THE SEX PISTOLS DAGBOEK

 

1975

The Sex Pistols treden op 6 november 1975 voor de allereerste keer op. Dit live-debuut is in

St. Martin’s College Of Art in de Noord-Londense wijk Hornsey. Het voorprogramma wordt verzorgd door de groep Bazooka Joe. In die groep spelen o.a. Ricky Wernham (later bij The Motors) en Adam Ant. Het optreden van The Sex Pistols duurt slechts tien minuten.

 

1976

The Sex Pistols treden op 12 februari 1976 voor het eerst op in de Marquee Club in Londen. Het voorprogramma wordt verzorgd door

Eddie & The Hot Rods.

 

Na een optreden in The 100 Club in Londen nemen The Sex Pistols op

15 maart 1976 in de Majestic Studio in Clapham hun eerste demo op.

 

In de Assembly Hall in de Londense wijk Walthamstow wordt op 17 juni 1976 opgetreden door Kilburn & The High Roads, The Sex Pistols en The Stranglers. Dit is de laatste keer dat Ian Dury als zanger van Kilburn & The High Roads op het podium staat. Niet veel later begint hij zijn eigen succesvolle band Ian Dury & The Blockheads.

 

In The Black Swan in het Engelse Sheffield maakt The Clash op 4 juli 1976 hun podiumdebuut. Zij spelen in het voorprogramma van The Sex Pistols.

 

The Damned maken op 6 juli 1976 hun podiumdebuut als voorprogramma van The Sex Pistols in de 100 Club in Londen.

 

The Buzzcocks maken op 20 juli 1976 hun podium-debuut in The Lesser Free Trade Hall in Manchester. Zij staan in het voorprogramma van

The Sex Pistols en The Damned. Onder het publiek bevinden zich o.a. Morrissey, Bernard Sumner, Peter Hook en Mark E. Smith.

De entree is één pond sterling.

 

The Sex Pistols staan op 7 augustus 1976 op het omslag van het Engelse muziekweekblad Melody Maker. Het is de eerste keer dat de punk-groep de voorkant van een tijdschrift siert.

 

The Sex Pistols, The Clash en The Buzzcocks treden op 29 augustus 1976 op in The Screen On The Green in Londen.

 

Op 20 september 1976 treden The Sex Pistols op in het programma

So It Goes van Granada-TV. Zij spelen Anarchy In The UK.

 

The Sex Pistols tekenen op 10 oktober 1976 een platencontract bij EMI Records. Een dag later neemt de groep rond zanger Johnny Rotten de eerste single Anarchy In The UK op.

 

Platenmaatschappij EMI brengt op 19 november 1976 Anarchy In The UK van The Sex Pistols op de markt. Deze debuut-single (EMI 2566) komt op

18 december 1976 de Engelse hitparade binnen. Hij komt niet verder dan de 38ste plaats. Het is

de enige single die de Londense punkband voor EMI heeft opgenomen.

In 1977 tekenen The Sex Pistols een contract bij Virgin Records van Richard Branson.

 

In de Wessex Studios in Londen nemen The Sex Pistols op 26 december 1976 God Save The Queen op. De single (Virgin VS 181) komt op 4 juni 1977 de Engelse hitparade binnen. God Save The Queen bereikt de tweede plaats.

 

Nadat drie eerdere optredens zijn afgelast, beginnen The Sex Pistols op

6 december 1976 aan een tournee door Engeland. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Damned, The Clash en de Amerikaanse groep The Heartbreakers.

 

1977

EMI Records verbreekt op 6 januari 1977 het contract met The Sex Pistols. De platenmaatschappij betaalt de groep een oprotpremie van veertigduizend pond.

 

The Sex Pistols beginnen op 1 februari 1977 hun Europese tournee met een optreden in België.

 

Op 5 maart 1977 wordt bassist Glen Matlock door Johnny Rotten The Sex Pistols uitgezet. Hij wordt vervangen door John Beverly, een vriend van Johnny Rotten. Die wordt berucht als Sid Vicious.

 

The Sex Pistols tekenen, voor de hekken van Buckingham Palace in Londen, op 10 maart 1977 een contract met A&M Records. Negen dagen later wordt de punk-groep alweer door de platenmaatschappij aan de kant gezet.

 

God Save The Queen (Virgin VS 181) komt op

4 juni 1977 de Engelse hitparade binnen. De single is op 26 december 1976 in de Wessex Studios in Londen opgenomen. God Save The Queen bereikt de tweede plaats.

 

Sex Pistols-zanger Johnny Rotten wordt op 18 juni 1977 in Noord-Londen in elkaar geslagen door baldadige jongeren die het een schande vinden dat de groep de single God Save The Queen heeft uitgebracht. Een dag later wordt Sex Pistols-drummer Paul Cook in de Londense ondergrondse met een stalen pijp bewerkt.

 

Eén dag nadat zanger Johnny Rotten van The Sex Pistols in elkaar is geslagen vanwege de single God Save The Queen, wordt bassist Paul Cook op 19 juni 1977 bij de ondergrondse van Shepherds Bush in Londen door zes mannen bewerkt met stalen buizen en messen. Met vijftien steekwonden en een diepe wond aan zijn hoofd wordt Paul Cook in een ziekenhuis behandeld. Ook dit keer is het te doen om God Save The Queen, de omstreden nieuwe single van The Sex Pistols.

 

Pretty Vacant, de derde single van The Sex Pistols, wordt op 2 juli 1977 uitgebracht op Virgin VS 184. De single komt een week later de Engelse hitparade binnen. Pretty Vacant haalt de zesde plaats.

 

Ondanks de boycot van de radio-afdeling van de BBC is op 14 juli 1977 een videoclip van Pretty Vacant van The Sex Pistols in het BBC-televisieprogramma Top Of The Pops te zien.

 

Sid Vicious, de bassist van The Sex Pistols, wordt op 2 augustus 1977 in Londen veroordeeld tot een boete van 125 pond sterling. In september 1976 heeft hij met een mes lopen zwaaien tijdens het 100 Club Punk Festival.

 

Platenmaatschappij EMI neemt op 9 augustus 1977 The Tom Robinson Band onder contract. Het label is nogal terughoudend bij het contracteren van new wave-groepen na de slechte ervaringen met The Sex Pistols.

 

The Sex Pistols beginnen op 19 augustus 1977 aan hun eerste Engelse tournee. De groep speelt onder verschillende schuilnamen. Zodoende hopen zij te voorkomen dat zij door zaaleigenaren van tevoren al worden geweerd. Meestal kiezen zij The Spots als schuilnaam.

 

Holidays In The Sun komt op 22 oktober 1977 de Engelse hitparade binnen. De single is uitgebracht op Virgin VS 191. Holidays In The Sun bereikt de achtste plaats.

 

De langspeelplaat Never Mind The Bollocks Here’s The Sex Pistols komt op

12 november 1977 op de eerste plaats van de Engelse albumlijst binnen. Op de LP staan Holidays in the Sun, Bodies, No Feelings, Liar, Problems, God Save The Queen, Seventeen, Anarchy in the UK, Submission, Pretty Vacant, New York en E.M.I. Never Mind The Bollocks Here’s The Sex Pistols staat weken bovenaan in Engeland. In Amerika komt de LP niet verder dan 106 in de Billboard-albumlijst.

 

Twee dagen voordat zij in Saturday Night Live, de tv-show van NBC moeten optreden, mogen The Sex Pistols op 15 december 1977 Amerika niet in omdat alle vier leden (Johnny Rotton, Paul Cook, Sid Vicious en Steve Jones) een strafblad hebben.

 

1978

The Sex Pistols beginnen op 5 januari 1978 aan een tournee door Amerika. Het eerste concert is voor slechts vijfhonderd fans in Atlanta in Georgia. Deze tournee eindigt op 18 januari 1978 in San Francisco. Een dag later maakt zanger Johnny Rotten bekend dat de groep wordt opgedoekt.

 

Sid Vicious loopt op 16 januari 1978 door een glazen deur in een hotel in San Francisco. Niet veel later wordt hij met spoed naar een ziekenhuis overgebracht, omdat de bassist van The Sex Pistols een overdosis heeft genomen.

 

Sid Vicious en zijn vriendin Nancy Spungen worden op 22 februari 1978 in New York gearresteerd omdat zij in bezit zijn van harddrugs.

 

Manager Malcolm McLaren geeft op 3 juni 1978 een officiële verklaring uit waarin staat dat The Sex Pistols zonder Johnny Rotten verder gaan.

 

Van The Sex Pistols wordt op 30 juni 1978 My Way op Virgin 15 707 uitgebracht. Bassist Sid Vicious neemt de zang voor zijn rekening. Het intro van deze versie wordt “gezongen” door Ronald Biggs. Op 8 augustus 1963 is hij de leider van een groep bankrovers die uit een trein van Glasgow naar Londen 2,6 miljoen pond buitmaakt. Ronald Biggs wordt opgepakt, maar hij weet op 8 juli 1965 uit de gevangenis te ontsnappen. Hij vlucht naar Brazilië. Omdat hij ernstig ziek is, keert Ronald Biggs op 7 mei 2001 terug naar Engeland waar hij onmiddellijk achter de tralies verdwijnt. Op de andere kant van My Way staat No One Is Innocent. De ondertitel is A Punk Prayer By Ronald Biggs. Op de hoes staat dat de B-kant afkomstig is uit The Great Rock’n’Roll Swindle. Deze film van Julien Temple gaat in 1979 in première. De hoofdrollen worden vertolkt door Malcolm McLaren, Ronald Biggs en The Sex Pistols - Steve Jones, Sid Vicious, Paul Cook en Johnny Rotten.

 

De BBC-leiding besluit op 13 juli 1978 dat No One Is Innocent niet op de radio mag worden gedraaid. Ondanks deze boycot bereikt de single de zevende plaats in de Engelse hitparade.

 

Johnny Rotten, ex-zanger van The Sex Pistols, richt op 25 juli 1978 de groep PiL (Public Image Limited) op. In deze groep zitten verder Jah Wobble, Jim Walker en ex-Clash-gitarist Keith Levine.

 

Ex-bassist Sid Vicious staat op 22 augustus 1978 in de Electric Ballroom in Londen voor de laatste keer op het podium met The Rat Scabies, Glen Matlock en zijn vriendin Nancy Spungen. Elvis Costello, Blondie, Joan Jett, The Slits en Captain Sensible zitten in het publiek.

 

In het Rikers Island Detention Center in New York probeert Sid Vicious op 23 oktober 1978 zelfmoord te plegen. De ex-bassist van The Sex Pistols zit hier vast na de moord op zijn vriendin Nancy Spungen op 11 oktober 1978.

 

Public Image de eerste single van PiL, de nieuwe groep van Johnny Rotten, komt op 21 oktober 1978 de Engelse hitparade binnen. Public Image haalt de negende plaats.

 

Op 6 december 1978 maakt Sid Vicious van The Sex Pistols in de Hurrah Club in New York ruzie met Todd Smith. Hij gooit een glas bier in het gezicht van deze broer van zangeres Patti Smith en hij geeft hem een paar rake klappen. Sid Vicious is net op borgtocht vrijgelaten na de moord op zijn vriendin Nancy Spungen op 11 oktober 1978. Op 7 december 1978 verdwijnt Sid Vicious opnieuw achter de tralies.

 

Public Image, het album van PiL, komt op

23 december 1978 de Engelse albumlijst binnen.

De LP komt niet verder dan 22.

 

1979

In New York begint op 2 januari 1979 de rechtszaak tegen Sid Vicious. De ex-bassist van The Sex Pistols wordt ervan verdacht in oktober 1978 zijn vriendin Nancy Spungen te hebben vermoord. Nog vóór de rechtszaak is afgelopen, overlijdt Sid Vicious op 2 februari 1979 aan een overdosis heroïne. Hij is 21 jaar geworden. De levensstijl van Sid Vicious en Nancy Spungen is in 1986 verfilmd door Alex Cox in Sid And Nancy – Love Kills! met Gary Oldham en Chloe Webb in de hoofdrollen.

 

Something Else, met op de B-kant Friggin’ In The Riggin’ komt op 3 maart 1979 de Engelse hitparade binnen. De single (Virgin VS 240) bereikt de derde plaats.

 

De soundtrack van de film The Great Rock’n’Roll Swindle komt op 10 maart 1979 de Engelse albumlijst binnen. De LP bereikt de zevende plaats. Op de soundtrack staan God Save the Queen (Symphony), Rock Around the Clock, Johnny B. Goode, Road Runner, Black Arabs, Anarchy in the UK, Whatcha Gonna Do About It?, Who Killed Bambi?, Silly Thing, Substitute, Don't Give Me No Lip Child, (I'm Not Your) Steppin' Stone, Lonely Boy, Something Else, Anarchie Pour Le UK, Einamal War Belsen Bortrefflich, Einmal War Belsen Wirflich Bortrefflich, No One Is Innocent, My Way en C'mon Everybody.

 

Silly Thing is de tweede single van The Sex Pistols die in 1979 de Engelse Top 10 haalt. Silly Thing (Virgin VS 256) bereikt de zesde plaats.

 

C’mon Everybody, een cover van de hit van Eddie Cochran uit de jaren vijftig, komt op 30 juni 1979 de Engelse hitparade binnen. Deze single (Virgin VS 272) van The Sex Pistols is goed voor een derde plaats.

 

Death Disco is de tweede single van PiL die op 7 juli 1979 de Engelse hitparade binnenkomt. De single (Virgin VS 274) blijft op twintig steken.

 

De langspeelplaat Some Product – Carri On Sex Pistols komt op 11 augustus 1979 de Engelse albumlijst binnen. De LP haalt de zesde plaats. Op Some Product – Carri On Sex Pistols staan Very Name "Sex Pistol, From Beyond The Grave, Big Tits Across America, Complex World Of John, Sex Pistols Will Play, Is The Queen A Moron? en Fucking Rotter.

 

The Great Rock ‘n’ Roll Swindle van The Sex Pistols komt op 13 oktober 1979 de Engelse hitparade binnen. Deze single is op Virgin VS 290 uitgebracht. The Great Rock ‘n’ Roll Swindle komt niet verder dan 21.

 

Een week later komt Memories van PiL de Engelse hitparade binnen.

Deze single komt niet verder dan de zestigste plaats.

 

1980

De langspeelplaat Flogging A Dead Horse van The Sex Pistols komt op 16 februari 1980 de Engelse albumlijst binnen. Op deze verzamel-LP staan Anarchy In The UK, I Wanna Be Me, God Save The Queen, Do You No Wrong, Pretty Vacant, No Fun, Holidays In The Sun, No One Is Innocent, My Way, Something Else, Silly Thing, C'mon Everybody, (I'm Not Your) Stepping Stone en The Great Rock 'N' Roll Swindle. Flogging A Dead Horse komt niet hoger dan 23.

 

Second Edition van PiL komt op 10 mei 1980 de Billboard-albumlijst binnen. De LP komt niet hoger dan 171.

 

(I’m Not Your) Stepping Stone van The Sex Pistols komt op 14 juni 1980 de Engelse hitparade binnen. De single, uitgebracht op Virgin VS 1431, haalt de 21ste plaats. (I’m Not Your) Stepping Stone is een compositie van Tommy Boyce en Bobby Hart. W.C. Fields Memorial Electric String Band is de eerste groep die het liedje opneemt. The Monkees nemen het in 1966 op voor de B-kant van de nummer 1-hit I’m A Believer. (I’m Not Your) Stepping Stone bereikt de twintigste plaats in de Amerikaanse hitparade.

 

De voormalige zanger van The Sex Pistols, John Lydon, wordt op 6 oktober 1980 in de Ierse hoofdstad Dublin gearresteerd nadat hij in een café is betrokken bij een vechtpartij. Hij zou een andere bezoeker hebben “mishandeld”.

 

1981

Op 4 april 1981 komt Flowers Of Romance van PiL de Engelse hitparade binnen. De single, uitgebracht op Virgin VS 397, komt niet hoger dan 24.

 

Het album The Flower Of Romance komt op 30 mei 1981 de Billboard-albumlijst binnen. Hij komt niet hoger dan 114. Na vier weken is

The Flower Of Romance uit de Amerikaanse hitparade verdwenen.

 

1985

This Is Not A Lovesong van PiL komt op 17 september 1983 de Engelse hitparade binnen. De single (Virgin VS 529) bereikt de vijfde plaats.

In ons land komt This Is Not A Lovesong op 10 december 1983 de Top 40 binnen. De single blijft op zeventien steken.

 

1986

De levensstijl van Sid Vicious en Nancy Spungen is in 1986 verfilmd door Alex Cox in Sid And Nancy – Love Kills! met Gary Oldham en Chloe Webb in de hoofdrollen. David Hayman speelt Sex Pistols-manager  Malcolm McLaren en Andrew Schofield kruipt in de huid van Johnny Rotten

 

John Lydon, Steve Jones, Paul Cook en de moeder van de overleden Sid Vicious eisen bij het hoger gerechtshof op 13 januari 1986 van Malcolm McLaren, de voormalige manager van The Sex Pistols, een miljoen pond aan achterstallige royalties. Beide partijen treffen een schikking buiten de rechtszaal.

 

De langspeelplaat ALBUM van PiL komt op 8 maart 1986 de Billboard-albumlijst binnen. Hij komt niet hoger dan 116.

 

1987

Happy? is een album van PiL die op 24 oktober 1987 de Billboard-albumlijst binnenkomt. Hij blijft op 169 steken.

 

1988

Elf jaar nadat Never Mind The Bollocks van The Sex Pistols is uitgebracht, bereikt de LP op 28 januari 1988 de gouden status. Er zijn 500.000 exemplaren van verkocht.

 

1989

NINE van PiL komt op 3 juni 1989 de Billboard-albumlijst binnen. De CD bereikt een teleurstellende plaats. NINE komt niet hoger dan 106.

 

1992

Anarchy In The UK wordt in september 1992 opnieuw in Engeland uiitgebracht op Virgin VS 1431. De single komt op 3 oktober 1992 de Engelse hitparade binnen. Anarchy In The UK blijft op 33 steken. In 1976 was de single goed voor een 38ste plaats.

 

Kiss This is een verzamel-CD van The Sex Pistols die op 17 oktober 1992 de Engelse albumlijst binnenkomt. De CD blijft op tien steken.

 

Ook Pretty Vacant verschijnt opnieuw op de markt. De single (Virgin VS 1448) komt op 5 december 1992 de Engelse hitparade binnen. Hij komt niet hoger dan 56.

 

1993

Open Up is een solo-single van Johnny Rotten die hij onder zijn eigen naar Johnny Lydon in november 1993 uitbrengt. Open Up haalt een dertiende plaats in de Engelse hitparade.

 

1996

Twintig jaar nadat The Sex Pistols uit elkaar zijn gegaan, maken zij op

18 maart 1996 in Londen bekend dat zij weer zullen optreden.

 

The Sex Pistols staan op 21 juni 1996 weer op de planken. Voor 15.000 fans wordt er een reünieconcert in het Finse Helsinki gegeven. Zanger Johnny Rotten vindt het publiek nogal rustig. Hij roept: “I can’t hear you” (“Ik kan jullie niet horen”). Als respons krijgt hij een regen van flessen naar zijn hoofd geslingerd! De show wordt onderbroken om de glasscherven op het podium op te ruimen. Johnny Rotten en zijn drie maatjes krijgen naar verluidt ieder anderhalf miljoen dollar voor een serie reünieconcerten.

 

Na eerdere problemen tijdens de reünieconcerten van The Sex Pistols gaat het op 28 juni 1996 weer mis in Kopenhagen. Na vijftien minuten breekt zanger Johnny Rotten het optreden af, omdat er met flessen naar het toneel wordt gegooid. “Vroeger werden die altijd teruggegooid”, merkt een fan op.

 

Een live-versie van Pretty Vacant wordt in juli 1996 op Virgin America VUSCD 113 uitgebracht. De single komt op 27 juli 1996 de Engelse hitparade binnen. Hij blijft op achttien steken.

 

1997

Sun is de titel van een single van Johnny Lydon die op 2 augustus 1997 de Engelse hitparade binnenkomt. Hij staat slechts één week op 42 genoteerd.

 

1999

Malcolm McLaren kondigt op 16 december 1999 aan dat hij zich kandidaat zal stellen voor het gekozen burgemeesterschap van Londen. In zijn verkiezingsprogramma staat dat hij het gebruik van marihuana wil legaliseren en dat de kroegen in Londen de hele nacht open mogen blijven en niet om elf uur hoeven te sluiten. De oud-manager van The Sex Pistols haalt drie maanden later niet genoeg stemmen om de verkiezingen te winnen.

 

OP DE INHOUDELIJKE CONTENT VAN DEZE WEBSITE RUST COPYRIGHT. ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VAN DE WEBMASTER, PER EMAIL TE BEREIKEN OP TON.VANDRAANEN@QUICKNET.NL, IS HET OVERNEMEN VAN TEKSTEN EN GEGEVENS NIET TOEGESTAAN.

 

© Ton van Draanen, 2005.

 

Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl