JIMI HENDRIX DAGBOEK DE JAREN 60

 

1960_yeslerway_26061960

The Rocking Kings treden op 20 februari 1960 op tijdens een feestavond op de school van hun gitarist Jimi Hendrix in Seattle in de Amerikaanse staat Washington.

 

De zeventienjarige Jimi Hendrix verlaat in de zomer van 1960 The Rocking Kings. Hij wordt gitarist bij Thomas & The Tomcats. Deze foto is gemaakt door Al Hendrix voor het ouderlijk huis aan de Yesler Way 2606 in Seattle. De avond ervoor heeft Jimi met Thomas & The Tomcats gespeeld. Bandleider Perry Thomas eist vijf dollar van Jimi voor de huur van zijn jasje. Zoals gewoonlijk moet Jimi de ochtend na het optreden contant betalen – en tegelijk het gehuurde jaste inleveren (bron: The Ultimate Experience van Adrian Boots en Chris Salewicz).

 

Op 31 oktober 1960 wordt Jimi Hendrix zonder diploma van school gestuurd. Hij is diverse keren met de politie in Seatlle in aanraking geweest omdat hij in gestolen auto’s rondrijdt.

 

1961

Jimi Hendrix wordt op 31 mei 1961 ingelijfd in het Amerikaanse leger. Nadat hij een basistraining heeft gevolgd, komt hij bij de luchtmacht terecht.

 

Op 31 oktober 1961 wordt Jimi Hendrix gestationeerd in Fort Campbell in Kentucky waar hij een parachutisten-opleiding krijgt. Hij is een slecht soldaat. Jimi Hendrix verzaakt geregeld zich op tijd te melden en zit

’s avonds meer in het café dan in de kazerne.

 

1962

Op 2 juli 1962 krijgt Jimi Hendrix eervol ontslag als paratroeper. Bij zijn zesentwintigste en laatste parachutesprong breekt hij zijn enkel. In de biografie Room Full Of Mirrors van Charles R. Cross die in 2005 is uitgebracht staat echter dat Jimi Hendrix tegen zijn superieuren heeft gezegd dat hij homo was om op die manier uit dienst ontslagen te worden en dat hij nooit zijn enkel heeft gebroken.

 

Nadat hij de marine heeft verlaten gaat Jimi Hendrix met zijn vriend Billy Cox in oktober 1962 naar Nashville. Hier spelen zij in de clubs aan Jefferson Street, het hart van de zwarte gemeenschap van Nashville. Hier maakt hij kennis met de rhythm & blues-muziek.

 

In december 1962 wordt Jimi Hendrix gitarist bij de R&B-groep The Vancouvers. Zij tekenen een contract bij Motown Records in Detroit.

 

1963

In maart 1963 is Jimi Hendrix weer terug in Nashville. Samen met Billy Cox formeert hij The King Kasuals.

 

Eind 1963 komt Jimi Hendrix in New York terecht. Hij werkt als studiomuzikant mee aan platen van R&B-zanger Lonnie Youngblood.

 

1964

1960_HENDRIXJimi Hendrix wordt begin 1964 gitarist in de begeleidingsgroep van The Isley Brothers. Hij maakt enkele platen met hem. In oktober 1964 gaat hij met The Isley Brothers op tournee. Hij zorgt ook voor de begeleiding van Sam Cooke en Jackie Wilson.

 

In december 1964 wordt Jimi Hendrix aangenomen in de begeleidingsgroep van Little Richard. De rock’n‘roll-zanger stuurt hem in juli 1965 de laan uit als hij na een optreden in New York de toerbus mist.

 

1965

In oktober 1965 komt Jimi Hendrix in de New-Yorkse wijk Manhattan de R&B-zanger Curtis Knight tegen. Die vraagt hem op lid te worden van zijn begeleidingsgroep The Squires.

 

Op 15 oktober 1965 tekent Jimi Hendrix een contract voor drie jaar met Ed Chalpin van PPX Records. In de studio van Ed Chaplin neemt Jimi Hendrix enkele platen op waaronder een LP op met saxofonist Lonnie Youngblood. Deze wordt in maart 1971 uitgebracht onder de titel Two Great Experiences Together!.

 

1966

In januari 1966 stapt Jimi Hendrix uit The Squires van Curtis Knight als hij een aanbieding krijgt van saxofonist King Curtis om in zijn groep te komen spelen.

 

In mei 1966 vraagt Curtis Knight of Jimi Hendrix nog twee weken wil spelen in de The Squires tijdens een serie optredens in New York. Maar na een week is hij alweer vetrokken als hij Carl Holmes & The Commanders gaat versterken. Al snel besluit Jimi Hendrix zijn eigen groep The Rainflowers op te richten.

 

In juni 1966 wordt de naam van The Rainflowers veranderd in Jimmy James & The Blue Flames. In de groep spelen onder meer Randy California, Ellen McIlwaine en Jef ‘Skunk’ Baxter. Jimmy James & The Blue Flames krijgen een vast contract in Café Wha in New York. Hier heeft Jimi Hendrix een ontmoeting met Frank Zappa. Die laat hem kennismaken met de wah-wah-pedaal die op een gitaar kan worden aangesloten. Deze nieuwe uitvinding zal later een belangrijk onderdeel uitmaken van Jimi Hendrix zijn “geluid”.

 

Op 23 juni 1966 komt de vriendin van Rolling Stones-gitarist Keith Richards, Linda Keith, naar een optreden van Jimmy James & The Blue Flames in Café Wha in New York kijken. Zij is meteen enthousiast. Samen met Andrew ‘Loog’ Oldham, de manager van The Rolling Stones, gaat zij nog een keer naar Café Wha?. Maar Andrew ‘Loog’ Oldham vindt Jimmy James & The Blue Flames maar een “matig” groepje.

 

1966_LONNIE_JIMIJimi Hendrix en saxofonist Lonnie Youngblood maken op 12 juni 1966 opnamen in New York. Deze worden na de dood van Jimi Hendrix uitgebracht op Trip 9500 als de LP Rare Hendrix. De plaat komt op 2 september 1971 de Billboard-albumlijst binnen. Rare Hendrix haalt de 82ste plaats.

 

Op aanraden van Linda Keith, de vriendin van Rolling Stone Keith Richards, gaat Animals-bassist Chas Chandler op 5 juli 1966 kijken naar een optreden van Jimmy James & The Blue Flames van Jimi Hendrix in Café Wha? in New York. Chas Chandler is ervan overtuigd dat Jimi Hendrix een grote ster zal worden. Hij raadt de gitarist aan naar Engeland te komen.

 

Op 12 en 13 augustus 1966 treden Jimmy James & The Blue Flames van Jimi Hendrix op in het Ambassador Theatre in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

 

1967_jimi_experienceJimi Hendrix zet op 21 september 1966 voet op Engelse bodem. Chas Chandler organiseert audities voor begeleiders van de zanger/gitarist. Op 29 september 1966 denkt Jimi Hendrix zijn ideale groep bij elkaar te hebben met bassist Noel Redding en drummer Aynsley Dunbar. De laatste wordt toch “te licht” bevonden. Hij wordt op 5 oktober 1966 vervangen door Mitch Mitchell, de drummer van Georgie Fame & The Blue Flames. The Jimi Hendrix Experience is geboren.

 

Het podiumdebuut van The Jimi Hendrix Experience is op 18 oktober 1966. Zij spelen voor 14.500 mensen in het voorprogramma van het Franse idool Johnny Hallyday in L’Olympia in Parijs.

 

In Londen nemen The Jimi Hendrix Experience op 23 oktober 1966 hun debuutsingle Hey Joe op. De plaat is geproduceerd door Chas Chandler. The Breakaways zorgen voor de achtergrondvocalen. Het liedje is geschreven door William Roberts. Hey Joe is in 1965 door The Leaves voor het eerst op de plaat gezet. De versie van The Jimi Hendrix Experience wordt op 16 december op Polydor 56 139 uitgebracht. Op de B-kant staat Stone Free. Op 29 december 1966 komt Hey Joe de Engelse hitparade binnen. Hij haalt de zesde plaats. In de Veronica Top 40 blijft Hey Joe begin 1967 op de twaalfde plaats steken.

 

Op 2 november 1966 beginnen de opnamen van het eerste album van The Jimi Hendrix Experience.

 

Op 13 december 1966 maakt The Jimi Hendrix Experience hun televisiedebuut in Ready Steady Go! van de Britse commerciële zender ITV. Zij vertolken hun eerste single Hey Joe.

 

Op 25 november 1966 is het Engelse debuutoptreden van The Jimi Hendrix Experience in de Londense club Bag O’Nails.

 

The Jimi Hendrix Experience geeft op 26 december 1966 een matinee-show in de Uppercut Club in London. In afwachting van dit optreden schrijft Jimi Hendrix in zijn kleedkamer de tekst van Purple Haze.

 

The Jimi Hendrix Experience staat op 29 december 1966 voor het eerst voor de camera’s van het BBC-programma Top Of The Pops. Het trio speelt de eerste single Hey Joe.

 

1967

The Jimi Hendrix Experience treedt op 4 januari 1967 op in de Bromel Club in het Engelse Bromley. Dit is het eerste van meer dan 240 optredens die het trio in deze club geeft. The Jimi Hendrix Experience treedt geregeld twee keer per avond op.

 

1967_purple_hazeNa een optreden in de nachtclub Bag O’ Nails in Londen neemt The Jimi Hendrix Experience op 11 januari 1967 op een viersporen-recorder de basis-track voor Purple Haze op. Deze opname wordt op 3 februari 1967 in de Olympic Studio in Londen afgemaakt. Purple Haze wordt geproduceerd door Chas Chandler. Jimi Hendrix heeft Purple Haze geschreven op 26 december 1966 in afwachting van een matinee-optreden in de Uppercut Club in Londen. De single wordt op 18 maart 1967 uitgebracht op Track 604 001. Op 23 maart 1967 komt Purple Haze de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de derde plaats. In Nederland komt Purple Haze niet verder dan nummer veertien in de Top 40.

 

The Jimi Hendrix Experience nemen op 30 januari 1967 drie nummers voor BBC-radio op.

 

In de Olympic Studios in Londen neemt The Jimi Hendrix Experience op

3 februari 1967 The Wind Cries Mary op. Dit liedje heeft Jimi Hendrix geschreven na problemen met een vriendin. The Wind Cries Mary wordt op 5 mei 1967 op Track 604 004 uitgebracht. De single komt op 11 mei 1967 de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de zesde plaats. In Nederland blijft The Wind Cries Mary op de zevende plaats steken.

 

In de De Lane Lea Studios in Londen neemt The Jimi Hendrix Experience op 7 en 8 februari 1967 Foxy Lady op. Het is de openingstrack van de LP Are You Experienced die in juni 1967 de tweede plaats bereikt in de Engelse albumlijst. Foxy Lady komt als single op 23 december 1967 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij komt niet hoger dan 31.

 

The Jimi Hendrix Experience is op 14 maart 1967 in Bellevue in Amsterdam voor een optreden in het VARA-televisieprogramma Fenklup. Het bezoek verloopt niet zonder problemen. Omdat The Jimi Hendrix Experience tijdens de repetities keihard speelt, kan het publiek de cabaretvoorstelling in het belendende Lurelei Theater niet meer volgen. Volgens Jasperina de Jong verschijnen er barsten in het plafond van het theater. Fenklup-regisseur Ralph Inbar besluit dat The Jimi Hendrix Experience playback moet optreden. Nadat Judith Bosch de groep heeft aangekondigd, wordt Hey Joe gestart. Jimi Hendrix, Noel Redding en Mitch Mitchell doen net alsof zij spelen.

 

1969_GITAAR_BRANDENThe Walker Brothers, Cat Stevens,The Jimi Hendrix Experience en Engelbert Humperdinck beginnen op 31 maart 1967 een gezamenlijke tournee door Groot-Brittannië. Het eerste concert is in Finsbury Park Astoria in Londen. Tijdens zijn optreden steekt Jimi Hendrix voor het eerst zijn gitaar in brand.

 

Op 4 april 1967 worden de opnamen van het eerste album van The Jimi Hendrix Experience afgerond. De opnamen zijn op 2 november 1966 begonnen. Zij zullen in mei 1967 worden uitgebracht op het abum Are You Experienced.

 

The Jimi Hendrix Experience en Cat Stevens zijn op 4 april 1967 te gast in de eerste aflevering van het BBC televisieprogramma Dee Time dat wordt gepresenteerd door ex-Radio Caroline-deejay Simon Dee.

 

The Who en The Jimi Hendrix Experience treden vanaf 10 april 1967 zes avonden op in het Saville Theatre in Londen. Dit theater is eigendom van Beatles-manager Brian Epstein.

 

The Jimi Hendrix Experience tekenen op 22 april 1967 een contract bij Reprise Records. Hey Joe is de eerste single van het trio die deze maatschappij van Frank Sinatra op de Amerikaanse markt uitbrengt. Het wordt geen hit. In december 1967 wordt Hey Joe opnieuw in de Verenigde Staten uitgebracht als B-kant van Foxy Lady. De single blijft op de 67ste plaats in de Billboard Hot 100 steken.

 

In de Olympic Studios in Londen beginnen The Jimi Hendrix Experience op 4 mei 1967 met de opnamen van hun tweede LP.

 

The Jimi Hendrix Experience geeft op 15 mei 1967 de eerste van twee shows in West-Berlijn in West-Duitsland.

 

1967_AREYOUEXPERIENCEDHet eerste album van The Jimi Hendrix Experience wordt in mei 1967 uitgebracht op Track 612001. Are You Experienced komt op 27 mei 1967 de Engelse albumlijst binnen. De LP bereikt de tweede plaats. In Amerika wordt Are You Experienced uitgebracht op Reprise 6261. Hier is de LP goed voor een vijfde plaats in de Billboard-albumlijst.

 

In Monterey in het noorden van Californië begint op 16 juni 1967 het drie dagen durende popfestival waar sterren als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Eric Burdon & The Animals, Otis Redding, Buffalo Springfield, Canned Heat, The Mamas & The Papas, The Byrds, Ravi Shankar, The Who en Simon & Garfunkel optreden. Er worden filmopnamen gemaakt door Don Alan Pennebaker, de man die ook de documentaire Don’t Look Back met Bob Dylan heeft gemaakt. De film Monterey Pop gaat in het voorjaar van 1969 in de bioscoop draaien. Van Eric Burdon & The Animals verschijnt eind 1967 de single Monterey. Deze ode aan het eerste grote popfestival in de open lucht haalt in Nederland de 35ste plaats in de Top 40.

 

Jimi Hendrix treedt op 4 juli 1067 op in het Saville Theater in Londen. Tijdens dit optreden speelt hij het openingsnummer van het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles. De leden van The Beatles zitten in de zaal en zijn erg verbaasd. Immers het album ligt sinds 1 juni 1967 in de winkel.

 

The Jimi Hendrix Experience verzorgt vanaf 7 juli 1967 het voorprogramma op de Amerikaanse tournee van The Monkees. Meteen komen er protesten van o.a. Daughters Of The American Revolution. Zij vinden de act van Jimi Hendrix “veel te erotisch”. Op 22 juli 1967 wordt The Jimi Hendrix Experience ontslagen. Andere bronnen melden dat Jimi Hendrix zelf is opgestapt, omdat zijn muziek niet bij die van The Monkees past.

 

28_07_1967_hoeplaDoor de VPRO wordt op 28 juli 1967 de allereerste aflevering van Hoepla uitgezonden. Hoepla is een geruchtmakend televisieprogramma voor jongeren van Hans Verhagen, Gied Jaspers en Wim van der Linden. Hoepla raakt in opspraak als Phil Bloom, in de tweede aflevering op 9 oktober 1967, naakt in beeld verschijnt. De derde en laatste aflevering wordt op 23 november 1967 uitgezonden. The Crazy World Of Arthur Brown en The Jimi Hendrix Experience hebben in Hoepla opgetreden.

 

In New York neemt Jimi Hendrix op 30 juli 1967 in de PPX Studio van Ed Chalpin enkele nummers op met zijn voormalige collega Curtis King.

 

Bij het optreden van The Jimi Hendrix Experience in Top Of The Pops start een technicus van de BBC op 24 augustus 1967 per ongeluk de orkestband van The House That Jack Built van The Alan Price Set in plaats van die van Burning Of The Midnight Lamp. Jimi Hendrix zegt tegen de televisiekijkers: “Van deze weet ik de tekst niet, hoor!”

 

Op 30 oktober 1967 worden de opnamen van Axis: Bold As Love, de tweede LP van The Jimi Hendrix Experience afgerond.

 

Op 10 november 1967 treedt The Jimi Hendrix Experience in Ahoy’ Rotterdam op. De Nederlandse groep The Motions staat in het voorprogramma. De toegangsprijs is vijf gulden.

 

The Jimi Hendrix Experience, The Move, Amen Corner, The Nice en Pink Floyd maken in november 1967 een gezamenlijke tournee door Engeland. Op 14 en 15 november 1967 staan zij in de Royal Albert Hall in Londen.

 

Het tweede album Axis: Bold As Love komt op 16 december 1967 de Engelse albumlijst binnen. De LP blijft op vijf steken. In Amerika bereikt Axis: Bold As Love de derde plaats in de Billboard-albumlijst.

 

In de Olympic Studios in Londen begint The Jimi Hendrix Experience op 20 december 1967 aan de opname van Crosstown Traffic. Het nummer wordt afgemaakt in de Record Plant Studios in New York. Hier worden

onder meer de achtergrondvocalen ingezongen door drummer Mitch Miller en bassist Noel Redding. Zij worden bijgestaan door Dave Mason van de Britse groep Traffic. Crosstown Traffic is te vinden op het album Electric Ladyland dat in 1968 wordt uitgebracht. In april 1969 verschijnt Crosstown Traffic op single. Hij blijft op nummer 37 steken in de Engelse hitparade.

 

Op 23 december 1967 komt Foxy Lady van The Jimi Hendrix Experience de Billboard Hot 100 binnen. Het nummer is op 7 en 8 februari 1967 in de De Lane Lea Studios in Londen opgenomen. Foxy Lady is het openingsnummer van de LP Are You Experienced die in juni 1967 is uitgebracht. Ook in de Nederlandse Top 40 komt Foxy Lady op 23 december 1967 binnen. Hij komt niet verder dan de 31-ste plaats. In Amerika staat Foxy Lady in de week van 13 januari 1968 op de 67-ste plaats.

 

Verkleed als Kerstman verschijnt Jimi Hendrix op 25 december 1967 op een kinderfeest in het Roundhouse in Londen.

 

Op 30 december 1967 komt een LP met opnamen van Jimi Hendrix als gitarist bij Curtis Knight uit 1964 de Billboard-albumlijst binnen. Get That Feeling komt niet verder dan 75. Ook in Engeland wordt Get That Feeling uitgebracht. Hier komt de LP in mei 1968 niet hoger dan 39.

 

1968

Jimi Hendrix wordt op 4 januari 1968 in Gotenburg in Zweden gearresteerd nadat hij in een dronken bui zijn hotelkamer kort en klein heeft geslagen.

 

1968_allalongthewatchtowerIn de Olympic Studios in Londen begint Jimi Hendrix op 20 januari 1968 met het opnemen van het Bob Dylan-nummer All Along The Watchtower. De verdere productie wordt in de Record Plant Studio in New York gedaan. Jimi Hendrix speelt, naast de sologitaar, ook de baspartijen. Dave Mason van Traffic is te horen op twaalfsnarige gitaar. All Along The Watchtower is de vijfde single voor Jimi Hendrix. In Amerika komt de single niet verder dan nummer 20. In Engeland haalt hij de zesde plaats. In de Nederlandse Top 40 bereikt All Along The Watchtower net de Top 10.

 

In een artikel in The New York Times van 25 februari 1968 wordt Jimi Hendrix "The Black Elvis" genoemd.

 

Op 13 maart 1968 worden Jimi Hendrix en Doors-zanger Jim Morrison knetter dronken betrapt in de Scène Club in New York.

 

In de Record Plant Studio in New York begint The Jimi Hendrix Experience op 18 april 1968 met de opnamen van het album Electric Ladyland.

 

In de Record Plant Studio in New York neemt The Jimi Hendrix Experience op 3 mei 1968 op een twaalfsporen-recorder Voodoo Chile op. Dit is één van de tracks voor Electric Ladyland. Dit album komt op 19 oktober 1968 de Billboard-albumlijst binnen. Electric Ladyland staat vanaf 16 november 1968 twee weken aan de top. Na de dood van Jimi Hendrix wordt Voodoo Chile in oktober 1970 op single uitgebracht. In de week van 21 november 1970 staat Voodoo Chile op nummer 1 in de Engelse hitparade.

 

The Jimi Hendrix Experience treedt op 18 mei 1968 op tijdens het Miami Pop Festival.

 

Op 27 augustus 1968 worden de opnamen van Electric Ladyland in de Record Plant Studio in New York afgerond.

 

The Jimi Hendrix Experience begint op 10 oktober 1968 aan een serie optredens in de Winterland Ballroom in San Francisco in Californië.

 

In november 1968 produceert Jimi Hendrix in de Record Plant Studio in New York een LP voor Cat Mother & The All Night Newsboys. Op het album staan Can You Dance To It, Favour, Bad Bews, Boston Burglar, How I Spent My Summer, Marie, Good Old Rock'n'Roll, Sweet Little Sixteen, Long Tall Sally, Chantilly Lace, Whole Lotta Shakin Goin' On,

Blues Suede Shoes en Party Doll.

 

Op 16 november 1968 bereikt Electric Ladyland van Jimi Hendrix in Engeland de gouden status als de LP de eerste plaats in de hitparade bereikt. Het is de derde gouden plaat voor de gitarist/zanger uit Seattle. Electric Ladyland staat twee weken bovenaan. Ook in Amerika bereikt Electric Ladyland de eerste plaats.Vanaf 16 november 1968 staat de LP twee weken aan de top van de Billboard-albumlijst.

 

1969

The Jimi Hendrix Experience treedt op 23 februari 1969 op in de Royal Albert Hall in Londen.

 

Op weg naar een concert in Toronto wordt op 12 mei 1969 aan de grens van Amerika en Canada hasj en heroïne in de auto van Jimi Hendrix gevonden. Volgens de zanger/gitarist zijn de drugs zonder zijn medeweten door derden moedwillig in zijn auto verstopt. Jimi Hendrix wordt door de rechter van alle blaam gezuiverd.

 

Bij een auto-ongeluk in Londen komt op 14 mei 1969 drummer Martin Lamble van Fairport Convention om het leven. Ook medepassagier Jeanne Genie The Tailor Franklin laat hierbij het leven. Zij is bekend als ontwerpster van kleding voor sterren als Jimi Hendrix, The LovinSpoonful, Jefferson Airplane, Donovan en Eric Burdon & The Animals. Jack Bruce heeft op zijn eerste solo-LP Songs For A Tailor aan Jeanne Franklin opgedragen.

 

Het drie dagen durende Newport Festival in de Amerikaanse staat Rhode Island gaat op 20 juni 1969 van start met een spetterende show van Ike & Tina Turner. Andere optredende artiesten zijn Marvin Gaye, Creedence Clearwater Revival, The Byrds, The Rascals, Steppenwolf, The Jimi Hendrix Experience, Janis Joplin, Love, Johnny Winter en Eric Burdon & The New Animals. Een passepartout voor drie dagen kost vijftien dollar. Jimi Hendrix krijgt voor zijn optreden 135.000 dollar. Hij is één van de eerste popartiesten in de geschiedenis die zo’n hoge gage voor een optreden krijgen. Er zijn 150.000 bezoekers op dit Newport Festival.

 

Op 27 juni 1969 loopt een popfestival in het Mile High Stadium in Denver behoorlijk uit de hand als er rellen uitbreken onder de 50.000 bezoekers. De politie moet eraan te pas komen om de jongeren met traangas uiteen te drijven. Ondanks deze rellen treden The Jimi Hendrix Experience, Johnny Winter en Creedence Clearwater Revival gewoon op. The Jimi Hendrix Experience staat op 29 juni 1969 voor het laatst in de originele bezetting op de planken tijdens de laatste dag van het popfestival in het Mile High Stadium. Een dag eerder heeft Jimi Hendrix laten weten dat bassist Noel Redding wordt vervangen door Billy Cox. De zanger/gitarist kent hem uit zijn militaire diensttijd. Noel Redding gaat verder met Fat Mattress op. Met deze groep heeft hij in november 1969 een hit met Magic Forest. Deze single bereikt de zestiende plaats in de Nederlandse Top 40.

 

1969_WOODSTOCKIn Bethel in New York begint op 15 augustus 1969 het drie dagen durende Woodstock Festival op het landgoed van Max Yasgur. 400.000 hippies en muziekliefhebbers genieten van Jimi Hendrix, The Who, Joe Cocker, Crosby Stills Nash & Young, Ten Years After, Sly And The Family Stone, The Grateful Dead, Arlo Guthrie, John Sebastian, Tim Hardin, Ritchie Havens, Santana, Creedence Clearwater Revival, Jefferson Airplane e.v.a. Tijdens het festival worden een film en een dubbel-LP opgenomen. Er overlijden drie mensen en er worden twee kinderen. Tijdens dit festival speelt Jimi Hendrix zijn beroemd geworden versie van het Amerikaanse volkslied The Star Spangled Banner.

 

Easy Rider is vanaf 4 september 1969 in de Nederlandse bioscoop te zien. In deze cult-film spelen Peter Fonda en Dennis Hopper de vrijgevochten motorrijders Wyatt en Billy. Bijrollen zijn er voor Jack Nicholson, Phil Spector en Justin en Bridget, de jonge kinderen van Peter Fonda. De soundtrack van Easy Rider bereikt op 19 januari 1970 de gouden status in Amerika. Het is de eerste soundtrack van een popfilm die met goud wordt bekroond. Op dit album staan o.a. Born To Be Wild en The Pusher van Steppenwolf, If Six Was Nine van Jimi Hendrix en The Ballad Of Easy Rider van Roger McGuinn. De zanger van The Byrds heeft deze song op 18 juni 1969 in Los Angeles op de band vastgelegd.

 

In de Record Plant Studio in New York legt Jimi Hendrix op 23 september 1969 de laatste hand aan Stepping Stone. Hij is op 15 september 1969 met de opname begonnen. Jimi Hendrix wordt begeleid door Mitch Mitchell op drums en Billy Cox op basgitaar. Eén van de eerste takes wordt in maart 1970 als single uitgebracht. Het wordt geen hit. Een remix van Stepping Stone verschijnt later op War Heroes. Dit postume album van Jimi Hendrix verschijnt in september 1972.

 

1969_fat_mattressOp 18 oktober 1969 komt Magic Forest van Fat Mattress binnen op 37 in de Nederlandse Top 40. Deze single  (Polydor 59 348) bereikt de zestiende plaats. Fat Mattress is de groep van Noel Redding die hij in 1968 heeft opgericht als hij nog bij The Jimi Hendrix Experience speelt. De groep bestaat verder uit Noel Redding, bassist Jim Leverton, toetsenist Neil Landon en drummer Eric Dillon. Hij wordt later vervangen door Pete Kircher. Magic Forest is geschreven door Jim Leverton en Neil Landon. De B-kant Petrol Pump Assistant is van Noel Redding en Neil Landon. Deze single is door de groep zelf geproduceerd. George Chkiantz is de technicus.

 

Jimi Hendrix wordt op 10 december 1969 in Toronto in Canada vrijgesproken. Hij is op 8 december 1969 voor de rechter verschenen in verband met een zaak uit 1968 toen hij voor het bezit van drugs is gearresteerd.

 

Jimi Hendrix’s Band Of Gypsys geeft op 31 december 1969 een Oudejaarsavond-concert in de Fillmore East in New York. Het is voor het eerst dat Jimi Hendrix met drummer Buddy Miles en bassist Billy Cox optreedt. Het trio speelt o.a. Who Knows, Machine Gun, Changes, Power Of Love, Message Of Love en We Gotta Live Together. Deze zes nummers worden in 1970 uitgebracht op de live-LP Band Of Gypsys.

 

JIMI HENDRIX DAGBOEK VERVOLG

 

Retour hoofdpagina: Jimi Hendrix Dagboek

 

Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl

 

© Ton van Draanen, 2005.

 

Bronnen: Diverse internetsites; The Ultimate Experience van Adrian Boots en Chris Salewicz; British Hit Singles van David Roberts; British Hit Albums van Paul Gambaccini, Tim en Jonathan Rice; Billboard Top Pop Singles & Albums van Joel Whitburn; Hitdossier en Albumdossier van Johan van Slooten en archief Ton van Draanen.