THE BEATLES DAGBOEK JAREN TACHTIG

 

1980

Larry Williams wordt op 7 januari 1980 met een schotwond aan zijn hoofd gevonden in zijn huis in Los Angeles. De zanger/componist begint zijn loopbaan als pianist in de begeleidingsgroep van Lloyd Price. In 1957 heeft hij zijn eerste hit met Short Fat Fannie. Hierna volgen Bony Moronie, You Bug Me Baby en Dizzy Miss Lizzy. John Lennon is een groot fan van Larry Williams. Met The Beatles heeft hij in 1964 en 1965 de nummers Bad Boy, Slow Down en Dizzy Miss Lizzy opgenomen. In de jaren zestig is Larry Williams voornamelijk actief als dealer in drugs. Hiervoor zit hij een paar jaar in de gevangenis. Het is tot de dag van vandaag dan ook een raadsel of hij zelfmoord heeft gepleegd of dat zijn dood een afrekening is geweest in het criminele circuit. Larry Williams is 44 jaar geworden.

 

Paul McCartney wordt op 16 januari 1980 op het vliegveld van Tokio in Japan gearresteerd nadat de douane marihuana in zijn bagage heeft aangetroffen. Na tien dagen in een politiecel te hebben doorgebracht wordt de ex-Beatle Japan uitgezet. Een geplande tournee door het land van de Rijzende Zon wordt afgelast.

 

Frank Sinatra treedt op 26 januari 1980 op voor 175.000 mensen in het Maracana Stadion in Rio de Janeiro in Brazilië. Het is tot dan toe het grootste openlucht-concert in de muziekgeschiedenis. Tien jaar later breekt Paul McCartney in hetzelfde stadion het record als hij voor 184.000 mensen een show geeft.

 

Een half jaar nadat Rarities van The Beatles in Europa is uitgebracht, ligt de LP vanaf 24 maart 1980 ook in de Amerikaanse platenwinkels. Op dit album staan afwijkende versies van o.a. Penny Lane en Across The Universe en de Duitse versies van I Want To Hold Your Hand (als Komm Gib Mir Deine Hand) en She Loves You (als Sie Liebt Dich).

 

Coming Up van Paul McCartney wordt op 11 april 1980 in Europa uitgebracht. Drie dagen later verschijnt de single in Amerika. Op de A-kant staat een studio-versie van Coming Up. Op de B-kant is een live-versie te horen die op 17 december 1979 in het Apollo Theatre in het Schotse Glasgow is opgenomen. De single komt op 22 april 1980 de Nederlandse Top 40 binnen. Coming Up komt niet verder dan de 22ste plaats. In Amerika staat Coming Up vanaf 28 juni 1980 drie weken bovenaan in de Billboard Hot 100. In de videoclip bij Coming Up is Paul McCartney in een aantal dubbelrollen te zien als het tienmansorkest The Plastic Macs. Hij kruipt in de huid van Ron Mael van The Sparks, Roy Wood van Wizzard, Hank B. Marvin van The Shadows, Andy McKay, de saxofonist van Roxy Music en en zichzelf als Beatle in de jaren zestig. Als Hank B. Marvin staat Paul McCartney op de voorkant van de Hitkrant van 12 juni 1980.

 

Ringo Starr en zijn vriendin Barbara Bach raken op 19 mei 1980 licht gewond bij een verkeersongeluk. Het ongeluk gebeurt op een paar kilometer afstand van Gypsy Lane in Barnes Common bij Londen - de plek waar Marc Bolan van T. Rex op 16 september 1977 dodelijk is verongelukt. De zanger/gitarist is op slag dood als de Mini Clubman 1275, die door zijn vriendin Gloria Jones wordt bestuurd, tegen een oude eikenboom rijdt. Marc Bolan is 29 jaar geworden.

 

Vanaf 26 mei 1980 ligt McCARTNEY II van Paul McCartney in de platenwinkels. De ex-Beatle heeft voor deze titel gekozen omdat hij dit album vindt lijken op McCARTNEY, zijn eerste solo-album uit 1970. McCARTNEY II komt op 31 mei 1980 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Hij haalt de zestiende plaats. Coming Up is de single die van McCARTNEY II wordt uitgebracht. In Nederland komt Coming Up niet verder dan de 22ste plaats in de Top 40. In de Billboard Hot 100 bereikt een live-versie van Coming Up op 28 juni 1980 de eerste plaats. Deze live-uitvoering is op 17 december 1979 in het Apollo Theatre in het Schotse Glasgow is opgenomen.

 

De Duitse orkestleider Bert Kaempfert overlijdt op 21 juni 1980 in zijn vakantiehuis op het Spaanse eiland Mallorca. Hij is eveneens bekend als componist van Red Roses For A Blue Lady, Strangers In The Night en Spanish Eyes. Zijn Living It Up is van 1965 tot 1969 gebruikt als tune van de Vlaamse televisie-serie Kapitein Zeppos. Bert Kaempfert is ook de man die voor het eerst toeziet op The Beatles in een opnamestudio. Op 22 juni 1961 begeleiden The Beatles zanger Tony Sheridan in Hamburg op o.a. My Bonnie Lies Over The Ocean. Ook neemt Bert Kaempfert met The Beatles de klassieker Ain’t She Sweet en het instrumentale Cry For A Shadow op. Bert Kaempfert is 56 jaar geworden.

 

Acteur Peter Sellers overlijdt op 24 juli 1980 aan de nadelige medische gevolgen van een zwak hart. Hij heeft, behalve geacteerd, ook altijd graag grammofoonplaten gemaakt. Samen met George Martin heeft hij heel aparte versies van A Hard Day’s Night en She Loves You opgenomen. Hij draagt deze liedjes van The Beatles voor alsof het sonetten van Shakespeare zijn. Peter Sellers is 54 jaar geworden.

 

George Harrison richt op 1 augustus 1980 zijn eigen productiemaatschappij Hand Made Films op. De ex-Beatle heeft in 1979 de bioscoopfilm The Life Of Brian van Monty Python geproduceerd.

 

In de Hit Factory-studio’s in New York beginnen John Lennon en Yoko Ono op 4 augustus 1980 aan de opnamen van hun album Double Fantasy. Dit is voor John Lennon zijn eerste nieuwe album in vijf jaar. Hij is geïnspireerd door de debuut-LP van The B-52’s.

 

George Harrison brengt op 15 augustus 1980 zijn autobiografie I Me Mine uit. Hij heeft het boek met hulp van Derek Taylor, voormalig publiciteitsman van The Beatles, geschreven. De eerste oplage verschijnt in een luxe lederen band en kost (omgerekend) bijna 250 euro. Later verschijnt het als pocket.

 

Op 9 oktober 1980, op zijn veertigste verjaardag, brengt John Lennon voor het eerst in vijf jaar weer een single uit. (Just Like) Starting Over komt op 22 november 1980 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij bereikt de vijfde plaats.

 

Paul McCartney wordt op 24 oktober 1980 onderscheiden door het Guinness Book of World Records. Hij is de bestverkochte liedjesschrijver en platenartiest in de muziekgeschiedenis.

 

Op 17 november 1980 wordt op Geffen GHS-2001 Double Fantasy van John Lennon en Yoko Ono uitgebracht. Dit is het eerste album van de ex-Beatle in vijf jaar. Hij heeft in die periode zijn zoon Sean opgevoed. Op de LP staan acht liedjes van John Lennon, afgewisseld met evenveel liedjes van Yoko Ono. Double Fantasy is in de zomer van 1980 in o.a. de Hit Factory-studio en de Sterling Sound Studio in New York opgenomen. Het album komt op 29 november 1980 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Hij bereikt de vijfde plaats.

 

In New York gaat op 26 november 1980 Wings Over America in première. De film is opgenomen tijdens de twee maanden durende tournee van Paul McCartney en Wings in 1976.

 

Bas Muijs neemt op 4 december 1980 zijn aandeel op voor de Stars On 45-medley. Hij doet de zangpartijen van John Lennon. Bas Muijs heeft in de jaren zeventig gezongen bij de Haagse popgroep Smyle. Okkie Huysdens zingt voor Stars On 45 als Paul McCartney en Hans Vermeulen neemt de partijen van George Harrison voor zijn rekening. Stars On 45 van Stars On 45 is een bewerking van een illegale 12 inch-single van Alto Passion. Hierop zijn o.a. originele opnamen van The Beatles gemixed tot een medley. Willem van Kooten van Red Bullet en producer Jaap Eggermont besluiten in november 1980 hiervan een legale versie te maken. Samen met Martin Duiser componeert Jaap Eggermont het refrein dat wordt gezongen door Jody Pijper. Stars On 45 komt op 24 januari 1981 binnen in de Nederlandse Top 40. Vanaf 2 februari 1981 staat de single vier weken aan de top. Voor het eerst sinds Venus van Shocking Blue in 1970 bereikt op 20 juni 1981 opnieuw een Nederlandse productie de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Stars On 45 staat slechts één week aan de top van de Billboard Hot 100.

 

Als John Lennon en Yoko Ono op

8 december 1980 ’s avonds naar huis terugkeren van plaatopnamen wordt de ex-Beatle vermoord voor het Dakota-appartementencomplex in New York. Mark David Chapman vuurt zeven kogels op John Lennon af. John Lennon is veertig jaar geworden. De middag voordat hij de zanger vermoordt, heeft de 25-jarige Mark David Chapman, een "fan" van de ex-Beatle, nog een handtekening op de hoes van de LP Double Fantasy laten zetten.

 

Nederland wordt op 9 december 1980 wakker met het schokkende bericht dat John Lennon voor het Dakotagebouw in New York is vermoord door Mark David Chapman. Karel van de Graaf is rond kwart voor zes ’s morgens de eerste die het nieuws op de Nederlandse radio meldt. In zijn VARA-programma Gesodemeurders houdt Felix Meurders de Hilversum 3-luisteraars op de hoogte van het laatste nieuws uit New York. Dit nieuws komt van o.a. Tom Blomberg die thuis de buitenlandse radiostations in de gaten houdt en aan Felix Meurders doorbelt. De hele dag beginnen de VARA Hilversum 3-programma’s met muziek van The Beatles of John Lennon. De Avondspits van Frits Spits staat ’s avonds van zes tot zeven uur geheel in het teken van de moord op de ex-Beatle. Mies Bouwman, voetballer Wim Jansen en andere bekende Nederlanders worden om hun reactie gevraagd. Triest is de benadering door de redactie van het NOS Journaal. De laatste berichten uit New York worden kort omlijst met archiefbeelden uit 1969 van John Lennon in het Amsterdamse Hilton Hotel. In Hier En Nu van de NCRV wordt op Nederland 1 adequaat op de moord op John Lennon ingegaan. Deze actualiteitenrubriek toont de laatste beelden van rouwende fans bij het Dakotagebouw in New York.

 

Wereldwijd wordt, op verzoek van Yoko Ono, op 14 december 1980 tien minuten stilte in acht genomen om haar vermoorde man John Lennon te herdenken. Meer dan honderdduizend mensen geven in het Central Park in New York gehoor aan de oproep van Yoko Ono.

 

1981

Op 12 januari 1981 wordt Woman als tweede single van het album Double Fantasy van John Lennon uitgebracht. De ex-Beatle is op 8 december 1980 vermoord in New York door Mark David Chapman. Woman komt op 17 januari 1981 de Billboard Hot 100 binnen. De single bereikt de tweede plaats. In Nederland blijft Woman op de 21-ste plaats steken in de Top 40.

 

Paul en Linda McCartney, Ringo Starr en George Harrison komen op 6 februari 1981 bij elkaar om All Those Years Ago op te nemen. Deze ode aan hun vermoorde vriend John Lennon wordt op 4 mei 1981 als single van George Harrison uitgebracht. All Those Years Ago komt op 23 mei 1981 de Billboard Hot 100 binnen. De single staat vanaf 4 juli 1981 drie weken op de tweede plaats. In Engeland blijft All Those Years Ago op de dertiende plaats steken. In Nederland komt de single niet verder dan 36 in de Top 40.

 

Tegen de zin van Yoko Ono brengt Geffen Records op 13 maart 1981 postuum Watching The Wheels van John Lennon uit. Het is de derde single van zijn album Double Fantasy. Op de B-kant staat Yes, I’m Your Angel van Yoko Ono. Watching The Wheels komt op 28 maart 1981 de Billboard Hot 100 binnen. De single bereikt de tiende plaats. In Engeland blijft Watching The Wheels op de dertigste plaats steken. In Nederland wordt de single geen hit.

 

Op 8 april 1981 is in het Dominion Theatre in Londen de première van Rock Show van Paul McCartney & Wings. Deze rockumentary is een live-registratie van een optreden in Seattle in 1976.

 

Caveman, met Ringo Starr en Barbara Bach, gaat op 10 april 1981 in première. De ex-Beatle speelt in deze film Atouk. Barbara Bach, zijn vrouw, is Lana. Caveman is geregisseerd door Carl Gottlied.

 

Op 25 april 1981 besluit Denny Laine uit het trio Wings te stappen. Sinds de moord op John Lennon, in december 1980, wordt Paul McCartney voortdurend met de dood bedreigd en treedt de groep niet meer op.

Paul McCartney besluit Wings op te heffen en solo verder te gaan.

 

Ringo Starr treedt op 27 april 1981 in het huwelijk met actrice Barbara Bach. Bij deze plechtigheid in het Marylebone Register Office in Londen zijn zijn goede vrienden Harry Nilsson, George Harrison en Paul McCartney aanwezig. Het huwelijk wordt gesloten door Joseph Jevons. Dit is dezelfde ambtenaar die in maart 1969 Paul McCartney en Linda Eastman in de echt heeft verbonden. De trouwjurk van Barbara Bach is een ontwerp van David en Elizabeth Emmanuel. Zij hebben ook de bruidsjurk van prinses Diana gemaakt. Ringo Starr heeft Barbara Bach in februari 1980 voor het eerst ontmoet tijdens opnamen voor Caveman. In deze film spelen zij de hoofdrollen. Dit is voor beiden hun tweede huwelijk. Ringo Starr is vanaf februari 1965 tien jaar getrouwd met Maureen Cox. Barbara Bach is tussen 1968 en 1978 getrouwd met Augusto Gregorini.

 

Voor het eerst sinds Venus van Shocking Blue in 1970 bereikt op 20 juni 1981 opnieuw een Nederlandse productie de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Stars On 45 van Stars On 45 is een bewerking van de illegale 12 inch-single van Alto Passion. Hierop zijn o.a. originele opnamen van The Beatles gemixed tot een medley. Willem van Kooten van Red Bullet en producer Jaap Eggermont besluiten in november 1979 een legale versie van dit idee te maken. Bas Muijs doet de stem van John Lennon, Okkie Huysdens zingt als Paul McCartney en Hans Vermeulen neemt de partijen van George Harrison voor zijn rekening. Samen met Martin Duiser componeert Jaap Eggermont het refrein dat wordt gezongen door Jody Pijper. Stars On 45 staat slechts één week aan de top van de Billboard Hot 100.

 

Op 22 juni 1981 moet Mark David Chapman, de moordenaar van John Lennon, voorkomen. Hij bekent schuldig te zijn aan de moord op de ex-Beatle op 8 december 1980. Hij vraagt die middag nog een handtekening aan John Lennon. ’s Avonds lost hij zeven fatale schoten op de zanger vóór het Dakota-appartementengebouw in New York City.

 

Stars On 45 Volume Two komt op 4 juli 1981 de Engelse hitparade binnen. Deze single is in Groot-Brittannië uitgebracht onder de naam Starsound. Net als de eerste Stars On 45 bestaat deze single voornamelijk uit een medley van Beatle-liedjes. Dit keer staat het repertoire van George Harrison centraal. Hans Vermeulen doet George Harrison na. Bas Muys imiteert de stem van John Lennon. Okkie Huysdens is te horen als Paul McCartney. Ook Jody Pijper werkt mee aan Stars On 45 Volume Two. De productie is in handen van Jaap Eggermont en Martin Duiser. De single haalt in Engeland de tweede plaats. Stars On 45 Volume Two komt op 18 juli 1981 de Billboard Hot 100 binnen. Deze single is in Amerika minder succesvol dan de eerste Stars On 45. Die heeft de eerste plaats gehaald. Volume Two blijft op 67 steken.

 

Op 20 juli 1981 verschijnt op Dark Horse de single Teardrops van George Harrison. Op de B-kant staat Save The World. De liedjes zijn afkomstig van zijn album Somewhere In England dat op 1 juli 1981 is uitgebracht. Op deze LP staan Blood From A Clone, Unconsciousness Rules, Life Itself, All Those Years Ago, Baltimore Oriole, Teardrops, That Which I Have Lost, Writings On The Wall, Hong Kong Blues en Save The World. Teardrops wordt geen hit.

 

Op 13 november 1981 verschijnt op RCA 166 Wrack My Brain van Ringo Starr. Deze dertiende solo-single van de ex-drummer van The Beatles is geproduceerd door George Harrison. Op de B-kant staat Drumming Is My Madness. Ringo Starr heeft dit liedje geschreven samen met Harry Nilsson. De single wordt geen hit.

 

Bij Sotheby’s in Londen wordt op 22 december 1981 een grote veiling van poprelikwieën gehouden. Een brief, die Buddy Holly in 1956 naar platenmaatschappij Decca heeft gestuurd, brengt tweeduizend pond op. De huwelijksakte van John en Cynthia Lennon wordt voor 850 pond verkocht. Een programmaboekje van de film Help, die alle vier The Beatles tijdens de première in 1965 hebben gesigneerd, is 2100 pond waard. Een brief van Paul McCartney aan een fan brengt 2200 pond op. Kate Bush wordt voor 4200 pond de nieuwe eigenaar van een Perspex sculptuur van John Lennon en Yoko Ono. Discjockey Paul Gambaccini legt 160 pond neer voor een exemplaar van de Amerikaanse omroepgids TV Guide Presents Elvis.

 

1982

Paul McCartney is op 30 januari 1982 te gast in het BBC-radioprogramma Desert Island Discs. Hierin laat hij de muziek horen die hij zou meenemen naar een onbewoond eiland. De ex-Beatle heeft onder meer gekozen voor Elvis Presleys Heartbreak Hotel, Chuck Berrys Sweet Little Sixteen, John Lennons Beautiful Boy en Little Richards Tutti Frutti.

 

Op 13 februari 1982 is The Jam de eerste groep sinds The Beatles die in één aflevering van Top Of The Pops twee liedjes ten gehore brengt. In het BBC-televisieprogramma zingen zij hun nummer 1-single A Town Called Malice en tevens de B-kant, Precious.

 

Tug Of War van Paul McCartney verschijnt op 16 april 1982. Op dit album wordt hij bijgestaan door o.a. Eric Stewart van 10cc, Ringo Starr en Stevie Wonder. In Amerika wordt Tug Of War op 26 april 1982 uitgebracht. In Engeland en in Amerika bereikt Tug Of War de eerste plaats. In Nederland komt het album op 8 mei 1982 de Album Top 100 binnen. Ook hier is Tug Of War goed voor een nummer 1-notering.

 

Op het filmfestival in het Franse Cannes wordt op 24 mei 1982 The Cooler vertoond. Deze elf minuten durende film is geproduceerd door Ringo Starr en Paul McCartney. The Cooler speelt zich af in een gevangenis die geheel wordt geleid door vrouwen. Twee rollen zijn weggelegd voor Barbara Bach, de vrouw van Ringo Starr, en Linda McCartney. Ringo Starr is te zien in de hoofdrol van gevangene. The Cooler is geregisseerd door Kevin Godley en Lol Creme.

 

Take It Away met op de B-kant I’ll Give You A Ring van Paul McCartney wordt op 21 juni 1982 uitgebracht. De single is geproduceerd door George Martin. Take It Away is de tweede single van het album Tug Of War dat in april 1982 is verschenen. In Nederland wordt Take It Away geen hit, maar in Amerika haalt het de tiende plaats van de Billboard Hot 100. In Engeland blijft de single op vijftien steken.

 

Op Audio Fidelity AFELP 1047 wordt op 10 september 1982 het album The Complete Silver Beatles uitgebracht. Op de LP staan alle liedjes die The Beatles op 1 januari 1962 tijdens hun auditie voor Decca hebben gespeeld. Deze auditie wordt opgenomen door Mike Smith, de man die later producer is van o.a. The Marmalade en The Love Affair. In een razend tempo nemen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best twaalf nummers op. Dit zijn  To Know Her Is To Love Her, Crying Waiting Hoping,  September In The Rain, Besame Mucho, Searchin’, The Sheik Of Araby, Till There Was You, Take Good Care Of My Baby, Memphis, Sure To Fall, Money en Three Cool Cats. Mike Smith ziet wel wat in The Beatles, maar zijn baas Dick Rowe laat deze nieuwe groep uit Liverpool koud. Tegen hun manager Brian Epstein zegt hij: “Sorry meneer Epstein, maar gitaargroepen zijn uit de mode”. Brian Epstein gaat hier nog tegenin met de opmerking: “Deze groep wordt groter dan Elvis Presley”. The Beatles zijn zelf niet tevreden over deze auditie. Zij zijn op 31 december 1961 door de sneeuw in een onverwarmd bestelbusje van Liverpool naar Londen gereden. De rit duurt zo’n tien uur, omdat chauffeur Neil Aspinall de weg kwijtraakt. Dick Rowe is de geschiedenis ingegaan als de man die The Beatles heeft afgewezen. In plaats van The Beatles biedt hij Brian Poole & The Tremeloes een contract aan bij Decca.

 

Tug Of War van Paul McCartney verschijnt op 13 september 1982. Zowel in Engeland als Amerika haalt de single de 53ste plaats. In Nederland wordt Tug Of War geen hit.

 

Love Me Do van The Beatles komt op 16 oktober 1982 opnieuw de Engelse hitparade binnen. Dit gebeurt precies twintig jaar en vijf dagen nadat de single voor het eerst genoteerd staat. Onder het motto It Was Twenty Years Ago Today heeft platenmaatschappij EMI besloten alle singles van The Beatles opnieuw uit te brengen, precies twintig jaar na dato. Love Me Do bereikt de vierde plaats op 30 oktober 1982. In 1962 is Love Me Do niet hoger gekomen dan een zeventiende plaats.

 

Op 1 november 1982 wordt Wake Up Love van George Harrison op Dark Horse 29864 uitgebracht. Op de B-kant staat Greece. Beide liedjes zijn afkomstig van zijn album Gone Troppo dat een week later verschijnt. Wake Up Love is in ons land geen succes. Op 20 november 1982 komt de single binnen in de Billboard Hot 100. Hij blijft op 53 steken.

 

1983

Paul McCartney en Michael Jackson brengen op 3 oktober 1983 Say Say Say uit. Het duet komt op 15 oktober 1983 de Nederlandse Top 40 binnen. De single haalt de vierde plaats.

 

Op 31 oktober 1983 verschijnt Pipes Of Peace van Paul McCartney. Het album bereikt in Amerika de vijftiende plaats in de Album Top 100. In Engeland komt Pipes Of Peace op de vierde plaats terecht. Op 12 november 1983 komt Pipes Of Peace de Nederlandse Album Top 100 binnen. Hij haalt de zesde plaats.

 

Op 5 december 1983 wordt de single Pipes Of Peace van Paul McCartney wereldwijd uitgebracht. De single komt op 15 december 1983 de Engelse hitparade binnen. Vanaf 14 januari 1984 staat Pipes Of Peace twee weken op de eerste plaats. In Nederland blijft de single op de 32ste plaats in de Top 40 steken.

 

1984

Op 9 januari 1984 wordt postuum de single Nobody Told Me van John Lennon uitgebracht. Het is één van de nummers op zijn album Milk And Honey. Dit album bevat opnamen die John Lennon vlak vóór zijn dood, in december 1980, heeft opgenomen en niet heeft kunnen voltooien. Dit heeft zijn weduwe Yoko Ono gedaan. Nobody Told Me komt op 16 januari 1984 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij haalt de zestiende plaats.

 

Milk And Honey van John Lennon wordt postuum op 19 januari 1984 uitgebracht. Op deze LP staan liedjes die John Lennon vlak voor zijn dood (in december 1980) heeft opgenomen, aangevuld met werk van Yoko Ono. Op 4 februari 1984 komt Milk And Honey de Nederlandse LP Top 50 binnen. Hij bereikt de negende plaats.

 

Precies vier jaar nadat Paul McCartney in Japan is gearresteerd met marihuana in zijn bagage, worden hij en zijn vrouw Linda op 16 januari 1984 in Barbados opgepakt met een paar gram marihuana. Nadat beiden een boete van 200 dollar hebben betaald, mogen zij vertrekken.

 

Op 25 januari 1984 doneert Yoko Ono, de weduwe van John Lennon, een kwart miljoen pond aan het weeshuis Strawberry Field in Liverpool. Het tehuis heeft John Lennon geïnspireerd tot het schrijven van Strawberry Fields Forever. Op 31 mei 2005 wordt het weeshuis door het Leger Des Heils gesloten. Volgens de directie, omdat kinderen tegenwoordig beter in pleeggezinnen of kleinere instellingen kunnen worden opgevangen.

 

In Central Park wordt op 21 maart 1984 een gedenkplek voor John Lennon geopend onder de naam Strawberry Fields. Yoko Ono heeft dit stukje grond gekocht ter nagedachtenis aan haar vermoorde echtgenoot John Lennon.

 

Deze foto van Ringo Starr staat op 24 maart 1984 in Panorama. De begeleidende tekst luidt: Heeft u toevallig een zoon of dochter die een carrière ambieert in de popmuziek? Dan wordt het hoog tijd voor een serieus gesprek, van opvoeder tot kind. Waarom? Omdat de popwereld niet echt goed is voor een mens. Bewijzen voor deze stelling kom je zowat dagelijks tegen in de media. Maar wie nog niet geheel overtuigd is, moet op z’n gemak bijgaand heerschap bestuderen. Hij heet Ringo Starr en hij was ooit een timide jongeling die in Liverpool weleens op een drumstel bonkte. Tot het noodlot toesloeg. Hij werd ingelijfd als drummer bij The Beatles. Vanaf dat moment ging het fout. Weliswaar is de popgroep inmiddels allang ter ziel, maar het kwaad is geschied. Of vindt u die blik in ’s mans ogen soms gezond?”

 

In Treslong in Hillegom wordt op 9 juni 1984 de jaarlijkse Beatles-dag door het blad Beatles Unlimited georganiseerd. Dit jaar is Jimmie Nicol de eregast. De drummer, die in juni 1964 Ringo Starr heeft vervangen tijdens het bezoek van The Beatles aan Nederland, neemt ruim de tijd voor de aanwezige Beatle-fans. Hij maakt een praatje en deelt handtekeningen uit. Vóór Treslong staat een bus van de Liverpoolse Magical History Tour. Als Beatles Unlimited Jimmie Nicol in 1994 opnieuw naar Nederland wil halen, krijgt de organisatie van zijn zoon te horen dat hij in 1988 is overleden. Jimmie Nicol is 48 jaar geworden.

 

Een gitaarsnaar van John Lennon brengt op 23 juni 1984 bij een veiling van Sotheby’s in New York 700 dollar op, terwijl zijn Rolls Royce Phantom uit 1965 voor 184.250 dollar van de hand gaat. Ruim 18.000 dollar brengt een complete set litho’s op. John Lennon heeft deze litho’s in 1969 gemaakt als huwelijkscadeau voor Yoko Ono. De kleine vleugel waarop de ex-Beatle Oh Yoko heeft gecomponeerd vindt voor 8800 dollar een nieuwe eigenaar. De totale opbrengst van de veiling (bijna een half miljoen dollar) gaat naar de Spirit Foundation. Deze liefdadigheidsinstelling is door John Lennon en Yoko Ono in 1979 opgericht ten bate van bejaarden en behoeftige kinderen.

 

Ringo Starr is op 4 juli 1984 gast-drummer tijdens een optreden van The Beach Boys in Miami in Florida.

 

Voor het eerst sinds 1973 verschijnt op 10 augustus 1984 een nieuwe single van The Everly Brothers. On The Wings Of A Nightingale is een compositie van Paul McCartney. Op de B-kant staat Asleep, een liedje van Don Everly. De single is geproduceerd door Dave Edmunds. On The Wings Of A Nightingale komt op 15 september 1984 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij bereikt de vierde plaats.

 

Een veiling van spullen van The Beatles brengt op 30 augustus 1984 in Londen zo’n 270.000 pond sterling op. Een nooit eerder gepubliceerde tekst van John Lennon gaat voor ruim 23.000 pond sterling van de hand. Een snare-drum van Ringo Starr brengt 1440 pond sterling op.

 

No More Lonely Nights van Paul McCartney ligt vanaf 24 september 1984 in de platenwinkel. Op 20 oktober 1984 komt de single de Nederlandse Top 40 binnen. Hij komt niet verder dan 37.

 

Op 22 oktober 1984 verschijnt Give My Regards To Broad Street van Paul McCartney. Op dit album staan o.a. No More Lonely Nights en nieuwe versies van Yesterday, Eleanor Rigby en Silly Love Songs. Give My Regards To Broad Street komt op 10 november 1984 niet verder dan de 21ste plaats in de Amerikaanse albumlijst. In Engeland bereikt de plaat de top. In ons land komt Give My Regards To Broad Street op 3 november 1984 de LP Top 50 binnen. Hij haalt de vijfde plaats.

 

Give My Regards To Broad Street draait vanaf 23 oktober 1984 in de bioscoop. Het scenario is van Paul McCartney. De film is geregisseerd door Peter Webb. Naast Paul en Linda McCartney zijn er gastrollen van Bryan Brown, Ringo Starr, Barbara Bach, Tracey Ullman en Ralph Richardson. Give My Regards To Broad Street flopt.

 

In oktober 1920 vindt eigenaar Lord Beaverbrook dat zijn krant Daily Express een opfrisbeurt nodig heeft. Hij geeft hoofdredacteur R.D. Blumenfeld de opdracht te zoeken naar een leuk stripverhaal. Aan Mary Toutell, de vrouw van één van de redacteuren, wordt gevraagd een strip te bedenken. Dat wordt Rupert Bear. Op 8 november 1920 wordt de eerste aflevering in de Daily Express afgedrukt. Rupert Bear wordt een groot succes. De oplage van de krant stijgt. Er wordt zelfs een Rupert League opgericht die binnen een paar jaar een miljoen leden heeft in Groot-Brittannië. In Nederland verschijnt de strip op 5 november 1929 voor het eerst in het Algemeen Handelsblad als Bruintje Beer. In 1935 moet Mary Toutell met haar tekenwerk stoppen omdat haar ogen te slecht worden. Sindsdien is Albert E. Bestall de tekenaar van Rupert Bear. Hij stopt in 1965. Tegenwoordig is John Harrold de tekenaar en Ian Robinson de schrijver van de strip. Paul McCartney is een groot fan van Rupert Bear. In 1984 schrijft hij het verhaal Rupert And The Frog Song. Hiervan verschijnt een stripboek. Ook laat hij een dertien minuten durende tekenfilm maken. Zijn liedje We All Stand Together wordt een grote hit. De single wordt op 12 november 1984 op Parlophone 20 0454 uitgebracht. Op 5 januari 1985 komt de single de Nederlandse Top 40 binnen. We All Stand Together bereikt de twaalfde plaats.

 

Do They Know It’s Christmas van Band Aid ligt vanaf 7 december 1984 in de platenwinkel. De single is op 25 november 1984 in de Sarm Studios in Londen opgenomen onder productionele leiding van Trevor Horn. Band Aid is een initiatief van Bob Geldof van The Boomtown Rats en Midge Ure van Ultravox. Op 15 december 1984 komt Do They Know It’s Christmas binnen op de eerste plaats van de Engelse hitparade. Er worden in Groot-Brittannië uiteindelijk drie miljoen exemplaren van verkocht. De opbrengst van deze single gaat naar de noodlijdende bevolking van Ethiopië. In dit land heerst hongersnood. In de Royal Albert Hall in Londen wordt op 7 december 1984 door het Save The Children Fund een benefietconcert voor Ethiopië gehouden. Hier wordt opgetreden door Alvin Stardust, Nick Heyward, Mari Wilson, Rick Wakeman, Trevor Walters, Feargal Sharkey, Matt Bianco, The Flying Pickets, Mike Rutherford, Julian Lennon, Bob Geldof en Midge Ure.

 

1985

In People Magazine staat op 16 maart 1985 een lijst afgedrukt met de 57 rijkste mensen in de showbusiness. Paul McCartney staat bovenaan met een vermogen van vijfhonderd miljoen dollar. Ook Bob Hope staat in de Top 57, ook al beschikt hij over “slechts”tweehonderd miljoen dollar.

 

Julian Lennon geeft op 23 maart 1985 zijn allereerste concert. Dit debuut-optreden vindt plaats in San Antonio in Texas.

 

Michael Jackson koopt op 14 augustus 1985 de rechten van de Beatles-songs uit de jaren 1964 - 1970. Hij heeft aan ATV Music, de vorige eigenaar, 47,5 miljoen dollar betaald. In het fonds zitten o.m. 250 songs van John Lennon en Paul McCartney. Sinds deze dag is de relatie tussen Paul McCartney en Michael Jackson sterk bekoeld. Naast Yoko Ono heeft ook Paul McCartney een bod op de Lennon-McCartney-composities uitgebracht.

 

Lovely Rita, de parkeerwachtster die eigenlijk Meta Davis heet, schrijft op 4 september 1985 haar laatste bekeuring uit. Meta Davis is wereldberoemd geworden dankzij Lovely Rita, een track op de Beatles-LP Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967. Paul McCartney heeft dit liedje geschreven nadat hij door Meta Davis op de bon is geslingerd. De boete bedraagt (omgerekend) tweeëneenhalve euro. Meta Davis bekent op de dag van haar pensionering dat zij Lovely Rita altijd “een heel leuk liedje” heeft gevonden, maar dat zij de Pepper-LP nooit heeft gekocht.

 

Op 7 september 1985 wordt Tatia Jayne Starkey geboren. Zij is de dochter van Zak Starkey en zijn vrouw Sarah Menikides. Zij zijn op 22 januari 1985 getrouwd. Zak Starkey is de zoon van Ringo Starr en diens eerste vrouw Maureen Cox.

 

In het Central Park in New York wordt door Yoko Ono op 9 oktober 1985 Strawberry Fields ingewijd. Het is een gedenkplaats voor haar op 8 december 1980 vermoorde echtgenoot John Lennon.

 

In Londen wordt op 21 oktober 1985 een concert gegeven ter ere van Carl Perkins. Optredende artiesten zijn o.a. George Harrison, Ringo Starr en Dave Edmunds. Zij zingen Carl Perkins-successen als Blue Suede Shoes, Everybody’s Trying To Be My Baby, Honey Don’t en Matchbox.

 

Op 18 november 1985 wordt Spies Like Us van Paul McCartney wereldwijd uitgebracht. Dit is de titelsong van de gelijknamige film waarin Chevy Chase en Dan Aykroyd de hoofdrollen spelen. In Amerika komt Spies Like Us op 23 november 1985 binnen in de Billboard Hot 100. De single bereikt de zevende plaats. In Nederland blijft Spies Like Us in de tipparade steken.

 

1986

Dick James overlijdt op 1 februari 1986 in Londen aan een hartaanval. Hij is onder meer bekend als de muziekuitgever die de zaken van artiesten van The Beatles en Elton John en Bernie Taupin heeft behartigd. Dick James is 65 jaar geworden.

 

In het Engelse Birmingham staat The Electric Light Orchestra van Jeff Lynne op 15 maart 1986 voor het eerst in vier jaar weer op het toneel. Halverwege het concert verzorgen Denny Laine van Wings en ex-Beatle George Harrison een verrassingsoptreden.

 

Na vierentwintig jaar zijn de platen van The Beatles met ingang van 29 maart 1986 ook legaal te koop in de Sovjet-Unie.

 

Op 20 mei 1986 brengt Yoko Ono op haar Starpeace-tournee een bezoek aan Montreal in Canada. De meeste live-data in de Verenigde Staten zijn afgelast vanwege een tegenvallende kaartverkoop. Ook in Europa heeft men niet voor Yoko Ono in de rij gestaan.

 

Op 6 juni 1986 overlijdt Dick Rowe aan de gevolgen van suikerziekte. Hij is vooral bekend geworden als de man die The Beatles heeft afgewezen bij platenmaatschappij Decca. In plaats van The Beatles biedt hij Brian Poole & The Tremeloes een contract aan bij Decca. Ook heeft hij The Rolling Stones aan hun eerste platencontract geholpen.

 

In de Wembley Arena in Londen vindt op 20 juni 1986 het vierde Prince’s Trust-concert plaats. Optredens zijn er van Paul McCartney, Tina Turner, Phil Collins, Elton John, Midge Ure, Paul Young, Eric Clapton, Mark Knopfler e.v.a. De opbrengst gaat naar ‘Prince’s Trust’ een organisatie die in 1976 is opgericht door Prins Charles. Het doel is om jonge mensen te helpen hun mogelijkheden waar te maken. Het is de grootste liefdadigheidsinstelling voor de jeugd en heeft verschillende mogelijkheden. Zo worden er trainingen gegeven, maar wordt er ook geholpen bij persoonlijke ontwikkeling, het starten van een eigen zaak of worden of adviezen gegeven.

 

Na een gevangenschap van vijf maanden wordt David Crosby op 8 augustus 1986 vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis van Huntsville in Texas. Een paar maanden eerder is hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. David Crosby is op 28 maart 1982 bij een verkeerscontrole betrapt op het bezit van drugs. Ook heeft de politie een vuurwapen in het handschoenenkastje gevonden. De vraag waarom hij het pistool bij zich heeft, beantwoordt David Crosby kort en bondig met "John Lennon".

 

Paul McCartney brengt op 1 september 1986 Press To Play uit. Zijn vijfde solo-album komt op 13 september 1986 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Hij komt niet verder dan de negenentwintigste plaats.

 

Only Love Remains van Paul McCartney wordt op 1 december 1986 op single uitgebracht. Dit is een track van zijn album Press To Play. De single komt op 13 december 1986 binnen in de Engelse hitparade. Only Love Remains blijft op 34 steken. In ons land is de single geen succes.

 

Op weg naar een televisie-opname in Newcastle in Engeland vliegt op 17 december 1986 de motor van de limousine van Paul en Linda McCartney in brand. De twee blijven ongedeerd.

 

1987

Samen met George Harrison, John Fogerty en Jessie Ed Davis verzorgt Bob Dylan op 19 februari 1987 een gastoptreden tijdens een show van zanger Taj Mahal in de Palomino Club in Hollywood in Californië.

 

Mark David Chapman zegt in een interview met het Amerikaanse tijdschrift People op 16 februari 1987 dat hij heeft overwogen Paul McCartney, Ronald Reagan, Elizabeth Taylor of Johnny Carson te vermoorden. Hij heeft in december 1980 als doelwit John Lennon gekozen omdat hij hem toegankelijker vond.

 

Bij het verlaten van de haven van Zeebrugge in België blijken op 6 maart 1987 de boegdeuren van het autodek van de veerboot Herald Of Free Enterprise nog open te staan. In no time kapseist de veerboot met 590 passagiers en 60 bemanningsleden aan boord. Het schip wordt pas op 7 april 1987 rechtgetrokken. Dan kunnen de laatste doden worden geborgen. De ramp kost aan 193 opvarenden het leven. Op 15 maart 1987 wordt op initiatief van Boy George, de zanger van Culture Club, de benefietsingle Let It Be door Ferry Aid opgenomen. Deze gelegenheidsformatie bestaat uit sterren als Paul McCartney, Kate Bush, Mark Knopfler, Mark King van Level 42, Mel & Kim e.v.a. De productie is in handen van Stock, Aitken & Waterman. De opbrengst van de single is voor de nabestaanden van deze ramp. Let It Be staat vanaf 4 april 1987 drie weken op de eerste plaats in de Engelse hitparade.

 

Op initiatief van Boy George wordt op 15 maart 1987 door een keur van Britse artiesten, als Ferry Aid, Let It Be van The Beatles opnieuw opgenomen. Paul McCartney heeft toestemming gegeven om de eerste zin van het liedje van de originele opname van 25 januari 1969 te gebruiken. De opbrengst van de single is bestemd voor de nabestaanden van de ramp met de Herald Of Free Enterprise. Deze veerboot is op 5 maart 1987 in de haven van Zeebrugge in België verongelukt. Let It Be van Ferry Aid komt op 4 april 1987 binnen op de eerste plaats van de Engelse hitparade. De single staat drie weken aan de top.

 

Het lijkt wel of in 1987 Beatlemania in Amerika is teruggekeerd. Vier CD’s van The Beatles staan bovenaan in de Billboard-albumlijst van 21 maart 1987. Op één staat A Hard Day’s Night, de tweede plaats is voor de cd van Please Please Me, op drie staat Beatles For Sale en With The Beatles is goed voor de vierde plaats.

 

U2 zorgt op 27 maart 1987 voor een grote verkeersopstopping als zij op het dak van een drankwinkel in Los Angeles Where The Streets Have No Name, People Get Ready, In God's Country, Sunday Bloody Sunday en Pride (In The Name Of Love) spelen voor filmopnamen. De Ierse band volgt hiermee het voorbeeld van The Beatles die in januari 1969 op het dak van het Apple-gebouw in Londen hun laatste gezamenlijke live-optreden hebben gegeven. Net als The Beatles wordt ook U2 door de politie al bij hun vierde liedje van het dak verwijderd. Uiteindelijk worden de opnamen van Where The Streets Have No Name gebruikt in een nieuwe videoclip. De single komt op 5 september 1987 de Nederlandse Top 40 binnen. Where The Streets Have No Name bereikt de tiende plaats.

 

Mike McCartney is op 18 en 19 april 1987 in Nederland op uitnodiging van Beatles Unlimited. Na aankomst op Schiphol is de broer van Paul McCartney op bezoek bij Tom Blomberg en Ton van Draanen (staand) in Hilversum voor opnamen van het KRO-radioprogramma Tijd Voor Toen. Op 19 april 1987 is Mike McCartney de eregast tijdens de jaarlijkse Beatlesdag van Beatles Unlimited in De Meervaart in Amsterdam.

 

Na Please Please Me, With The Beatles, A Hard Day’s Night en Beatles For Sale worden op 30 april 1987 ook de Beatles-albums Help!, Rubber Soul en Revolver op CD uitgebracht.

 

Omdat het op 1 juni 1987 twintig jaar geleden is (‘it was twenty years ago today”) dat Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band is verschenen, wordt het album opnieuw onder de aandacht gebracht door Paul McCartney en George Harrison. Gewillig hebben zij zich met een speciaal ontworpen logo laten fotograferen. Het album verschijnt vandaag voor het eerst op CD.

 

Billy Preston begint op 16 juni 1987 een rechtszaak tegen Little Richard. Volgens Billy Preston is het liedje Just A Matter Of Time van hem. Op de aftiteling van de film Down And Out In Beverly Hills wordt Little Richard als componist vermeld. Billy Preston zegt de song twee jaar eerder te hebben geschreven en opgenomen.

 

Apple eist op 28 juli 1987 vijftien miljoen dollar schadevergoeding van Nike. De sportschoenenfabrikant heeft zonder toestemming Revolution van The Beatles in een reclamecampagne gebruikt.

 

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles wordt op 11 augustus 1987 door de lezers van het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot het beste album van de afgelopen twintig jaar.

 

Got My Mind Set On You, met op de B-kant Lay His Head, is de eerste single die op 3 oktober 1987 van het album Cloud Nine van George Harrison wordt uitgebracht. Dit album verschijnt in november 1987. Got My Mind Set On You komt op 14 november 1987 de Nederlandse Top 40 binnen. De single bereikt de vierde plaats.

 

Cloud Nine van George Harrison ligt vanaf 2 november 1987 in de winkel. Op dit album staan Cloud Nine, That's What It Takes, Fish On The Sand, Just For Today, This Is Love, When We Was Fab, Devil's Radio,  Someplace Else, Wreck Of The Hesperus, Breath Away From Heaven en Got My Mind Set On You. De LP komt op 21 november 1987 de Nederlandse Album Top 100 binnen. Cloud Nine blijft op 27 steken.

 

1988

The Beach Boys, The Beatles, The Drifters, The Supremes, Bob Dylan, Berry Gordy Jr., Woody Guthrie, Ledbelly en Les Paul worden op 20 januari 1988 geïntroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Paul McCartney weigert naar de plechtigheid in New York te komen. Hij wil niet met George Harrison en Ringo Starr op één podium staan, omdat de drie ex-Beatles nog steeds meningsverschillen hebben. Mike Love van The Beach Boys beledigt in zijn dankwoord bijna iedereen in de muziekindustrie. Vooral Diana Ross, Paul McCartney, Bruce Springsteen en Mick Jagger krijgen er van langs.

 

Op 2 februari 1988 overlijdt Clive Epstein. Hij is de jongere broer van Beatles-manager Brian Epstein. Na diens dood heeft hij enige tijd de zaken van The Beatles waargenomen. Clive Epstein is 51 jaar geworden.

 

In de Hitkrant van 2 juli 1988 staat deze foto van Ruth McCartney. Onder de foto staat “Ruth McCartney is my name, truck driving is my game”. Dat zou het levensmotto kunnen zijn van de stiefzus van ex-Beatle Paul McCartney. Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, Ruth is inderdaad al vijf jaar vrachtwagenchauffeur. Maar nu denkt zij aan een muzikale carrière/ Er wordt in ieder geval een show opgezet tijdens dewelke Ruth samen zou zingen met de beroemde sprinter Carl Lewis. Carl heeft ook al een plaatje gemaakt. Hulp van Paul? “Nee”, aldus Ruth, “Ik wil het hem tot niets verplichten gewoon omdat hij toevallig mijn stiefbroer is. Trouwens, sinds ik vijf jaar geleden naar Californië ben verhuisd, heb ik hem niet meer gezien”.

 

De documentaire Imagine van producer Andrew Solt gaat op 7 oktober 1988 in première. Deze film gaat over het leven van John Lennon. Er zijn interviews te zien met o.a. Yoko Ono, George Harrison, Ringo Starr, George Martin, Julian Lennon, Sean Lennon, David Bowie en Paul McCartney. Ook zijn er archiefopnamen te zien van de op 8 december 1980 vermoorde ex-Beatle.

 

Ringo Starr en zijn vrouw Barbara Bach laten zich op 11 oktober 1988 in een kliniek in Tucson in Arizona opnemen om van hun alcoholverslaving af te komen.

 

The Traveling Wilburys is een hobby-groep van Bob Dylan (Lucky Wilbury), Jeff Lynn (Otis Wilbury), George Harrison (Nelson Wilbury), Tom Petty (Charlie Wilbury) en Roy Orbison (Lefty Wilbury) die op 25 oktober 1988 hun eerste CD uitbrengen – Volume 1/Traveling Wilburys. Op dit album staan Handle With Care, Dirty World, Rattled, Last Night, Not Alone Any More, Congratulations, Heading For The Light, Margarita, Tweeter And The Monkey Man en End Of The Line. Volume 1/Traveling Wilburys komt op 12 november 1988 de Nederlandse Album Top 100 binnen. De CD haalt de zeventiende plaats. Handle With Care, met op de B-kant Margarita, komt op 26 november 1988 de Nederlandse Top 40 binnen. De single blijft op 24 steken. De opvolger, Ed Of The Line, blijft in maart 1989 in de tipparade steken. Het succes van The Traveling Wilburys wordt overschaduwd door de plotselinge dood van Roy Orbison op 6 december 1988. Hij is 52 jaar geworden.

 

1989

De langspeelplaat Back In The USSR van Paul McCartney wordt op 14 januari 1989 alleen in Rusland uitgebracht. Illegale kopieën gaan al gauw voor duizend dollar per stuk in het westen over de toonbank.

 

In een uitzending van de Russische service van de BBC beantwoordt Paul McCartney op 26 januari 1989 vragen van fans uit het Oostblok. Op de vraag of The Beatles ooit weer bij elkaar komen antwoordt hij dat dit nooit meer zal gebeuren omdat John Lennon “onvervangbaar” is.

 

Door de Amerikaanse televisiezender PBS wordt op 29 januari 1989 de eerste aflevering van de kinderserie Shining Time Station uitgezonden. Dit is een bewerking van het Engelse programma Thomas The Tank Engine & Friends. Ringo Starr speelt de rol van Mr. Conductor. Na een paar jaar wordt zijn rol overgenomen door de komiek George Carlin.

 

Denny Laine is op 24 en 25 maart 1989 in Nederland voor de jaarlijkse Beatlesdag van Beatles Unlimited. Op 24 maart 1989 geeft hij een interview aan Kees Baars en Alfred Lagarde in het Veronica-radioprogramma Countdown Café. Ook praat Denny Laine met Tom Blomberg voor het KRO-radioprogramma Tijd Voor Toen. Dit gesprek wordt op 26 maart 1989 op Hilversum 3 uitgezonden.

 

Op 10 mei 1989 verschijnt de single My Brave Face van Paul McCartney. Dit is één van de tracks op zijn album Flowers In The Dirt dat een maand later wordt uitgebracht. My Brave Face komt op 27 mei 1989 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij bereikt de twaalfde plaats.

 

Paul McCartney treedt op 24 mei 1989 op in het Veronica-televisieprogramma Countdown. De ex-Beatle neemt ruim de tijd in de Countdown-studio in Bussum. Hij staat te jammen en heeft een uitgebreid interview met presentator Wessel van Diepen. Paul McCartney is in Nederland voor de promotie van zijn nieuwe single My Brave Face.

 

Vivian Carter overlijdt op 12 juni 1989 aan suikerziekte. Zij is één van de oprichters van Vee Jay Records in Chicago. Op dit label worden in de jaren vijftig platen van overwegend zwarte artiesten als The Spaniels, The Dells en Jimmy Reed uitgebracht. Vee Jay Records is de eerste platenmaatschappij die, in februari 1963, muziek van The Beatles in Amerika uitbrengt. In 1966 gaat Vee Jay Records failliet. Vivian Carter is 69 jaar geworden.

 

Op 6 juni 1989 wordt Flowers In The Dirt van Paul McCartney uitgebracht. De CD komt op 17 juni 1989 de Nederlandse Album Top 100 binnen. Flowers In The Dirt bereikt de negende plaats.

 

Ringo Starr kondigt op 17 juni 1989 aan dat hij voor het eerst in 23 jaar weer gaat toeren. Hij wordt begeleid door The All-Starr Band. Deze gelegenheidsformatie bestaat uit Clarence Clemons, Rick Danko, Levon Helm, Dr. John, Jim Keltner, Nils Lofgren, Billy Preston en Joe Walsh. Het eerste concert is op 23 juli 1989 in het Park Central Amphitheatre in Dallas in Texas. Deze serie live-data wordt op 3 september 1989 afgesloten in het Greek Theatre in Los Angeles. Een live-registratie van de laatste show wordt op 12 oktober 1990 op CD uitgebracht.

 

Op 17 juli 1989 wordt op Parlophone R 6223 This One van Paul McCartney uitgebracht. Het is de tweede single van het album Flowers In The Dirt. This One bereikt de achttiende plaats in de Engelse hitparade. In ons land blijft de single in de tipparade steken.

 

Ringo Starr gaat op 23 juli 1989 voor het eerst in 23 jaar weer toeren. Hij wordt begeleid door The All-Starr Band. Deze gelegenheidsformatie bestaat uit Clarence Clemons, Rick Danko, Levon Helm, Dr. John, Jim Keltner, Nils Lofgren, Billy Preston en Joe Walsh. Het eerste concert is op 23 juli 1989 in het Park Central Amphitheatre in Dallas in Texas. Deze serie live-data wordt op 3 september 1989 afgesloten in het Greek Theatre in Los Angeles. Een live-registratie van de laatste show wordt op 12 oktober 1990 op CD uitgebracht.

 

Paul McCartney start op 26 september 1989 zijn tien maanden durende wereldtournee Tripping The Live Fantastic. Hij wordt begeleid door zijn vrouw Linda, Robbie McIntosh, Hamish Stuart, Chris Whitten en Paul "Wix" Wickens. Het openingsconcert is in de Drammanshallen in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. De laatste show is op 21 april 1990 in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro in Brazilië. Dit concert wordt bijgewoond door 184.000 mensen, een recordaantal. Van 7 t/m 10 november 1989 staat Paul McCartney in Ahoy’ Rotterdam. Van deze tournee wordt in augustus 1990 een dubbel live-CD uitgebracht.

 

Op 9 oktober 1989 komt van George Harrison de verzamel-CD Best Of Dark Horse (1976-1989) uit. Op dit album staan Poor Little Girl, Blow Away,  That's The Way It Goes, Cockamamie Business, Wake Up Love, Life Itself, Got My Mind Set On You, Cloud Nine, Crackerbox Palace, Here Comes The Moon, When We Was Fab, Love Comes To Everyone, All Those Years Ago en Cheer Down.

 

Paul McCartney staat op 7, 8, 10 en 11 november 1989 in het kader van zijn wereldtournee in Ahoy’ in Rotterdam. De hele tournee wordt op de band vastgelegd voor het live-album Tripping The Live Fantastic. De dubbel-CD wordt op 5 november 1990 uitgebracht. Van de 35 liedjes zijn Figure Of Eight, Ebony And Ivory en Maybe I’m Amazed opgenomen in Rotterdam.

 

Na een jarenlange juridische strijd bereiken de drie nog levende Beatles en de weduwe van John Lennon, Yoko Ono, op 9 november 1989 een akkoord met platenmaatschappij EMI over de auteursrechten van The Beatles. Het gaat om een bedrag van ruim 160 miljoen gulden (73 miljoen euro). De betrokken partijen hebben afgesproken geen mededelingen te doen over deze overeenkomst. Een zegsman van EMI laat weten: “De opnamen van The Beatles zijn een unieke nalatenschap aan de geschiedenis van de popmuziek”.

 

Figure Of Eight van Paul McCartney wordt op 13 november 1989 uitgebracht op Parlophone 6235. Op de B-kant staat Ou Est Le Soleil. De single blijft in ons land in de tipparade steken. In Engeland komt Figure Of Eight op 23 november 1989 de hitparade binnen. Hij haalt de 42ste plaats.

 

Op 27 november 1989 laat Paul McCartney in een interview doorschemeren dat er een kans bestaat op een “reünie” van The Beatles. Er moeten wel eerst enkele juridische problemen worden opgelost. In een reactie laat George Harrison weten dat er geen reünie kan komen, omdat John Lennon niet meer leeft. Diezelfde avond geeft Paul McCartney een concert in Los Angeles. Stevie Wonder levert als verrassing een gastbijdrage. Samen met Paul McCartney zingt hij het duet Ebony & Ivory.

 

Retour hoofdpagina: The Beatles Dagboek

 

Bronnen: Diverse internet-sites. Plakboeken van Ton van Draanen. Beatles Dagboek van Har van Fulpen. The Complete Beatles Recording Sessions van Mark Lewisohn.

Top 40 Hitdossier 1956 – 2005 samengesteld door Johan van Slooten.

 

© Ton van Draanen, 2005. Retour hoofdpagina: www.vandaagindemuziek.nl