny Curtis en drummer Jerry Allison.

 

Retour hoofdpagina Buddy Holly Dagboek

 

Bronnen: The Buddy Holly Center, Lubbock; The Buddy Holly Story geschreven door John Tobler; British Hit Singles van David Roberts; British Hit Albums van Paul Gambaccini,

Tim en Jonathan Rice; Billboard Top Pop Singles & Albums van Joel Whitburn; Hitdossier en Albumdossier van Johan van Slooten; www.peterkoelewijn.nl; diverse internetsites en archief Ton van Draanen.

 

© 2005, Ton van Draanen. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl