VandaagindeMuziek.nl

&

Met de muziekgeschiedenis van vandaag, de jarigen en albums en singles die vandaag in Nederland, België, Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland nummer één zijn gekomen.

Jarigen van vandaag

1935: JERRY LEE LEWIS 

ZANGER/PIANIST USA

1936: SILVIO BERLUSCONI 

POLITICUS ITALIË

1943: LECH WALESA 

EX-PRESIDENT POLEN

1948: MARK FARNER 

GRAND FUNK ZANGER

1958: RON JANS

VOETBALTRAINER NEDERLAND

1959: RAF

(RAFFAELE RIEFOLI)

ZANGER ITALIË

1959: TON LATHOUWERS 

EX-DIRECTEUR SKY RADIO

1963: JOHN JONES 

ACTEUR NEDERLAND

1966: JUAN WELLS 

ACTEUR NEDERLAND

1966: MARK KNEPPERS 

WIPNEUS & PIM/

KRAAK & SMAAK

1967: BRETT ANDERSON 

SUEDE ZANGER

1968: MATTHEW & LUKE GOSS 

BROS TWEELING

1972: ERWIN NIJHOFF 

ZANGER NEDERLAND

1977: DEBELAH MORGAN

ZANGERES USA

1979: CLAY MULL 

SCHAATSER USA

1980: SYLVIA GEERSEN

FOTOMODEL NEDERLAND

1984: NICOLETTE KLUIJVER

PRESENTATRICE NEDERLAND

1999: DON JUAN URDANGARIN

Y BORBON

ZOON VAN PRINSES CRISTINA

VAN SPANJE

Songfestival-historie - Nationaal Jaren Zeventig

NATIONAAL SONGFESTIVAL: JAREN 70


11 FEBRUARI 1970
Het veertiende Nationaal Songfestival wordt op 11 februari 1970 rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Pim Jacobs. Spinnewiel van Saskia en Serge is goed voor vijf punten. Linda van D.C. Lewis krijgt twee punten. Eén punt is er voor de liedjes van Joke Bruijs, Ben Cramer en Rosita Bloom. Ine van den Berg, Tony Anderson, Sandra Reemer en Bonnie St. Claire blijven puntloos. The Hearts Of Soul winnen met Waterman van Pieter Goemans. De drie zusjes uit Harderwijk vertegenwoordigen ons land tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Deze finale wordt op 21 maart 1970 rechtstreeks uitgezonden vanuit de RAI in Amsterdam. Willy Dobbe presenteert deze eindronde die door de Ierse Dana wordt gewonnen met All Kinds Of Everything. The Hearts Of Soul eindigen op de vijfde plaats. (foto: Het Aanzien Van 1970)


24 FEBRUARI 1971
Vanuit NOS Studio 4 in Hilversum wordt op 24 februari 1971 Het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willy Dobbe presenteert deze vijftiende editie van de liedjeswedstrijd. Saskia en Serge zijn de enige kandidaten. Zij zingen zes liedjes, waaruit de kijkers per briefkaart kunnen kiezen. Uit de 2866 inzendingen blijkt dat men de voorkeur geeft aan Tijd van Gerrit den Braber en Joop Stokkermans. Tijdens de internationale finale het Eurovisie Songfestival op 3 april 1971 in Dublin eindigen Saskia en Serge op de zesde plaats. Sévérine wint voor Monaco met Un Banc Un Arbre Une Rue het Eurovisie Songfestival.


26 FEBRUARI 1972
De NOS besluit in 1972 om het Nationaal Songfestival eens totaal anders aan te pakken. Rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam wordt op 26 februari 1972 op Nederland 2 een circusprogramma uitgezonden met Willy Dobbe als presentatrice en Barend Barendse (foto) als spreekstalmeester. Tussen de circus-acts door zingen Sandra & Andres Lang Zo Fijn Niet, De Oude Zigeuner en Als Het Om De Liefde Gaat. Alle drie liedjes zijn geschreven door Andres (Dries Holten) en Hans van Hemert. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 25 maart 1972 in het Schotse Edinburgh wordt gehouden, is Als Het Om De Liefde Gaat goed voor een vierde plaats. Vicky Léandros wint voor Luxemburg met Après Toi.


28 FEBRUARI 1973
Net als in 1972 organiseert de NOS op 28 februari 1973 een circusprogramma rondom het Nationaal Songfestival. Het wordt rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam uitgezonden. Televisieomroepster Viola van Emmenes is de presentatrice. Barend Barendse is wederom de spreekstalmeester. Ben Cramer is de enige kandidaat. Hij zingt Kom Met Mij van Clous van Mechelen, het zelfgeschreven Melodie, De Oude Muzikant van Pierre Kartner en Kom Sylvia Dans Met Mij van Frans Peters en Jacques Zwart. De Oude Muzikant wint met 69 punten. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 7 april 1973 in Luxemburg wordt gehouden, eindigt Ben Cramer op de veertiende plaats. Na de Griekse Vicky Léandros is het dit jaar de beurt aan de Française Annemarie David om voor Luxemburg te winnen met Tu Te Reconnaitras. Net als in 1968 is Cliff Richard dit jaar de gedoodverfde winnaar. Met Power To All Our Friends eindigt hij als derde. Spanje wordt tweede met Eres Tu van de groep Mocedades. Israël doet dit jaar voor het eerst mee. Ei Sham van Ilanit eindigt als vierde.


27 FEBRUARI 1974
Omringd door Lenny Kuhr, Vicky Léandros, Anne-Marie David en Dana zingen Mouth & MacNeal op 27 februari 1974 drie liedjes tijdens het Nationaal Songfestival. Dit zijn Zoals De Oudjes Zongen, Liefste en Ik Zie Een Ster. Het programma wordt op Nederland 2 vanuit De Jaarbeurs in Utrecht uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Ik Zie Een Ster wordt met een straatlengte voorsprong eerste. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 8 april 1974 in het Engelse Brighton wordt gehouden, worden Mouth & MacNeal derde - achter ABBA met Waterloo en Gigliola Cinquetti met Si. Met de Engelse versie van hun liedje, I See A Star, bereiken Mouth & MacNeal de achtste plaats in de Engelse hitparade. Dezelfde notering behaalt in Engeland ook Gigliola Cinquetti met Go.


26 FEBRUARI 1975
Op 26 februari 1975 wordt het Nationaal Songfestival vanuit de Jaarbeurs in Utrecht op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Dit jaar kan er uit drie liedjes worden gekozen: Ik Heb Geen Geld Voor De Trein, Ding A Dong en Circus. Alle drie liedjes worden gezongen door Albert West, Debbie en Teach In. Eén Nederlandse en vier buitenlandse muziekdeskundigen kiezen het liedje. De keuze valt op Ding A Dong, een compositie van Dick Bakker en Will Luikinga. Dit liedje wordt nog eens door de drie kandidaten gezongen. Een jury van honderd personen, afkomstig uit alle Nederlandse provincies, wijst Teach In aan om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De internationale finale wordt op 22 maart 1975 in het Zweedse Stockholm gehouden. Teach In wint met 152 punten.


18 FEBRUARI 1976
Willem Duys is op 18 februari 1976 de presentator van het twintigste Nationaal Songfestival, dat rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie wordt uitgezonden. Er worden vijf liedjes gezongen door Sandra Reemer, Spooky & Sue, Bolland & Bolland, Rosy & Andres en Lucifer. Sandra Reemer wint met The Party Is Over, een liedje van Hans van Hemert. Die heeft hoorbaar zijn inspiratie geput uit Those Were The Days van Mary Hopkin. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 3 april 1976, ook in Den Haag en met Corry Brokken als presentatrice, wordt Sandra Reemer negende. Het internationale festival wordt gewonnen door de Britse Brotherhood Of Man met Save Your Kisses For Me.


2 FEBRUARI 1977
Na drie jaar niet in de landstaal te hebben hoeven zingen op het Eurovisie Songfestival wordt dit in 1977 weer verplicht gesteld door de Europese Radio Unie. Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 2 februari 1977 het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. De 21ste finale van dit Nederlandse liedjesfestijn wordt gepresenteerd door Ati Dijckmeester. Er worden tien liedjes gezongen door Heddy Lester, Arjan Brass, Bonnie St. Claire, Rita Hovink, Air Bubble, Peter Cook, Loeki Knol, Dick Rienstra en Maggie MacNeal. De jury bestaat uit bekende Nederlanders. Zij kiezen voor de onbekende Heddy Lester en het door Wim Hogenkamp en Frank Affolter geschreven De Mallemolen. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, dat op 7 mei 1977 in Londen wordt gehouden, eindigt Heddy Lester op de twaalfde plaats.


22 FEBRUARI 1978
Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 22 februari 1978 het tweeëntwintigste Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Barry Duncan, Harmony, The Internationals en Kimm zijn de kandidaten. De jury, samengesteld uit oud-Songfestival-deelnemers en afgevaardigden van de elf Nederlandse provincies, kiezen ’t Is O.K. van Harmony om Nederland tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Parijs te vertegenwoordigen. Op 22 april 1978 eindigt Harmony op de dertiende plaats. Israël wint met A Ba Ni Bi door Izhar Cohen & Alphabeta.


7 FEBRUARI 1979
Het 23ste Nationaal Songfestival wordt op 7 februari 1979 vanuit het RAI Congrescentrum in Amsterdam op Nederland 2 uitgezonden. De presentatie is in handen van Martine Bijl. In tegenstelling tot andere jaren is er dit keer slechts één deelnemer - de groep Xandra rondom zangeres Sandra Reemer. Zij heeft zichzelf een moderne outfit aangemeten waarbij een     lange paardenstaart het meest in het oog springt. Sandra Reemer zingt vijf liedjes. Colorado, geschreven door Gerard Cox en Rob en Ferdi Bolland, wordt gekozen om Nederland op 31 maart 1979 in Jeruzalem te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Xandra eindigt op de twaalfde plaats met 51 punten. Israël wint, voor de tweede achtereenvolgende keer, met Hallelujah door Milk & Honey.


© Ton van Draanen, 2020 
Ad Visser: “Alle beschreven nieuwsfeiten op vandaagindemuziek.nl worden samengebracht door het getal. Een simpele datum vormt het spoor door de tijd. Elke dag weer. Een onderlinge samenhang tussen de gebeurtenissen lijkt te ontbreken maar bij elkaar vormen ze een complete levensgeschiedenis van de popmuziek”

#1 Albums

Nummer 1 in de Nederlandse

albumlijst op 29 september

2001: V – Live (4 weken 1)

2007: Vandaag

Nick & Simon (1 week 1)

2018: Met Andere Woorden

Jan Smit (1 week 1)


Nummer 1 in de Vlaamse 

albumlijst op 29 september

2007: Braveau Clouseau 

Diverse Artiesten (1 week 1)


Nummer 1 in de Waalse

albumlijst op 29 september 

2012: L’Amour Et Moi

Jenifer (1 week 1)


Nummer 1 in de Britse

albumlijst op 29 september

1956: Oklahoma! – Soundtrack

(2 weken 1)

1962: West Side Story

Soundtrack (3 weken 1)

1979: Oceans Of Fantasy

Boney M (1 week 1)

2001: The ID – Macy Gray

(1 week 1)


Nummer 1 in de Amerikaanse

albumlijst op 29 september

2001: The Blueprint – Jay-Z

(3 weken 1)

2007: Graduation

Kanye West (1 week 1)

2012: Away From The World

Dave Matthews Band 

(1 week 1)


Nummer 1 in de Duitse

albumlijst op 29 september

1986: Break Every Rule

Tina Turner (6 weken 1)

2006: Lebe Lauter

Christina Stürmer (2 weken 1)


Nummer 1 in de Franse

albumlijst op 29 september

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Zwitserse 

albumlijst op 29 september

1985: Sonne In Der Nacht

Peter Maffay (5 weken 1)


Nummer 1 in de Oostenrijkse

albumlijst op 29 september

2006: Lebe Lauter

Christina Stürmer (3 weken 1)


Nummer 1 in de Italiaanse

albumlijst op 29 september

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Deense 

albumlijst op 29 september

2006: M:G:P 2006

Diverse Artiesten (2 weken 1)


Nummer 1 in de Zweedse

albumlijst op 29 september

1993: This Is – Titiyo

(1 week 1)

1995: Ballbreaker – AC/DC

(1 week 1)


Nummer 1 in de Australische

albumlijst op 29 september 

1986: True Colors

Cyndi Lauper (4 weken 1)

1997: Butterfly – Mariah Carey

(1 week 1)

2008: Only By The Night

Kings Of Leon (4 weken 1)


Nummer 1 in de 

Nieuw-Zeelandse albumlijst 

op 29 september

2009: Only By The Night

Kings Of Leon (4 weken 1)


Nummer 1 in de Canadese 

albumlijst op 29 september

1997: Butterfly

Mariah Carey (1 week 1)

2012: Dead Silence

Billy Talent (1 week 1)

#1 Hits

Nummer 1 in de Nederlandse 

Top 40 op 29 september

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in de Mega Charts

op 29 september

1990: Verdammt Ich Lieb’ Dich

Matthias Reim (6 weken 1)

2007: Jij Bent Zo

Jeroen Van Der Boom

(2 weken 1)

2012: Gangnam Style – PSY

(2 weken 1)


Nummer 1 in Vlaanderen

op 29 september

2001: Falling – Alicia Keys

(1 week 1)

2007: Mega Mindy Tijd

Mega Mindy (2 weken 1)

2012: Gangnam Style – PSY


Nummer 1 in Wallonië

op 29 september

2001: Let Me Blow Ya Mind

Eve featuring Gwen Stefani

(3 weken 1)


Nummer 1 in Groot-Brittannië 

op 29 september

1960: Tell Laura I Love Her

Ricky Valance (3 weken 1)

1973: Eye Level

The Simon Park Orchestra 

(4 weken 1)

1979: Message In A Bottle

The Police (3 weken 1)

1990: Show Me Heaven

Maria McKee (4 weken 1)


Nummer 1 in Billboard

op 29 september

1914: By The Beautiful Sea

Ada Jones & Billy Watkins

(2 weken 1)

1958: It’s All In The Game 

Tommy Edwards (6 weken 1)

1973: We’re An American Band

Grand Funk (1 week 1)

1990: (Can’t Live Without Your)

Love And Affection

Nelson (1 week 1)

2007: Stronger

Kanye West (1 week 1)

2012: One More Night

Maroon 5 (9 weken 1)


Nummer 1 in Duitsland op

29 september

2003: Unrockbar – Die Ärzte

(1 week 1)


Nummer 1 in Frankrijk

op 29 september

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Zwitserland

op 29 september

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Oostenrijk

op 29 september

1991: (Everything I Do)

I Do It For You

Bryan Adams (7 weken 1)

2006: I Don’t Feel Like Dancin’

Scissor Sisters (5 weken 1)


Nummer 1 in Italië

op 29 september

1979: Soli 

Adriano Celentano (4 weken 1)

2001: Can’t Get You Out Of 

My Head - Kylie Minogue 

(14 weken 1)

2007: 1973 – James Blunt

(6 weken 1)


Nummer 1 in Denemarken

op 29 september

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Zweden

op 29 september

1993: Living On My Own

Freddie Mercury (5 weken 1)


Nummer 1 in Australië

op 29 september

1980: Upside Down

Diana Ross (4 weken 1)

2003: Not Me Not I

Delta Goodrem (2 weken 1)


Nummer 1 in Nieuw-Zeeland

op 29 september

1995: Boombastic – Shaggy

(2 weken 1)

2000: Music – Madonna

(1 week 1)


Nummer 1 in Canada op

29 september 

1979: I Was Made For Loving

You – Kiss (1 week 1)

1984: Missing You

John Waite (2 weken 1)

1990: Blaze Of Glory

Jon Bon Jovi (2 weken 1)

1997: Building A Mystery

Sarah McLauchlan (2 weken 1)

2007: Stronger – Kanye West

(2 weken 1)