JIMI HENDRIX DAGBOEK JAREN 70

 

1970

De soundtrack van de film Easy Rider bereikt op 19 januari 1970 de gouden status in Amerika. Het is de eerste soundtrack van een popfilm die met goud wordt bekroond. Op dit album staan o.a. Born To Be Wild en The Pusher van Steppenwolf, If Six Was Nine van Jimi Hendrix en The Ballad Of Easy Rider van Roger McGuinn. In Easy Rider worden de hoofdrollen gespeeld door Peter Fonda, Dennis Hopper en Jack Nicholson.

 

Jimi Hendrix & The Band Of Gypsies zijn op 28 januari 1970 het hoofdprogramma tijdens een liefdadigheidsvoorstelling voor het Vietnam Moratorium Comité in de Madison Square Garden in New York. Jimi Hendrix voelt zich niet goed. Hij verlaat het podium na twee nummers. Het is de laatste keer dat The Band Of Gypsys optreedt.

 

In februari 1970 kondigen Jimi Hendrix, Noel Redding en Mitch Mitchell dat The Jimi Hendrix Experience opnieuw zal worden opgericht. Het trio heeft echter nooit opgetreden of een nieuwe plaat opgenomen.

 

In maart 1970 is Jimi Hendrix in Londen om met o.a. Buddy Cox, Buddy Miles en Stephen Stills enkele opnamen te maken. Deze worden een jaar later uitgebracht op het album The Cry Of Love

 

Op 23 maart 1970 beginnen de opnamen van The First Rays Of The New Rising Sun. Op dze dubbel-LP wordt Jimi Hendrix begeleid door Mitch Mitchell en Billy Cox. Jimi Hendrix besluit om het trio The Cry Of Love Band te noemen.

 

In Hollywood gaat op 1 april 1970 de film van het Woodstock-fesitval in première. Dit drie dagen durende evenement heeft vanaf 15 augustus 1969 plaatsgevonden op het landgoed van Max Yasgur in Bethel in New York. 400.000 hippies en muziekliefhebbers genieten van Jimi Hendrix, The Who, Joe Cocker, Joni Mitchell, Ten Years After, Sly & The Family Stone, The Grateful Dead, Arlo Guthrie, John Sebastian, Tim Hardin, Ritchie Havens, Santana, Creedence Clearwater Revival, Jefferson Airplane e.v.a. Tijdens het festival worden een film en een dubbel-LP opgenomen. Er overlijden drie mensen en er worden twee kinderen geboren.

 

Op 2 mei 1970 komt het live-album Jimi Hendrix’s Band Of Gypsys de Billboard-albumlijst binnen. De LP bereikt de vijfde plaats. Het album is een live-registratie van het concert dat het trio op 31 december 1969 in de Fillmore East in New York heeft gegeven. In Engeland blijft Jimi Hendrix’s Band Of Gypsys op zes steken.

 

In zijn eigen Electric Ladyland Studio in New York neemt Jimi Hendrix op 15 mei 1970 Freedom op. Hij wordt begeleid door Mitch Mitchell en Billy Cox. Op 18 en 25 juni 1970 wordt de laatste hand aan Freedom gelegd. Na de dood van Jimi Hendrix, in september 1970, is Freedom het openingsnummer van het album The Cry Of Love. Deze LP komt op 3 maart 1971 de Billboard-albumlijst binnen. The Cry Of Love bereikt de derde plaats.

 

Op 30 mei 1970 wordt het optreden van The Cry Of Love Band in het Berkeley Community Theater in Californië op film en geluidsband opgenomen.

 

Het drie dagen durende Atlanta Pop Festival in Georgia begint op 3 juli 1970. Optredende artiesten zijn o.a. The Allman Brothers, Captain Beefhart, John Sebastian, Mountain, B.B. King, Johnny Winter, Procol Harum, Ravi Shankar en Jimi Hendrix. De kaartjes kosten veertien dollar per stuk. Jimi Hendrix wordt deze zomer begeleid door Mitch Mitchell en Billy Cox. Het trio noemt zich nog steeds The Cry Of Love Band.

 

Op de tweede dag van het drie dagen durende Atlanta Pop Festival in Georgia treedt op 4 juli 1970 Jimi Hendrix op. Hij wordt begeleid door The Cry Of Love Band. De live-registraties van Fire en Stone Free worden in oktober 1990 uitgebracht op het album Jimi Hendrix Cornerstones 1967 - 1970. Deze CD bereikt de vijfde plaats in de Engelse albumlijst. Deze CD bereikt de vijfde plaats in de Engelse albumlijst.

 

Jimi Hendrix is in juli 1970 bezig met plaatopnamen in de Electric Lady Studio in New York. Op 23 juli 1970 neemt hij Angel op met begeleiding van The Cry Of Love Band. Jimi Hendrix heeft Angel in juni 1968 geschreven als ode aan zijn moeder. Op 23 juli 1970 worden ook de opname afgerond van Drifting. Aan de opnamen van dit liedje is Jimi Hendrix op 25 juni 1970 in de Electric Lady Studio begonnen. Beide tracks zijn te vinden op de LP Cry Of Love die in maart 1971 postuum wordt uitgebracht. Het album bereikt de tweede plaats in de Engelse albumlijst. In Amerika blijft Cry Of Love op drie steken.

 

Jimi Hendrix weigert op 2 augustus 1970 op te treden tijdens het drie dagen durende popfestival in het Canadese Quebec, omdat de organisatie weigert hem een voorschot van 25.000 dollar te betalen.

 

Op 30 juli 1970 geeft The Cry Of Love Band twee shows op het Hawaiiaanse eiland Maui. Filmopnamen van deze twee optreden worden in 1972 gebruikt voor de documentaire Rainbow Bridge. Het is de laatste keer dat Jimi Hendrix in Amerika optreedt.

 

In de Electric Lady Studio in New York werkt Jimi Hendrix op 22 augustus 1970 aan Belly Button Window. Dit is het laatste nummer dat hij voor het album Cry Of Love opneemt. Deze LP wordt na zijn dood uitgebracht.

 

Op 26 augustus 1970 wordt Electric Ladyland Studio van Jimi Hendrix in New York officieel geopend. Een dag later vliegt hij naar Engeland.

 

30 augustus 1970 is de laatste dag, van de derde editie van het vijf dagen durende festival op het eiland Wight. Optredende artiesten zijn Kris Kristofferson, John Sebastian, Ralph McTell, Good News, Heaven, The Free, Donovan, Pentangle, Hawkwind, The Moody Blues, Jethro Tull, Joan Baez, Leonard Cohen, Richie Havens en The Cry Of Love Band van Jimi Hendrix.

 

Tijdens een optreden in Aarhus in Denemarken verlaat Jimi Hendrix op 2 september 1970 na drie liedjes het podium. Hij heeft last van een grote slaappillen die hij heeft genomen.

 

Op 6 september 1970 speelt The Cry Of Love Band op het Fenham Festival in West-Duitsland. Ook al voelt hij zich niet lekker en ziet hij er slecht uit, toch maakt Jimi Hendrix het optreden helemaal af. De volgende dag vliegt hij naar Londen.

 

Journalist Keith Altham is op 10 september 1970 op bezoek bij Jimi Hendrix in Londen voor een interview dat later verschijnt in de het Britse muziektijdschrift Melody Maker. Het is Jimi Hendrix zijn laatste interview.

 

Jimi Hendrix staat op 16 september 1970 voor de allerlaatste keer op het podium. Hij treedt met Eric Burdon & War op in Ronnie Scott’s Club in Londen.

 

Op 18 september 1970 logeert Jimi Hendrix met zijn vriendin Monika Danneman in het Londense Samarkand Hotel. Zij gaan rond zeven uur ’s morgens naar bed. Monika Danneman neemt enkele pillen om te kunnen slapen. Jimi Hendrix neemt de laatste acht à negen pillen. Hij raakt buiten bewustzijn. Als zijn vriendin rond half elf wakker wordt, merkt zij dat er braaksel uit Jimi Hendrix’ neus en mond komt. Monika Danneman belt in paniek een vriend (waarschijnlijk Eric Burdon, de zanger van The Animals) om te vragen wat zij moet doen! Het hotelpersoneel belt een ambulance. Jimi Hendrix wordt rond half twaalf opgenomen in het St. Mary Abbot’s-Ziekenhuis. Hier blijkt dat hij is gestikt in zijn braaksel. Jimi Hendrix wordt op 1 oktober 1970 begraven in zijn geboorteplaats Seattle in de Amerikaanse staat Washington. Hij is 27 jaar geworden.

 

1971

Speciaal voor de Amerikaanse troepen in Vietnam beginnen op 8 maart 1971 de uitzendingen van WPAX Hanoi. Het eerste programma wordt geopend met de Jimi Hendrix-versie van The Star Spangled Banner, het Amerikaanse volkslied. Deze programma’s van Radio Hanoi, met o.a. Abbie Hoffman, worden in New York opgenomen.

 

Opnamen die Jimi Hendrix in 1965 met saxofonist Lonnie Youngblood heeft in New York heeft gemaakt, worden in maart 1971 op Maple 6004 uitgebracht. Two Great Experiences Together komt op 20 maart 1971 de Billboard-albumlijst binnen. De LP komt niet hoger dan 127.

 

Op 3 april 1971 komt Cry Of Love de Nederlandse Album Top 20 binnen. Jimi Hendrix heeft deze LP in maart 1970 in Londen en in juni en juli 1970 in de Electric Ladyland Studio in New York opgenomen. Hij wordt in Londen begeleid door bassist Billy Cox, gitarist Ken Weaver, pianist Stephen Stills, mondharmonicaspeler Paul Caruso, drummer Buddy Miles en percussionist Juma Sutan. Emeretta Marks en Arthur en Albert Allen zorgen voor de achtergrondvocalen. De LP blijft in ons land op tien steken. In Engeland is Cry Of Love goed voor een tweede plaats. In Amerika haalt dit postume album van Jimi Hendrix de rand van de top drie.

 

De live-registratie van het optreden dat Jimi Hendrix op 30 augustus 1970 tijdens het festival op het eiland Wight heeft gegeven, verschijnt in november 1971 op de LP Jimi Hendrix At The Isle Of Wight. De plaat bereikt de zeventiende plaats in de Engelse albumlijst.

 

De opnamen van het laatste Amerikaanse optreden van Jimi Hendrix op 30 juli 1970 op het Hawaiiaanse eiland Maui worden in oktober 1971 op de LP Rainbow Bridge uitgebracht. Naast de live-registratie staan er ook enkele studio-opnamen op dit album. Rainbow Bridge bereikt in januari 1972 de zestiende plaats in Engeland. In Amerika eindigt het album één plaatsje hoger. Op Rainbow Bridge staan Dolly Dagger, Earth Blues, Pali Gap, Room Full Of Mirrors, The Star Spangled Banner, Look Over Yonder, Hear My Train A Comin', Hey Baby, Izabella, Stepping Stone en de medley The Little Drummer Boy/Silent Night/Auld Lang Syne.

 

1972

Hendrix In The West komt op 5 februari 1972 de Engelse albumlijst binnen. De LP haalt de zevende plaats. In Amerika is Hendrix In The West goed voor een twaalfde plaats. Op dit album staan opnamen van concerten van Jimi Hendix in de Royal Albert Hall in Londen op 2 februari 1969, de Sport Arena in San Diego in Californië op 24 mei 1969, het Berkeley Community Theatre in Californië op 30 mei 1970 en het Eiland Of Wight-festival op 30 augustus 1970. Op Hendrix In The West staan The Queen, Seargent Pepper's Lonley Hearts Club Band, Little Wing, Red House, Johnny B. Goode, Lover Man, Blue Suede Shoes en Voodoo Chile (Slight Return).

 

Op 21 juli 1972 verschijnt Never A Dull Moment, de vijfde solo-LP van Rod Stewart. Naast eigen composities staan er covers op het album, waaronder I’d Rather Go Blind van Chicken Shack, Angel van Jimi Hendrix, Mama You Been On My Mind van Bob Dylan en Twistin’ The Night Away van Sam Cooke. Never A Dull Moment komt op 5 augustus 1972 de Engelse albumlijst binnen. De LP staat vanaf 16 september 1972 twee weken op de eerste plaats. In ons land blijft Never A Dull Moment op drie steken.

 

War Heroes, uitgebracht op Polydor 2302 020, komt op 11 november 1972 de Engelse albumlijst binnen. Op dit studio-album wordt Jimi Hendrix begeleid door Billy Cox, Buddy Miles, Juma Sultan en Jerry Velez. Op deze LP staan Bleeding Heart, Highway Chile, Tax Free, Peter Gunn, Catastrophe, Stepping Stone, Midnight, Three Little Bears, Beginning en Izabella. In Engeland bereikt War Heroes de 23ste plaats. In Amerika blijft dit album op 48 steken.

 

1973

Michael Jeffrey, voormalige manager van Jimi Hendrix in Amerika, is op 5 maart 1973 één van de achtenzestig passagiers die bij een vliegtuigongeluk in Frankrijk om het leven komen. Michael Jeffrey is onderweg naar Londen, waar hij moet verschijnen voor de rechter. De rechtszaak heeft verband met wijlen Jimi Hendrix.

 

In 1973 is in de bioscoop de documentaire-film Jimi Hendrix te zien.

De regie is in handen van Joe Boyd, John Head en Gary Weis. Veel collega’s en vrienden, waarmee Jimi Hendrix tijdens zijn leven te maken heeft gehad, zijn in deze documentaire te zien. De soundtrack met interviews uit deze film komt op 21 juli 1973 de Engelse albumlijst op 37 binnen en is na één week alweer verdwenen. In Amerika bereikt Soundtrack Recordings From The Film Jimi Hendrix de 89ste plaats in de Billboard-albumlijst.

 

1975

Crash Landing wordt in maart 1975 in Amerika op Reprise 2204 uitgebracht. In Europa ligt het album in augustus 1975 in de platenwinkels op Polydor 2310 398. Op de acht tracks op Crash Landing wordt Jimi Hendrix bijgestaan door o.a. Jeff Minnov, Billy Cox, Bob Babbit, Buddy Miles, Allan Schwartzberg, Jimmy Maeulen, Linda November, Vivian Cherry, Barbara Massey en Jeff Mironov. Op het album staan Message To Love, Somewhere Over The Rainbow, Crash Landing, Come Down Hard On Me, Peace In Mississippi, With The Power, Stone Free Again en Captain Coconut. In Amerika bereikt Crash Landing de vijfde plaats in de Billboard-albumlijst. In ons land komt de LP op 47 terecht. In Engeland blijft Crash Landing op 35 steken.

 

Na de verzamel-LP Jimi Hendrix en Crash Landing is Midnight Lighting het derde postume album dat van Jimi Hendrix in 1975 wordt uitgebracht. Op deze LP staan Trash Man, Midnight Lightning, Hear My Train, Once I Had A Woman, Gypsy Boy (New Rising Sun), Blue Suede Shoes, Machine Gun en Beginnigs. Jimi Hendrix wordt begeleid door o.a. Jeff Mironov, Lance Quinn, Bob Babbit, Alan Schwartzberg, Juma Sultan, Larry Lee, Jimmy Maculin, Maeretha Stewart, Hilda Harris, Vivian Cherry en Buddy Lucas. Midnight Lighting komt op 29 november 1975 zowel de Engelse als de Amerikaanse albumlijst binnen. In Engeland bereikt de LP de 46ste plaats. In de Billboard-albumlijst eindigt Midnight Lighting drie plaatsen hoger.

 

1977

Opnametechnicus Gary Kellgren van de Record Plant Studio in Los Angeles verdrinkt op 20 juli 1977 in het zwembad bij zijn huis in Hollywood. Hij heeft gewerkt met The Mothers Of Invention, Jimi Hendrix, John Lennon, George Harrison, Rod Stewart, Barbara Streisand en Sly & The Family Stone. Gary Kellgren is 39 jaar geworden.

 

Tieneridool Rex Smith staat op 10 november 1977 in het voorprogramma van heavy metal zanger Ted Nugent in Madison Square Garden in New York. De critici vinden het een rare combinatie. “Het is net zo gek als Jimi Hendrix die in juli 1967 in het voorprogramma van The Monkees heeft gespeeld”, schrijven zij.

 

1978

Op Reprise 2245 verschijnt in Amerika in 1978 het verzamel-album The Essential Jimi Hendrix. De LP staat vanaf 12 augustus 1978 vijftien weken in de Billboard-albumlijst. The Essential Jimi Hendrix blijft op 114 steken.

 

1979

The Essential Jimi Hendrix, Volume Two komt op 18 augustus 1979 de Billboard-albumlijst binnen. De LP bereikt de 156-ste plaats. The Essential Jimi Hendrix, Volume Two is na zeven weken uit de lijst verdwenen.

 

Retour hoofdpagina Jimi Hendrix dagboek

 

JIMI HENDRIX DAGBOEK VERVOLG

 

© Ton van Draanen, 2005.

 

Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl

 

Bronnen: Diverse internetsites; British Hit Singles van David Roberts; British Hit Albums van Paul Gambaccini, Tim en Jonathan Rice; Billboard Top Pop Singles & Albums van Joel Whitburn; Hitdossier en Albumdossier van Johan van Slooten en archief Ton van Draanen.