THE BEATLES DAGBOEK OKTOBER

 

1957

Op 18 oktober 1957 treedt Paul McCartney voor het eerst met The Quarrymen op. Hij maakt zijn podiumdebuut in The New Clubmoor Hall in Liverpool.

 

1959

In de Casbah Club in Liverpool treden The Quarrymen en The Blackjacks in oktober 1959 geregeld op. In The Blackjacks spelen o.a. Pete Best en Ken Brown.

 

Op 31 oktober 1959 doen The Quarrymen mee aan de talentenjacht van Carrol Levis. Hiervoor veranderen zij hun naam in Johnny & The Moondogs.

 

1960

In de Akustik Studio in Hamburg worden op 15 oktober 1960 opnamen gemaakt door The Beatles en Rory Storme & The Hurricanes. Zij nemen o.a. Fever, September Song en Summertime op.

 

Op 16 oktober 1960 wordt het contract van The Beatles met Bruno Koschmider met 2½ maand verlengd. Zij blijven spelen in de Kaiserkeller in Hamburg. Daar leren zij op 28 oktober 1960 Astrid Kirchherr, Jürgen Vollmer en Klaus Voormann kennen.

 

1961

John Lennon en Paul McCartney zijn van 29 september 1961 tot 14 oktober 1961 op vakantie in Parijs. Zij gaan op 9 oktober 1961 op bezoek bij Jürgen Vollmer die al een tijd in de Franse hoofdstad woont. Hij kamt het haar van John en Paul voor het eerst in “Beatlestijl”.

 

Op 28 oktober 1961 vraagt een zekere Raymond Jones in de platenwinkel NEMS van Brian Epstein in Liverpool naar de single My Bonnie van The Beatles. Brian heeft de plaat niet op voorraad, maar hij belooft hem te bestellen. Hij ontdekt dat de single in Duitsland is opgenomen en dat The Beatles een groep uit Liverpool is die geregeld in deplaatselijke club The Cavern optreedt.

 

1962

Op 1 oktober 1962 tekenen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr een contract voor vijf jaar met manager Brian Epstein. Het is hun eerste wettig geldige contract, omdat ook de vaders van de minderjarige George en Paul hun handtekeningen onder het contract zetten.

 

Op 3, 7, 8, 10, 13 en 17 oktober 1962 treden The Beatles op in The Cavern in Liverpool.

 

In Engeland wordt op 5 oktober 1962 op Parlophone R 4949 Love Me Do, met op de B-kant P.S. I Love You, van The Beatles uitgebracht. De compositie van John Lennon en Paul McCartney is op 4 en 11 september 1962 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. De plaat is geproduceerd door George Martin. Op 11 oktober 1962 komt Love Me Do de Engelse hitparade binnen op nummer 47. Hij komt uiteindelijk niet verder dan een zeventiende plaats.

 

Op 6 oktober 1962 houden The Beatles tussen vier uur en half vijf ’s middags een signeer-sessie in Dawson’s Music Shop in Widnes.

 

Vijf jaar nadat hij is gestopt met optreden, geeft Little Richard op 12 oktober 1962 een comeback-optreden in de Tower Ballroom in New Brighton bij Liverpool. Billy J. Kramer & The Dakotas, The Undertakers, Rory Storme & The Hurricanes en The Beatles staan in het voorprogramma. The Beatles zijn al jaren grote bewonderaars van Little Richard. Paul McCartney is dan ook erg blij als de Amerikaanse zanger hem zijn beroemde kreet Hoooop! leert.

 

The Beatles maken op 17 oktober 1962 hun televisiedebuut. Zij zijn te zien in People And Places van de Engelse zender Granada. De opnamen zijn gemaakt in The Cavern in Liverpool. The Beatles zingen Some Other Guy.

 

Op 25 oktober 1962 zijn The Beatles in Manchester voor opnamen van

het BBC-radioprogramma Teenagers’ Turn. Drie dagen later doet de groep een show in het Empire Theatre in Liverpool. Zij treden op met Little Richard, Craig Douglas en ex-Shadows-bassist Jet Harris.

 

The Beatles vliegen op 30 oktober 1962 naar Hamburg. Zij zullen van 1 t/m 14 november optreden in de Star Club in de Duitse havenstad.

 

1963

In oktober 1963 gaan The Beatles, in navolging van Brian Epstein, in Londen wonen om dichter bij the scene te zijn. Londen is de stad waar het allemaal gebeurt, vinden The Beat­les. Om voortdurend van Liverpool naar Londen te reizen wordt een beetje te vermoeiend. John, Cynthia en hun zoon Julian betrekken een huis aan Emperor’s Gate in de wijk Kensington. George en Ringo gaan samen in een huis aan Williams Mews in Knightsbridge wonen. Paul McCartney betrekt een kamer in het ouderlijk huis van zijn verloofde Jane Asher op 57 Wimpolo Street.

 

Ringo Starr is op 3 oktober 1963 in Southend-on-Sea waar The Everly Brothers, Bo Diddley en The Rolling Stones optreden. Overdag werkt Ringo Starr in Abbey Road studio 2 in Londen aan I Wanna Be Your Man dat op het nieuwe album With The Beatles komt te staan.

 

Cilla Black staat op 4 oktober 1963 in het voorprogramma van Gerry & The Pacemakers in het Odeon Theater in Lewisham. Het is haar eerste optreden voor een groot publiek.

 

Op 5 oktober 1963 beginnen The Beatles aan een korte tournee door Schotland. Het eerste optreden is in de Concert Hall in Glasgow. De volgende avond is er een show in het Regal Theater in Kirkcaldy. Op 7 oktober 1963 in de Caird Hall in Dundee.

 

Op 8 en 9 oktober 1963 zijn The Beatles in Londen. Op 8 oktober bezoeken zij een concert van Roland Kirk. Op 9 oktober worden er tv-opnamen gemaakt voor The Ken Dodd Show.

 

In Engeland bereikt She Loves You van The Beatles op 11 oktober 1963 de gouden status. Dezelfde avond wordt er een show gegeven in het Trendham Gardens in Stoke.

 

The Beatles treden op 13 oktober 1963 op in het tv-programma Sunday Night At The London Palladium van ATV. Zij zingen I Want To Hold Your Hand, This Boy, All My Loving, Money en Twist And Shout. Duizenden fans belegeren de schouwburg en schreeuwen buiten zo hard om The Beatles dat het lawaai binnen in het theater te horen is en zo via de televisie de Engelse huiskamers binnendringt. Vijftien miljoen mensen kijken naar Sunday Night At The London Palladium. De pers kan niet meer om het fenomeen Beatles heen. De volgende dag spreken de Engelse kranten voor het eerst van Beatlemania.

 

In het kader van hun tournee door Schotland spelen The Beatles op

15 oktober 1963 in het Floral Theatre in Southport.

 

Fans blokkeren op 17 oktober 1963 Bond Street in Londen als Paul McCartney er gaat lunchen met een meisje dat een Why I Like The Beatles-wedstrijd heeft gewonnen.

 

Op 18 oktober 1963 wordt de tournee door Schotland afgesloten met een optreden in de Music Hall in Shrewsbury.

 

In Abbey Road studio 2 wordt op 17 oktober 1963 aan de opnamen van I Want To Hold Your Hand en This Boy begonnen. De nummers worden gebruikt voor de nieuwe single die op 29 november 1963 op Parlophone R 5084 wordt uitgebracht. Samen met technicus Norman Smith nemen The Beatles op 17 oktober 1963 voor het eerst een speciale kerstplaat voor de leden van de Engelse fanclub op. De humoristisch bedoelde teksten zijn geschreven door perschef Tony Barrow.

 

The Beatles zijn op 29 oktober 1963 in Birmingham voor opnamen van het ABC-televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Buiten staan zo’n drieduizend schreeuwende fans.

 

Van 24 t/m 30 oktober 1963 zijn The Beatles in Zweden voor vijf concerten en een televisieopname.

 

1964

Op 4 oktober 1964 haalt Ringo Starr zijn rijbewijs en koopt hij een mooie Facel Vega sportwagen. Dezelfde dag verschijnt de autobiografie A Cellarful Of Noise van Brian Epstein. Hij heeft het boek samen met zijn perschef Derek Taylor geschreven.

 

In het Granville Theatre in Londen worden op 3 oktober 1964 opnamen gemaakt voor het Amerikaanse muziekprogramma Shindig. The Beatles, Cilla Black, Tommy Quickly, The Carefrees, Karl Denver en Sandie Shaw treden op. The Beatles zingen Kansas City, I’m A Loser, Boys en The House Of The Rising Sun. Deze opnamen worden op 7 oktober 1964 op de Amerikaanse televisie weggelaten. The House Of The Rising Sun in de uitvoering van The Beatles wordt niet uitgezonden, waarschijnlijk omdat The Animals een grote hit hebben met dit nummer.

 

The Beatles zijn van 6 t/m 18 oktober 1964 in de Abbey Road Studio in Londen om de opnamen van het album Beatles For Sale af te ronden en een nieuwe single op te nemen. Op 6 oktober 1964 wordt Eight Days A Week opgenomen en wordt er begonnen aan I Feel Fine. She’s A Woman wordt op 8 oktober 1964 opgenomen. I Feel Fine en She’s A Woman verschijnen op 27 november 1964 op Parlophone R 5200. In elf dagen tijd worden er één miljoen exemplaren van verkocht. De LP Beatles For Sale ligt vanaf 4 december 1964 in de platenwinkel.

 

Op 9 oktober 1964 beginnen The Beatles aan een nieuwe tournee door Groot-Brittannië die tot 10 november 1964 zal duren. Tijdens de tournee staan zij samen met de volgende sterren op de planken: Tommy Quickly, Bob Bain, Sounds Incorporated, Michael Haslam, The Remo Four, The Rustiks en de Amerikaanse zangeres Mary Wells. Het eerste optreden is in het Gaumont Theatre in Bradford. Het laatste is in de Colston Hall in Bristol.

 

De single If I Fell/And I Love Her komt op 10 oktober 1964 de Nederlandse hitparade binnen. Hij bereikt uiteindelijk de derde plaats.

 

1965

Brian Epstein is op 2 oktober 1965 in Amsterdam. Tijdens het Grand Gala Du Disque in de RAI neemt hij uit handen van Guus Oster een Edison in ontvangt voor het album Beatles For Sale.

 

The Beatles keuren op 3 oktober 1965 het script voor hun derde film A Kind Of Loving af.

 

Op 4 oktober 1965 neemt de Engelse zangeres Alma Cogan een cover-versie van Eight Days A Week op. John Lennon en Paul McCartney zijn bij de opname aanwezig.

 

Yesterday bereikt op 9 oktober 1965 de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. De single is op 25 september 1965 de Billboard Hot 100 binnengekomen. Yesterday staat vier weken bovenaan. In Engeland wordt Yesterday pas in 1976 op single uitgebracht.

 

Marianne Faithfull neemt op 9 oktober 1965 een cover-versie van Yesterday op. Haar versie van deze compositie van Paul McCartney wordt op 22 oktober 1965 op Decca F 12268 uitgebracht. De single komt op 4 november 1965 de Engelse hitparade binnen. Hij blijft steken op de 36-ste plaats.

 

In Amerika worden op 11 oktober 1965 twee singles van The Beatles uitgebracht. Op Capitol Starline 6062 verschijnen de nummers Love Me Do en P.S. I Love You. Op Capitol Starline 6066 staan Boys en Kansas City – Hey Hey Hey Hey.

 

Op 12 oktober 1965 wordt in de Abbey Road Studio in Londen begonnen aan de opnamen van het album Rubber Soul. In studio 2 nemen The Beatles op 12 oktober Run For Your Life en Norwegian Wood op. George Harrison is op Norwegian Wood voor het eerst op sitar te horen. Op 8 november 1965 zijn The Beatles klaar met de opnamen van Rubber Soul. De LP wordt op 3 december 1965 uitgebracht.

 

Op 16 oktober en 20 oktober 1965 wordt er gewerkt aan een nieuwe single. Het zijn de nummers We Can Work It Out en Day Tripper. De single wordt tegelijk met de LP Rubber Soul op 3 december 1965 uitgebracht.

 

Op Buckingham Palace in Londen spelt Koningin Elizabeth II op 26 oktober 1965 The Beatles hun MBE-onderscheiding op. Bij aankomst op het paleis speelt een militaire kapel Can’t Buy Me Love in marstempo. Na de ceremonie geven The Beatles een persconferentie in het Savile Theatre in Londen.

 

Op 30 oktober 1965 komt Yesterday de Veronica Top 40 binnen. Vanaf 13 november 1965 staat de single zes weken op de eerste plaats.

 

1966

Ringo Starr en zijn vrouw Maureen zijn vanaf 20 september 1966 in Spanje waar zij John Lennon gezelschap houden bij de opnamen van de film How I Won The War. Op 8 oktober 1966 zijn de opnamen afgerond en vliegen Ringo en Maureen door naar Malaga voor een korte vakantie. John Lennon keert terug naar Londen. Drie dagen later bezoeken John en Cynthia Lennon een concert van Ben E. King in Londen.

 

Op 14 oktober 1966 begint Paul McCartney met het schrijven van muziek voor de film The Family Way. Om inspiratie op te doen gaat hij op vakantie naar Kenia.

 

1967

The Beatles beginnen op 2 oktober 1967 in Abbey Road studio 2 in Londen aan de opname van Hello Goodbye. Op 19 oktober 1967 wordt de laatste hand aan het nummer gelegd. De werktitel luidt Hello Hello. Op 24 november 1967 wordt op Parlophone R 5655 Hello Goodbye uitgebracht. Op de B-kant staat I Am The Walrus. Dat is één van de nummers uit de tv-film Magical Mystery Tour. De single komt op 2 december 1967 de Veronica Top 40 binnen. Vanaf 16 december 1967 staat Hello Goodbye vier weken op de eerste plaats.

 

George Harrison en John Lennon zijn op 4 oktober 1967 te gast in de show van David Frost die rechtstreeks vanuit de Wembley studio’s in Londen wordt uitgezonden op de Engelse televisie. De twee Beatles zijn al op 29 september 1967 in het programma geweest om met David Frost over meditatie en het gebruik van drugs te praten. Het Engelse publiek heeft dit gesprek zo interessant gevonden dat David Frost besluit om John en George op 4 oktober 1967 terug te vragen.

 

The Beatles slaan op 7 oktober 1967 een aanbod van één miljoen dollar van de Amerikaanse concertpromotor Sid Bernstein af voor een optreden in het Shea Stadium in New York.

 

United Artists brengt op 13 oktober 1967 de single How I Won The War van Musketeer Gripweed And The Third Troop uit. Musketeer Gripweed is John Lennon. De single uitsluitend alleen uit dialogen uit de film How I Won The War.

 

Op 18 oktober 1967 gaat in het Pavillion Cinema in Londen de film How I Won The War in première. De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Michael Crawford en John Lennon. Het script is geschreven door Charles Wood naar het boek van Patrick Ryan. Richard Lester heeft How I Won The War geregisseerd. De film is in september 1966 in o.a. Duitsland en Spanje opgenomen. Alle vier de Beatles zijn bij de première van How I Won The War aanwezig.

 

Chris Barber’s Jazz Band brengt op 20 oktober 1967 Cat Call op de markt.

Het nummer is een compositie van Paul McCartney. Het wordt geen hit.

 

1968

De hele maand oktober 1968 worden opnamen gemaakt voor The White Album. De opnamen beginnen op 1 oktober 1968 in de Trident Studio in Londen met Honey Pie en eindigen op 14 oktober 1968 in Abbey Road studio 2 met Savoy Truffle. Na de opnamen vertrekken George en Patti Harrison naar New York. Hier logeren zij twee weken bij Bob en Sara Dylan in Woodstock. Ringo Starr gaat met zijn gezin veertien dagen op vakantie naar Sardinië. The White Album wordt op 22 november 1968 uitgebracht.

 

George Harrison, Mal Evans en Jackie Lomax zijn op 17 oktober 1968 in Los Angeles voor de promotie van de nieuwe single van Jackie Lomax. In de RCA Studio begint Jackie Lomax aan de opnamen van het album Is This What You Want. De productie is in handen van George Harrison. Ringo Starr en Eric Clapton spelen mee op You’ve Got Me Thinking.

 

De politie doet op 18 oktober 1968 een inval in de flat van Ringo Starr aan Montague Square in de Londense wijk Marylebone waar op dat moment John Lennon en Yoko Ono logeren. Zij worden gearresteerd omdat er een kleine hoeveelheid marihuana wordt gevonden. Het paar wordt later op borgtocht vrijgelaten.

 

John Lennon maakt op 25 oktober 1968 bekend dat Yoko Ono in verwachting is. Niet veel later heeft Yoko een miskraam.

 

De Amerikaanse fotografe Linda Eastman en haar dochter Heather vliegen op

30 oktober 1968 naar Engeland. Zij gaan bij Paul McCartney op zijn boerderij in Schotland wonen.

 

1969

Op 2 oktober 1969 verklaart John in het Engelse muziekblad Record Mirror dat de financiële situatie van Apple, de eigen onderneming van The Beatles, er niet florissant uitziet. "Het meeste geld dat ik verdien, wordt in Apple gestoken en zie ik nooit meer terug", aldus John Lennon.

 

De nummers Something en Come Together van het album Abbey Road worden op 6 oktober 1969 op single uitgebracht. Op 18 oktober 1969 komen de nummers, onafhankelijk van elkaar, de Billboard Hot 100 binnen. Something blijft op 15 november 1969 op de derde plaats steken. Come Together staat in de week van 29 november 1969 op de eerste plaats. In Nederland komt Come Together op 25 oktober 1969 de Top 40 binnen. Hij haalt de vierde plaats.

 

Yoko Ono wordt op 9 oktober 1969 in het King’s College-ziekenhuis in Londen opgenomen waar zij voor de tweede keer een miskraam heeft.

 

In zijn radioprogramma op WKNR in Detroit begint diskjockey Russ Gibbs op 12 oktober 1969 het gerucht te verspreiden dat Paul McCartney al jaren dood zou zijn. De bewijzen voor deze theorie zouden te vinden zijn op talloze hoezen en in liedjesteksten van The Beatles. De geruchten worden snel opgepikt de pers. Overal ter wereld worden nieuwe ‘bewijzen’ gevonden, zodat het gerucht steeds sterker wordt. Volgens sommige radiostations is een zekere William Campbell de vervanger van Paul McCartney in The Beatles. Op 22 oktober 1969 geeft Paul McCartney voor het eerst commentaar op de onthullingen: “Ben ik dood? Waarom heeft niemand mij dat eerder verteld?”

 

Op 20 oktober 1969 wordt The Wedding Album van John Lennon en Yoko Ono door Apple uitgebracht. Op de A-kant staan opnamen die tijdens de bed-in in het Hilton Hotel in Amsterdam zijn gemaakt. Op de B-kant zijn John en Yoko te horen die om beurten elkaars naam zeggen.

 

Vanaf 24 oktober 1969 ligt Cold Turkey van John Lennon & The Plastic Ono Band in de platenwinkel. Op 1 november 1969 komt de single (Apple APPLES 1001) de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de veertiende plaats. In Nederland staat Cold Turkey vanaf 6 december 1969 twee weken in de Top 40.

Hij komt niet verder dan nummer 39. Cold Turkey en de B-kant Don’t Worry Kyoko zijn op 30 september 1969 door John Lennon, Yoko Ono & The Plastic Ono Band opgenomen. John heeft Cold Turkey eigenlijk met The Beatles willen opnemen, maar Paul McCartney ziet dit niet zitten. Daarom brengt hij het uit als single van The Plastic Ono Band. Die bestaat voor deze gelegenheid uit Eric Clapton, Yoko Ono, Klaus Voormann en Ringo Starr.

 

Something en Come Together worden op 31 oktober 1969 wereldwijd op Apple

R 5814 uitgebracht. Op 8 november 1969 komt de single met de dubbele A-kant de Engelse hitparade binnen. Hij blijft op de vierde plaats steken.

 

Bronnen: Diverse internet-sites. Plakboeken van Ton van Draanen. Beatles Dagboek van Har van Fulpen. The Complete Beatles Recording Sessions van Mark Lewisohn.

Top 40 Hitdossier 1956 – 2005 samengesteld door Johan van Slooten.

 

Retour hoofdpagina: The Beatles Dagboek

 

© Ton van Draanen, 2005.

 

Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl