VandaagindeMuziek.nl

&

Met de muziekgeschiedenis van vandaag, de jarigen en albums en singles die vandaag in Nederland, België, Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland nummer één zijn gekomen.

Jarigen van vandaag

1941: PETE BEST 

EX-DRUMMER VAN THE BEATLES

1942: BILLY CONNOLLY 

STAND-UP COMEDIAN/

ACTEUR SCHOTLAND

1949: MARC VAN AMSTEL 

PRESENTATOR NEDERLAND

1949: MARTIN DUISER 

PRODUCER NEDERLAND

1953: GARY COOPER 

SLY FOX ZANGER

1955: CLEM BURKE

BLONDIE DRUMMER

1956: TERRY LEWIS

PRODUCER USA

1956: JANNEKE DE ROO

DE ZUSJES DE ROO ZANGERES

1957: CHRIS HAYES

HUEY LEWIS & THE NEWS

GITARIST

1958: CARMEL

(CARMEL McCOURT)

ZANGERES ENGELAND

1958: TOM DE KET 

CABARETIER/ACTEUR NL

1962: JOHN SQUIRE 

ZANGER/GITARIST VAN 

THE SEAHORSES

1963: MICHAEL HEAD 

EX-ZANGER/GITARIST VAN

THE PALE FOUNTAINS

1963: NANCY BOYD 

ZANGERES BELGIË

1964: JOHN EATON

READY FOR THE WORLD

BASSIST

1975: DJ MR. WIX

(MALVIN WIX)

DEEJAY NEDERLAND

1975: PANIC

(DENNIS COPIER)

DEEJAY/PRODUCER NEDERLAND

1977: LUCILLE OPITZ

SCHAATSSTER DUITSLAND

1978: KATHERINE HEIGL 

ACTRICE USA

1988: DORIAN VAN RIJSSELBERGHE 

WINDSURFER NEDERLAND

Songfestival-historie - Nationaal Jaren Zeventig

NATIONAAL SONGFESTIVAL: JAREN 70


11 FEBRUARI 1970
Het veertiende Nationaal Songfestival wordt op 11 februari 1970 rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Pim Jacobs. Spinnewiel van Saskia en Serge is goed voor vijf punten. Linda van D.C. Lewis krijgt twee punten. Eén punt is er voor de liedjes van Joke Bruijs, Ben Cramer en Rosita Bloom. Ine van den Berg, Tony Anderson, Sandra Reemer en Bonnie St. Claire blijven puntloos. The Hearts Of Soul winnen met Waterman van Pieter Goemans. De drie zusjes uit Harderwijk vertegenwoordigen ons land tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Deze finale wordt op 21 maart 1970 rechtstreeks uitgezonden vanuit de RAI in Amsterdam. Willy Dobbe presenteert deze eindronde die door de Ierse Dana wordt gewonnen met All Kinds Of Everything. The Hearts Of Soul eindigen op de vijfde plaats. (foto: Het Aanzien Van 1970)


24 FEBRUARI 1971
Vanuit NOS Studio 4 in Hilversum wordt op 24 februari 1971 Het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willy Dobbe presenteert deze vijftiende editie van de liedjeswedstrijd. Saskia en Serge zijn de enige kandidaten. Zij zingen zes liedjes, waaruit de kijkers per briefkaart kunnen kiezen. Uit de 2866 inzendingen blijkt dat men de voorkeur geeft aan Tijd van Gerrit den Braber en Joop Stokkermans. Tijdens de internationale finale het Eurovisie Songfestival op 3 april 1971 in Dublin eindigen Saskia en Serge op de zesde plaats. Sévérine wint voor Monaco met Un Banc Un Arbre Une Rue het Eurovisie Songfestival.


26 FEBRUARI 1972
De NOS besluit in 1972 om het Nationaal Songfestival eens totaal anders aan te pakken. Rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam wordt op 26 februari 1972 op Nederland 2 een circusprogramma uitgezonden met Willy Dobbe als presentatrice en Barend Barendse (foto) als spreekstalmeester. Tussen de circus-acts door zingen Sandra & Andres Lang Zo Fijn Niet, De Oude Zigeuner en Als Het Om De Liefde Gaat. Alle drie liedjes zijn geschreven door Andres (Dries Holten) en Hans van Hemert. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 25 maart 1972 in het Schotse Edinburgh wordt gehouden, is Als Het Om De Liefde Gaat goed voor een vierde plaats. Vicky Léandros wint voor Luxemburg met Après Toi.


28 FEBRUARI 1973
Net als in 1972 organiseert de NOS op 28 februari 1973 een circusprogramma rondom het Nationaal Songfestival. Het wordt rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam uitgezonden. Televisieomroepster Viola van Emmenes is de presentatrice. Barend Barendse is wederom de spreekstalmeester. Ben Cramer is de enige kandidaat. Hij zingt Kom Met Mij van Clous van Mechelen, het zelfgeschreven Melodie, De Oude Muzikant van Pierre Kartner en Kom Sylvia Dans Met Mij van Frans Peters en Jacques Zwart. De Oude Muzikant wint met 69 punten. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 7 april 1973 in Luxemburg wordt gehouden, eindigt Ben Cramer op de veertiende plaats. Na de Griekse Vicky Léandros is het dit jaar de beurt aan de Française Annemarie David om voor Luxemburg te winnen met Tu Te Reconnaitras. Net als in 1968 is Cliff Richard dit jaar de gedoodverfde winnaar. Met Power To All Our Friends eindigt hij als derde. Spanje wordt tweede met Eres Tu van de groep Mocedades. Israël doet dit jaar voor het eerst mee. Ei Sham van Ilanit eindigt als vierde.


27 FEBRUARI 1974
Omringd door Lenny Kuhr, Vicky Léandros, Anne-Marie David en Dana zingen Mouth & MacNeal op 27 februari 1974 drie liedjes tijdens het Nationaal Songfestival. Dit zijn Zoals De Oudjes Zongen, Liefste en Ik Zie Een Ster. Het programma wordt op Nederland 2 vanuit De Jaarbeurs in Utrecht uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Ik Zie Een Ster wordt met een straatlengte voorsprong eerste. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 8 april 1974 in het Engelse Brighton wordt gehouden, worden Mouth & MacNeal derde - achter ABBA met Waterloo en Gigliola Cinquetti met Si. Met de Engelse versie van hun liedje, I See A Star, bereiken Mouth & MacNeal de achtste plaats in de Engelse hitparade. Dezelfde notering behaalt in Engeland ook Gigliola Cinquetti met Go.


26 FEBRUARI 1975
Op 26 februari 1975 wordt het Nationaal Songfestival vanuit de Jaarbeurs in Utrecht op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Dit jaar kan er uit drie liedjes worden gekozen: Ik Heb Geen Geld Voor De Trein, Ding A Dong en Circus. Alle drie liedjes worden gezongen door Albert West, Debbie en Teach In. Eén Nederlandse en vier buitenlandse muziekdeskundigen kiezen het liedje. De keuze valt op Ding A Dong, een compositie van Dick Bakker en Will Luikinga. Dit liedje wordt nog eens door de drie kandidaten gezongen. Een jury van honderd personen, afkomstig uit alle Nederlandse provincies, wijst Teach In aan om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De internationale finale wordt op 22 maart 1975 in het Zweedse Stockholm gehouden. Teach In wint met 152 punten.


18 FEBRUARI 1976
Willem Duys is op 18 februari 1976 de presentator van het twintigste Nationaal Songfestival, dat rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie wordt uitgezonden. Er worden vijf liedjes gezongen door Sandra Reemer, Spooky & Sue, Bolland & Bolland, Rosy & Andres en Lucifer. Sandra Reemer wint met The Party Is Over, een liedje van Hans van Hemert. Die heeft hoorbaar zijn inspiratie geput uit Those Were The Days van Mary Hopkin. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 3 april 1976, ook in Den Haag en met Corry Brokken als presentatrice, wordt Sandra Reemer negende. Het internationale festival wordt gewonnen door de Britse Brotherhood Of Man met Save Your Kisses For Me.


2 FEBRUARI 1977
Na drie jaar niet in de landstaal te hebben hoeven zingen op het Eurovisie Songfestival wordt dit in 1977 weer verplicht gesteld door de Europese Radio Unie. Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 2 februari 1977 het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. De 21ste finale van dit Nederlandse liedjesfestijn wordt gepresenteerd door Ati Dijckmeester. Er worden tien liedjes gezongen door Heddy Lester, Arjan Brass, Bonnie St. Claire, Rita Hovink, Air Bubble, Peter Cook, Loeki Knol, Dick Rienstra en Maggie MacNeal. De jury bestaat uit bekende Nederlanders. Zij kiezen voor de onbekende Heddy Lester en het door Wim Hogenkamp en Frank Affolter geschreven De Mallemolen. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, dat op 7 mei 1977 in Londen wordt gehouden, eindigt Heddy Lester op de twaalfde plaats.


22 FEBRUARI 1978
Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 22 februari 1978 het tweeëntwintigste Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Barry Duncan, Harmony, The Internationals en Kimm zijn de kandidaten. De jury, samengesteld uit oud-Songfestival-deelnemers en afgevaardigden van de elf Nederlandse provincies, kiezen ’t Is O.K. van Harmony om Nederland tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Parijs te vertegenwoordigen. Op 22 april 1978 eindigt Harmony op de dertiende plaats. Israël wint met A Ba Ni Bi door Izhar Cohen & Alphabeta.


7 FEBRUARI 1979
Het 23ste Nationaal Songfestival wordt op 7 februari 1979 vanuit het RAI Congrescentrum in Amsterdam op Nederland 2 uitgezonden. De presentatie is in handen van Martine Bijl. In tegenstelling tot andere jaren is er dit keer slechts één deelnemer - de groep Xandra rondom zangeres Sandra Reemer. Zij heeft zichzelf een moderne outfit aangemeten waarbij een     lange paardenstaart het meest in het oog springt. Sandra Reemer zingt vijf liedjes. Colorado, geschreven door Gerard Cox en Rob en Ferdi Bolland, wordt gekozen om Nederland op 31 maart 1979 in Jeruzalem te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Xandra eindigt op de twaalfde plaats met 51 punten. Israël wint, voor de tweede achtereenvolgende keer, met Hallelujah door Milk & Honey.


© Ton van Draanen, 2020 
Ad Visser: “Alle beschreven nieuwsfeiten op vandaagindemuziek.nl worden samengebracht door het getal. Een simpele datum vormt het spoor door de tijd. Elke dag weer. Een onderlinge samenhang tussen de gebeurtenissen lijkt te ontbreken maar bij elkaar vormen ze een complete levensgeschiedenis van de popmuziek”

#1 Albums

Nummer 1 in de Nederlandse

albumlijst op 24 november

1973: Hoe Sterk Is De Eenzame 

Fietser – Boudewijn De Groot

(1 week 1)

2018: Delta – Mumford & Sons 

(1 week 1)


Nummer 1 in de Vlaamse 

albumlijst op 24 november

2012: The Broken Circle

Breakdown/Soundtrack

The Broken Circle 

Breakdown Bluegrass Band

(1 week 1)


Nummer 1 in de Waalse

albumlijst op 24 november

2001: La Compil 

Les Enfoirés (1 week 1)

2007: Le Cœuer D’Un Homme

Johnny Hallyday (4 weken 1)


Nummer 1 in de Britse

albumlijst op 24 november

1962: Out Of The Shadows

The Shadows (1 week 1)

1990: The Immaculate 

Collection – Madonna

(9 weken 1)

2001: World Of Our Own

Westlife (1 week 1)


Nummer 1 in de Amerikaanse

albumlijst op 24 november

1958: The Kingston Trio

The Kingston Trio (1 week 1)

2001: Britney – Britney Spears

(1 week 1)

2007: American Gangster 

Jay-Z (1 week 1)


Nummer 1 in de Duitse 

albumlijst op 24 november

1980: Disco Roller

Diverse Artiesten (2 weken 1)

ex aequo

James Last Spielt Robert Stolz

James Last (2 weken 1)

1986: Tabaluga Und Das 

Leuchtende Schweigen 

Peter Maffay (3 weken 1)

2006: Best Of Volume 1

Depeche Mode (1 week 1)


Nummer 1 in de Franse

albumlijst op 24 november

2001: Chansons Pour Les Pieds

Jean-Jacques Goldman

(3 weken 1)


Nummer 1 in de Zwitserse

albumlijst op 24 november

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Oostenrijkse

albumlijst op 24 november

1996: Almost Heaven

The Kelly Family (2 weken 1)


Nummer 1 in de Italiaanse

albumlijst op 24 november

2005: Il Dono – Renato Zero

(4 weken 1)


Nummer 1 in de Deense

albumlijst 24 november

2006: Gammel Hankat

Kim Larsen (6 weken 1)


Nummer 1 in de Zweedse

albumlijst op 24 november

1993: So Far So Good

Bryan Adams (7 weken 1)

1995: Stripped

The Rolling Stones (1 week 1)

2005: Skebokvarnsv. 209

Thåström (1 week 1)


Nummer 1 in de Australische

albumlijst op 24 november

1975: Atlantic Crossing

Rod Stewart (2 weken 1)

2003: Body Language

Kylie Minogue (1 week 1)


Nummer 1 in de 

Nieuw-Zeelandse albumlijst 

op 24 november

2000: 1 – The Beatles 

(7 weken 1)

2006: One World – The Feelers

(1 week 1)


Nummer 1 in de Canadese 

albumlijst op 24 november

2001: Britney – Britney Spears

(1 week 1)

2007: The Ultimate Hits

Garth Brooks (1 week 1)

#1 Hits

Nummer 1 in de Nederlandse 

Top 40 op 24 november

1979: Crazy Little Thing Called

Love - Queen (3 weken 1)


Nummer 1 in de Mega Charts

op 24 november

1973: Schönes Mädchen Aus 

Arcadia – Demis Roussos

(3 weken 1)

1984: When The Rain Begins

To Fall - Jermaine Jackson & 

Pia Zadora (4 weken 1)

1990: Show Me Heaven

Maria McKee (1 week 1)

2007: Pak Maar M’n Hand

Nick & Simon (1 week 1)


Nummer 1 in Vlaanderen

op 24 november

1973: Schönes Mädchen Aus

Arcadia – Demis Roussos

(4 weken 1)


Nummer 1 in Wallonië

op 24 november

2007: Le Cœur D’Un Homme

Johnny Hallyday (4 weken 1)


Nummer 1 in Groot-Brittannië

op 24 november

2001: If You Come Back

Blue (1 week 1)


Nummer 1 in Billboard

op 24 november

1945: It’s Been A Long,

Long Time – Harry James

(3 weken 1)

1973: Photograph

Ringo Starr (1 week 1)

1979: No More Tears

(Enough Is Enough)

Barbra Streisand & 

Donna Summer (2 weken 1)


Nummer 1 in Cash Box 

op 24 november

1973: Photograph

Ringo Starr (1 week 1)

1979: Babe – Styx

(3 weken 1)

1984: Wake Me Up Before

You Go-Go – Wham!

(2 weken 1)


Nummer 1 in Record World

op 24 november

1973: Photograph

Ringo Starr (2 weken 1)

1979: No More Tears

(Enough Is Enough)

Barbra Streisand &

Donna Summer (3 weken 1)


Nummer 1 in Duitsland 

op 24 november

1962: Monsieur 

Petula Clark (5 weken 1)

1986: In The Army Now

Status Quo (4 weken 1)

2003: Schick Mir ‘nen Engel

Overground (3 weken 1)


Nummer 1 in Frankrijk

op 24 november

2001: Can’t Get You Out

Of My Head

Kylie Minogue (1 week 1)


Nummer 1 in Zwitserland 

op 24 november

1991: (Everything I Do)

I Do It For You

Bryan Adams (1 week 1)

1996: Quit Playing Games

(With My Heart)

The Backstreet Boys

(3 weken 1)


Nummer 1 in Oostenrijk

op 24 november

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Italië

op 24 november 

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Denemarken

op 24 november

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Zweden

op 24 november

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Australië

op 24 november 

1951: My Truly Truly Fair

Guy Mitchell/Donald Peers

(4 weken 1)

1980: Shaddap You Face

The Joe Dolce Music Theatre

(8 weken 1)

2003: Me Against The Music

Britney Spears & Madonna

(1 week 1)

2007: No One – Alicia Keys

(1 week 1)


Nummer 1 in Nieuw-Zeeland

op 24 november

1967: Flowers In The Rain

The Move (1 week 1)

2000: Who Let The Dog Out?

The Baha Men (2 weken 1)


Nummer 1 in Canada op

24 november

1973: Photograph 

Ringo Starr (2 weken 1)

1990: More Than Words Can

Say – Alias (4 weken 1)