THE BEATLES DAGBOEK DECEMBER

 

Op 14 december 1912 wordt Alfred Lennon geboren. De zeeman uit Liverpool trouwt op 3 december 1938 met Julia Stanley. Vlak na de geboorte van hun zoon John op 9 oktober 1940 verlaat hij zijn gezin om te gaan varen. Julia laat zich van Freddie scheiden en hertrouwt met John Dykin. Die schenkt haar twee dochters, Julia en Jacqueline. Als The Beatles beroemd zijn, zoekt Freddie Lennon contact met zoon John. Na negentien jaar ontmoeten vader en zoon elkaar op 1 april 1964 tijdens een twintig minuten durend gesprek in Londen. John wil verder niets met hem te maken hebben en noemt hem in interviews “een lafaard”. Freddie Lennon brengt eind 1965 de single That's My Life uit. Op de B-kant staat The Next Time You Feel Important. Ondanks een Nederlandstalige versie, wordt de single ook in ons land geen hit. In de jaren zeventig wordt de relatie tussen John en zijn vader beter. Hij koopt zelfs een huis voor hem. Als John hoort dat zijn vader kanker heeft, belt hij hem regelmatig op. Freddie Lennon overlijdt op 1 april 1976 in het General Hospital in Brighton in Engeland.

 

Op 25 december 1959 krijgt Richard Starkey van zijn ouders een drumstel als kerstcadeau. De negentienjarige Richard heeft werk als leerling-monteur.

Als Ringo Starr groeit hij uit tot één van de beste drummers in de muziekgeschiedenis.

 

De zeventienjarige George Harrison wordt op 16 december 1960 West-Duitsland uitgezet. Volgens de wet is hij te jong om in de Top Ten Club in Hamburg op te treden. Op 27 december 1960 keert de rest van The Beatles ook terug naar Engeland. Zij spelen die avond in de Litherland Town Hall.

 

The Beatles hebben op 3 december 1961 een afspraak met Brian Epstein in diens kantoor in Liverpool. Hij biedt de groep aan hun manager te worden. In zijn platenwinkel heeft Brian Epstein inmiddels al meer dan honderd geïmporteerde exemplaren van de single My Bonnie Is Over The Ocean verkocht. The Beatles hebben deze single in Hamburg met zanger Tony Sheridan op 22 juni 1961 opgenomen. In de Casbah Club in Liverpool tekenen The Beatles op 13 december 1961 het contract waardoor Brian Epstein hun manager wordt.

 

In de Casbah Club in Liverpool ondertekenen The Beatles op 13 december 1961 het contract waardoor Brian Epstein officieel hun manager wordt. Dit contract is opgesteld door Rex Malin. Alistair Taylor tekent als getuige. Brian Epstein zelf tekent niet. Later zegt hij dat hij nooit heeft willen tekenen, omdat hij The Beatles niet heeft willen verplichten bij hem te blijven als de zaken onverhoopt minder voorspoedig zouden gaan.

 

The Beatles vertrekken op 31 december 1961 door de sneeuw in een onverwarmd bestelbusje vanuit Liverpool naar Londen om hier op 1 januari 1962 auditie te doen in de studio van platenmaatschappij Decca. Het wordt een spookrit, omdat chauffeur Neil Aspinall de weg kwijtraakt. Na een reis van tien uur arriveren John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Pete Best en Neil Aspinall bij Hotel Royal op Russell Square in Londen waar zij de nacht doorbrengen.

 

Op 17 december 1962 zijn The Beatles voor het eerst bij de BBC op televisie te zien. Zij treden op in het programma People And Places.

 

The Beatles zijn vanaf 18 december 1962 voor de laatste keer in Hamburg in West-Duitsland voor een serie optredens in de Star Club. Op de Grosse Freiheitsstrasse hangt een spandoek met de tekst Willkommen Beatles. Tijdens dit verblijf maakt Kingsize Taylor een bandopname van één van de optredens van The Beatles. Die worden twintig jaar later op LP uitgebracht. Op 31 december 1962 keren The Beatles terug naar Liverpool om een dag later aan een korte tournee door Schotland te beginnen.

 

In Hamburg wordt op 19 december 1962 Bettina Huebers geboren. Haar moeder beweert dat Paul McCartney van The Beatles de vader is.

 

The Beatles treden op 2 december 1963 op in de komische tv-show The Morecambe And Wise Show van Eric Morecambe en Ernie Wise. Ze spelen This Boy, I Want To Hold Your Hand en Moonlight Bay.

 

The Beatles versturen op 6 december 1963 hun eerste Christmas Record naar de leden van hun Engelse fanclub. Op het slappe 45-toerenplaatje bedanken zij, samen met producer George Martin, hun fans voor een fantastisch jaar. De opnamen zijn op 17 oktober 1963 in Abbey Road studio 2 in Londen gemaakt.

 

The Beatles zijn op 7 december 1963 op de BBC televisie te zien als juryleden in Juke Box Jury. In dit programma mogen zij hun mening geven over recentelijk uitgebrachte singles. Kiss Me Quick van Elvis Presley is volgens The Beatles een geheide hit. Juke Box Jury wordt om vijf over zes ‘s avonds rechtstreeks uitgezonden vanuit het Empire Theatre in Liverpool als onderdeel van een tweeluik over The Beatles. Om tien over acht is de groep te zien in It’s The Beatles en ook dit komt vanuit het Empire Theatre in Liverpool.

 

She Loves You komt op 14 december 1963 de Nederlandse hitparade binnen. De single bereikt de tiende plaats.

 

Discjockey James Carroll van WWDC in Washington DC is op 17 december 1963 de eerste die I Want To Hold Your Hand van The Beatles op de Amerikaanse radio draait. Hij heeft de single van zijn vriendin, een stewardess, gekregen. De telefoon staat roodgloeiend zodat WWDC besluit de single ieder uur te draaien. Capitol Records brengt I Want To Hold Your Hand, met op de B-kant I Saw Her Standing There, op 13 januari 1964 in Amerika uit. Het wordt de eerste hit voor The Beatles in Amerika. Vanaf 1 februari 1964 staat I Want To Hold Your Hand zeven weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Het is de bestverkochte single van 1964 in het land van Uncle Sam.

 

In het Finsbury Park Astoria Theatre in Londen gaat op 24 december 1963 The Beatles Christmas Show in première. Naast de beatgroep uit Liverpool wordt er opgetreden door Rolf Harris, Billy J. Kramer & The Dakotas, The Fourmost, Tommy Quickly, The Barron Knights en Cilla Black. Na de eerste opvoering vliegen The Beatles met een gecharterd vliegtuig naar Liverpool om het kerstfeest met hun families te vieren. Op Tweede Kerstdag 1963 zijn zij terug in Londen waar tot en met 11 januari 1964 The Beatles Christmas Show wordt opgevoerd. Bijna honderdduizend fans komen hiervoor naar het Finsbury Park Astoria Theatre.

 

In Colorado wordt op 31 december 1963 Heather Louise See geboren. Zij is de dochter van Linda Eastman en John Melvin (Mel) See. Die zijn op 18 juni 1962 in Tucson in Arizona met elkaar getrouwd. In juni 1965 gaan Linda en Mel uit elkaar. De fotografe trouwt op 12 maart 1969 met Paul McCartney van The Beatles. Heather krijgt de achternaam van haar stiefvader. Linda McCartney sterft op 17 april 1998 aan borstkanker op de Eastman Ranch in Arizona. Mel See pleegt op 19 maart 2000 zelfmoord in zijn huis in Tucson. Hij lijdt aan zware depressies. Mel See is 63 jaar geworden.

 

Beatles For Sale ligt vanaf 4 december 1964 in de platenwinkel. Deze vierde LP van The Beatles is tussen 11 augustus en 18 oktober 1964 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. Het album is geproduceerd door George Martin. Norman ‘Hurricane’ Smith is de technicus. Op Beatles For Sale staan No Reply, I’m A Loser, Baby’s In Black, Rock And Roll Music, I’ll Follow The Sun, Mr. Moonlight, Kansas City/Hey Hey Hey Hey, Eight Days A Week, Words Of Love, Honey Don’t, Every Little Thing, I Don’t Want To Spoil The Party, What You’re Doing en Everybody’s Trying To Be My Baby.

 

I Feel Fine komt op 5 december 1964 de Top 50 van het Nederlandse blad Hitwezen binnen. De single bereikt de eerste plaats.

 

Op 7 december 1964 verandert George Harrison de naam van zijn muziekuitgeverij Mornyork in Harrisongs.

 

Op 24 december 1964 gaat in het Hammersmith Odeon Theatre in Londen Another Beatles Christmas Show in première. Dit jaar wordt de show tweemaal daags tot 16 januari 1965 (behalve op zondagen) opgevoerd. Jimmy Saville presenteert deze Kerstshow waaraan ook The Mike Cotton Sound, Elkie Brooks, Sounds Incorporated, Ray Fell, Freddie & The Dreamers en The Yardbirds meewerken.

 

Tijdens de tweede Another Beatles Christmas Show op 25 december 1964 in het Hammersmith Odeon in Londen wordt de vriendin van George Harrison, Patti Boyd, aangevallen door een jaloerse vrouwelijke fan. Een jaar later, op 25 december 1965, verlooft George Harrison zich met Patti Boyd.

 

Het optreden dat The Beatles op 25 november 1964 in het Playhouse Theatre in Londen hebben gegeven, wordt op 26 december 1964 door de BBC uitgezonden in het radioprogramma Saturday Club. Het programma wordt gepresenteerd door Brian Matthew. The Beatles zingen o.a. Everybody’s Trying To Be My Baby en Rock And Roll Music. Dezelfde dag zijn bij Madame Tussauds in Londen de wassen beelden van The Beatles voor het eerst aan het publiek getoond. John, Paul, George en Ringo geven hun roadmanager Neil Aspinall een Jaguar-sportauto als kerstcadeau.

 

3 december 1965 is een feestdag voor fans van The Beatles. Op die dag verschijnen de single We Can Work It Out/Day Tripper op Parlophone R 5389 en de LP Rubber Soul. Het album is te koop in mono op Parlophone PMC 1267 en in stereo op PCS 3075. Op Rubber Soul staan Drive My Car, Norwegian Wood (This Bird Has Flown), You Won’t See Me, Nowhere Man, Think For Yourself, The Word, Michelle, What Goes On, Girl, I’m Looking Through You, In My Life, Wait, If I Needed Someone en Run For Your Life. Rubber Soul is opgenomen tussen 12 oktober en 8 november 1965. Het is het laatste album van The Beatles waarvoor Norman ‘Hurricane’ Smith de techniek doet. In februari 1966 gaat hij werken bij de A&R afdeling van EMI in Londen. In januari 1967 wordt hij producer van Pink Floyd. Day Tripper is op 16 oktober 1965 in Abbey Road Studio 2 in Londen opgenomen. Hier is We Can Work It Out op 29 oktober 1965 op de band vastgelegd. De single met de dubbele A-kant komt op 25 december 1965 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 binnen. Zeven weken staan We Can Work It Out en Day Tripper op nummer één.

 

De EP Beatles Million Sellers wordt op 6 december 1965 op Parlophone GEP 8946 uitgebracht. Op deze Extended Play staan She Loves You, I Want To Hold Your Hand, Can´t Buy Me Love en I Feel Fine.

 

Met een optreden in het Capitol Theatre in Cardiff sluiten The Beatles op 12 december 1965 hun allerlaatste tournee door Engeland af. Deze tournee is op 4 december 1965 van start gegaan met een concert in de City Hall in Newcastle.

 

Tweeënhalve week nadat de LP in Engeland is verschenen, krijgen The Beatles op 24 december 1965 een gouden plaat voor het album Rubber Soul.

 

Paul McCartney viert Kerstmis in 1965 bij zijn vader in het Engelse graafschap Cheshire. Op 26 december 1965 maakt hij een ommetje op een bromfiets. Hij krijgt een ongeluk en loopt een snijwond op aan zijn mond. Diezelfde dag wordt door Radio Caroline een interview met de bassist van The Beatles uitgezonden.

 

In EMI-studio 2 van Abbey Road in Londen beginnen The Beatles op 6 december 1966 met de opnamen van Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band. When I’m Sixty-Four is het eerste nummer dat op de band wordt vastgelegd. Het is geen nieuw liedje. The Beatles hebben When I’m Sixty-Four al begin jaren zestig in de Cavern Club gespeeld. Paul wil het liedje nu opnemen, omdat zijn vader James 64 jaar is geworden in juli 1966. Within You Without You is op 3 april 1967 de laatste track die voor Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band wordt opgenomen. Op 1 juni 1967 wordt het album uitgebracht.

 

In Engeland wordt op 10 december 1966 A Collection Of Beatles Oldies (But Goldies) uitgebracht. Op de LP staan o.a. She Loves You, We Can Work It Out, Bad Boy, Yellow Submarine, Ticket To Ride en I Want To Hold Your Hand. Het is voor het eerst sinds 1963 dat The Beatles geen nieuw album rond de kerstdagen uitbrengen. In december 1966 is de groep druk bezig met de opnamen van Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

 

The Beatles beginnen op 29 december 1966 in studio 2 van Abbey Road in Londen de opnamen van Penny Lane. Op 17 januari 1967 wordt de laatste hand aan dit nummer gelegd. Penny Lane wordt samen met Strawberry Fields Forever op 17 februari 1967 op Parlophone R 5570 uitgebracht. De single komt 25 februari 1967 de Nederlandse Top 40 binnen. Vanaf 4 maart 1967 staat Penny Lane/Strawberry Fields Forever vier weken op de eerste plaats. In Engeland blijft de single op de tweede plaats steken achter Release Me van Engelbert Humperdinck.

 

Ringo Starr komt op 2 december 1967 aan in Rome. Hij is hier voor opnamen van de film Candy waarin hij een rol speelt. Dezelfde dag komt Hello Goodbye de Nederlandse Top 40 binnen. Vanaf 16 december 1967 staat de single vier weken op de eerste plaats.

 

Met een appelsap-feestje wordt op 5 december 1967 de Apple Boutique van The Beatles aan Baker Street 94 in Londen geopend. Naast The Beatles zijn The Rolling Stones, balletdanser Rudolf Nurejev en fotomodel Twiggy de eregasten. De dagelijkse leiding van de Apple Boutique heeft Pete Shotton. Hij is met John Lennon, eind jaren vijftig, de oprichter van The Quarrymen geweest. Op 31 juli 1968 sluit de boetiek zijn deuren. Nadat The Beatles eerst hebben uitgezocht wat zij zelf willen houden, wordt de rest van de kledingvoorraad uitgedeeld aan toevallige passanten. De totale voorraad ter waarde van zo'n 140.000 gulden heeft binnen twee uur een nieuwe eigenaar.

 

Vanaf 8 december 1967 ligt de dubbel-EP Magical Mystery Tour van The Beatles in de platenwinkel. De twee singles, met elk drie nummers, zijn verpakt in een luxe hoes waarin een boekwerkje zit met foto’s uit de televisiefilm. Die wordt op 26 december 1967 door de BBC uitgezonden. De soundtrack bestaat uit Magical Mystery Tour, Your Mother Should Know, I Am The Walrus, The Fool On The Hill, Flying en Blue Jay Way. De EP komt op 16 december 1967 de Nederlandse Top 40 binnen. Magical Mystery Tour bereikt de derde plaats. Het is voor het eerst dat een EP zo hoog in de Nederlandse hitparade komt.

 

De LP van Magical Mystery Tour van The Beatles, die op 27 november 1967 in Amerika is uitgebracht, bereikt op 15 december 1967 de gouden status. Naast de zes liedjes uit de televisiefilm staan op dit album All You Need Is Love, Baby You’re A Rich Man, Penny Lane, Strawberry Fields Forever en Hello Goodbye.

 

Paul McCartney verlooft zich op 25 december 1967 met Jane Asher. Hij geeft haar een verlovingsring met diamanten. De actrice zegt op 20 juli 1968 in een interview voor de Britse televisie dat haar verloving met de bassist van The Beatles voorbij is. Paul McCartney, die bij een vriend naar dat programma zit te kijken, is verbouwereerd.

 

Op BBC 1 wordt op 26 december 1967 Magical Mystery Tour van The Beatles voor het eerst uitgezonden. Er kijken ongeveer veertien miljoen mensen. De groep heeft de televisiefilm in de herfst van 1967 opgenomen. Magical Mystery Tour wordt door critici in de pan gehakt. Zij vinden het bovendien een aanfluiting dat Magical Mystery Tour in zwart-wit is uitgezonden. De BBC heeft negentigduizend euro voor deze avontuurlijke busreis van The Beatles betaald. Op 5 januari 1968 wordt Magical Mystery Tour op BBC 2 herhaald – in kleur.

 

John Lennon en Yoko Ono laten op een ludieke manier op 18 december 1968 weer van zich horen. Zij huren de Royal Albert Hall in Londen af en zitten anderhalf uur vóór het publiek in een grote witte zak. Zij noemen deze vertoning An Alchemical Wedding.

 

George Harrison verzorgt op 2 december 1969 in Bristol in Engeland een verrassingsoptreden tijdens een concert van Delaney, Bonnie & Friends.

 

John Lennon wordt op 3 december 1969 door Andrew Lloyd Webber gevraagd voor de hoofdrol in de musical Jesus Christ Superstar. De Beatle gaat niet in op dit verzoek.

 

Op 11 december 1969 gaat in het Kensington Odeon Theatre in Londen de film The Magic Christian in première. Ringo Starr en Peter Sellers spelen de hoofdrollen. In de door Joseph McGrath geregisseerde film zijn twee muzikale hoogtepunten te zien. Dit zijn Badfinger met de Paul McCartney-compositie Come And Get It en Yul Brynner die Noel Cowards Mad About The Boy zingt voor Roman Polanski. In deze comedy is Christopher Lee te zien als Dracula en Laurence Harvey als Hamlet. Andere rollen zijn er voor Raquel Welch, Richard Attenborough, Clive Dunn en John Cleese. De première wordt bijgewoond door o.a. John Lennon, Yoko Ono, Ringo Starr, zijn echtgenote Maureen Cox en de Britse prinses Margaret.

 

Op 12 december 1969 wordt op Apple SW 3362 Live Peace In Toronto van John Lennon & The Plastic Ono Band uitgebracht. Deze live-LP is op 13 september 1969 opgenomen tijdens het Toronto Peace Festival (And Rock‘n’Roll Revival). In The Plastic Ono Band spelen bij deze gelegenheid Eric Clapton, Klaus Voormann en Alan White. Het is het eerste live-optreden van John Lennon sinds het laatste concert van The Beatles op 29 augustus 1966 in Candlestick Park in San Francisco. Live Peace In Toronto bereikt de tiende plaats in de Amerikaanse albumlijst.

 

In de Lyceum Ballroom in Londen wordt op 15 december 1969 een liefdadigheidsconcert voor Unicef gehouden onder de titel War Is Over If You Want It. John Lennon treedt op met The Plastic Ono Band die voor deze gelegenheid verder bestaat uit Eric Clapton, Alan White en Klaus Voormann. Het is het allerlaatste optreden van John Lennon op Engelse bodem. Na dit optreden van The Plastic Ono Band blijft Eric Clapton op het toneel en speelt hij een set met o.a. George Harrison, Billy Preston en Keith Moon. Delaney, Bonnie & Friends treden als laatsten op.

 

John Lennon en Yoko Ono hebben op 22 december 1969 in Ottawa in Canada een ontmoeting met minister-president Pierre Trudeau en John Munro, de Canadese minister van volksgezondheid.

Zij praten ondermeer over het legaliseren van drugs in Canada en over de wereldvrede. Daarnaast vertellen John en Yoko dat zij binnenkort een vredesfestival in Toronto willen organiseren. Hier is het nooit van gekomen.

 

Retour hoofdpagina: The Beatles Dagboek

 

Bronnen: Diverse internet-sites. Plakboeken van Ton van Draanen. Beatles Dagboek van Har van Fulpen. The Complete Beatles Recording Sessions van Mark Lewisohn.

Top 40 Hitdossier 1956 – 2005 samengesteld door Johan van Slooten.

 

© Ton van Draanen, 2005.

 

Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl